שתף קטע נבחר

ברק אובאמה: הסוחף

הוא סנאטור טירון אך כריזמטי, נואם בחסד וסוחף אחריו המונים. במפלגה סימנו אותו כדור העתיד - אך הוא החליט שהעתיד הוא עכשיו. הוא הסנאטור שחור-העור השלישי שנבחר בתולדותיה של ארה"ב, שעכשיו מנסה לעשות היסטוריה ולהפוך לנשיא האמריקני השחור הראשון. דיוקן של ברק אובאמה, המועמד הדמוקרטי לנשיאות

השאלה שמעסיקה מיליוני אמריקנים בשבועות שנותרו עד יום הבחירות ב-4 בנובמבר היא מיהו ברק אובאמה האמיתי. האם הוא ממשיך דרכם של מנהיגים שנכנסו לפנתיאון האמריקני, כנשיא הנרצח ג'ון קנדי והמנהיג השחור שנרצח מרתין לותר קינג, כפי שאובאמה מנסה להציג את עצמו? או שמא מדובר דווקא בסלבריטי ריק מתוכן בעל תכונות של כוכב רוק סוחף המונים, מעין פריס הילטון ממין זכר, כפי שיריבו מנסה להציגו?

 

עם עובדה אחת אי אפשר להתווכח: ברק חוסיין אובאמה הצליח בגיל 47 להפוך למועמד השחור הראשון בהיסטוריה האמריקנית, שעתיד להתמנות רשמית למועמדה של אחת משתי המפלגות הגדולות לנשיאות. זה יקרה בוועידת המפלגה הדמוקרטית שתיערך בעיר דנבר שבקולורדו בסוף החודש.

 

אובאמה הוא סנאטור טירון, שנבחר לכהונתו הראשונה ביולי 2004. הוא זכה לחשיפה ארצית ראשונה בוועידת המפלגה הדמוקרטית לפני ארבע שנים, שבה נבחר ג'ון קרי כמועמד המפלגה לנשיאות. אובאמה גנב שם את ההצגה בנאום מבריק, שבו כבר סומן כהבטחה הגדולה של המפלגה. חשבו עליו כעל דור העתיד, אבל אובאמה החליט שהעתיד הוא עכשיו.


אובאמה וקלינטון. הביס את המועמדת הכמעט-ודאית (צילום: AFP) 

 

כושר ארגוני ויכולת רטורית הביאוהו עד הלום

מעטים האמינו ביכולתו להיכנס למירוץ לנשיאות כל כך מוקדם. הוא היה כמעט אלמוני לחלוטין כאשר הכריז בפברואר 2007 על הצטרפותו למירוץ הדמוקרטי לנשיאות, ובכך אילץ את הילארי קלינטון להכריז על מועמדותה לפחות חצי שנה לפני שתכננה לעשות זאת - וגרר אותה לעימות פוליטי מרתק שנמשך 16 חודשים. בסופו המירוץ המרתוני, הצליח אובאמה לגבור על קלינטון, שנחשבה בתחילת ההתמודדות למועמדת הבלתי-מעורערת.

 

בהתמודדות מול הילארי קלינטון צצו שתי תכונות בולטות של אובאמה, שהקנו לו את הניצחון: מטה בחירות בעל כושר ארגוני מעולה, וכישרון רטורי מדהים, שסחף אחריו המונים - רבים מהם מהם צעירים שעד כה לא התעניינו בפוליטיקה. אלה התכונות שהביאו אותו עד הלום, והן חיוניות למי שרוצה לשבת בבית הלבן. אובאמה הוכיח בבחירות המקדימות שהוא יודע לעשות זאת יותר טוב מהילארי קלינטון, שהגיעה עם מטה משומן של ותיקי הבית הלבן.

 

היכולת הרטורית של אובאמה היא בדיוק הדבר שמדאיג את המטה של יריבו, ג'ון מקיין. אובאמה מצליח למשוך רבבות אנשים להיכלי ספורט כדי לצפות בו נושא נאומים חוצבי להבות מבלי לקרוא מהכתב. הוא מלהיב את ההמונים בהבטחות לשינוי, גם מבלי שייכנס לפרטים על טיב השינוי שהוא מבטיח. מקיין לעומתו אינו מצליח למשוך קהל רב, ומתקשה לנאום מבלי לקרוא מן הכתב ולטעות מול מאות אנשים.

 

מסיבה זו בדיוק מנסה המטה של מקיין להפוך את היתרון העצום של אובאמה לחיסרון, על ידי הניסיון הפתטי להציגו כנושא דגל השטחיות בנוסח פריס הילטון וסלבריטיז אחרים. מקיין גם מדגיש את חוסר ניסיונו של אובאמה - אך המועמד עצמו רואה בשהותו הקצרה בוושינגטון כיתרון, המעיד על כך שהסיאוב הוושינגטוני טרם דבק בו.


מלהיב את ההמונים בהבטחות לשינוי. אובאמה בברלין (צילום: AP) 

 

סיפור "מייד אין אמריקה"

הסיפור של ברק אובאמה היה יכול להיכתב רק באמריקה: בנם של גבר שחור מקניה ואישה לבנה מקנזס, שהכירו באוניברסיטת הוואי, שעומד לעשות היסטוריה. הוא נולד בהוואי ב-4 באוגוסט 1961, אך הנישואים של הוריו לא החזיקו מעמד. האב, ברק, חזר לקניה ומת בתאונת דרכים. האם, אן, נישאה למוסלמי ועברה להתגורר עימו באינדונזיה. ברק אובאמה מקדיש רק שורות ספורות לפרק האינדונזי בחייו - אותו פרק שהימין הפוליטי בארה"ב ובישראל מקדיש לו אתרי אינטרנט שלמים כדי לצייר את אובאמה כמוסלמי שישתלט על הבית הלבן למען אוסאמה בן לאדן.

 

למרות האב החורג, אובאמה נולד נוצרי - וגדל כנוצרי. בצעירותו כינה את עצמו בארי - כינוי שאותו אימץ אביו לאחר בואו לארה"ב ב-1959 - אך בעקבות מסע חיפוש עצמי, החליט לחזור לשמו האמיתי והמלא, ברק. עם השם הזה הוא עקר לניו-יורק והשלים שם תואר ראשון באוניברסיטת קולומביה היוקרתית ב-1983. לאחר לימודיו, החליט להשתקע בשיקגו, שם עבד למען הקהילה בדרום העני של העיר.

 

אחר כך, שב ללמוד - הפעם לתואר במשפטים באוניברסיטת הרווארד היוקרתית. הוא היה לנשיא שחור-העור הראשון של ביטאון בית הספר למשפט. עם תום לימודיו ב-1991, שב אובאמה לשיקגו והחל לשמש כמרצה במשפט חוקתי באוניברסיטת אילינוי. מ-1996 ועד 2004, כיהן במשך כחבר בסנאט של מדינת אילינוי ובשנת 2004 נבחר אובאמה לסנאטור השלישי השחור בהיסטוריה של ארה"ב.

 

הרעייה לומדת לרסן את עצמה

דרום שיקגו הוא האזור שבו בחר אובאמה להקים את ביתו, שם הוא מתגורר היום עם אשתו מישל רובינסון אובאמה, ושתי בנותיהם, מאליה בת ה-10, וסשה בת ה-7. מישל גדלה בדרום שיקגו ופילסה את דרכה לצמרת, אישה מבריקה ובוגרת אוניברסיטאות משובחות - פרינסטון והרווארד.


אובאמה עם הרעיה מישל והבנות מאליה וסשה (צילום: AP)

 

רעייתו היתה זו שהעלתה, עם כניסתו למירוץ לנשיאות, את סוגיית ביטחונו האישי, כמועמד שחור שעלול לשמש כיעד להתנקשות מצד בדלנים לבנים. היא עזבה משרה בכירה במשרד עורכי דין בשיקגו כדי לסייע לבעלה במערכת הבחירות לנשיאות.

 

במהלך מסע הבחירות, הרבתה להופיע בפני קהל, ולא הסתייגה לספר לזרים גמורים שבעלה הוא ברדקיסט שלא יודע לשים גרביים מלוכלכים בסל הכביסה או להחזיר את החמאה למקרר. היא זו שמזכירה מדי פעם לבעלה מניין באו, ומהי השליחות שמוטלת על כתפיהם. היא פחות דיפלומטית מבן זוגה - לעתים בוטה וישירה, ובמהלך חודשי המירוץ האחרונים עוררה לא מעט שערוריות. עכשיו היא לומדת לרסן את עצמה לקראת מה שעשוי להיות תפקידה הבא - כגברת הראשונה של ארה"ב.

 

מנציג השמאל הקיצוני - לאיש המרכז

אובאמה מציג את הרקע האישי המורכב שלו ואת ניסיונו העשיר - כבן לשתי הקהילות, הלבנה והשחורה, שראה עולם ומסוגל לגשר בין גזעים ודתות - כנכס לאמריקה, שיוקרתה בעולם נפגעה מאוד בשמונה שנות כהונתו של ג'ורג' בוש כנשיא.

 

הוא מציג את עצמו כפוליטיקאי מזן חדש, שמסוגל לנקות את וושינגטון מהשדולות המשחיתות כל חלקה טובה, אך גם כמי שמסוגל לעבוד במשותף עם הרפובליקנים. הרפובליקנים מנגד מציגים אותו כאליטיסט, בוגר אוניברסיטות יוקרה ומנותק מהעם. לכך גם תרמו כמה התבטאויות אומללות של המועמד עצמו במהלך המירוץ הדמוקרטי לנשיאות.

 

אובאמה פתח את הקריירה הפוליטית שלו בקצה השמאלי של המפה הפוליטית האמריקנית, וגם יצר קשר עם גורמים פלסטינים בשיקגו וניו-יורק. את הדחיפה הגדולה הוא קיבל מהארגונים שהתנגדו למלחמה בעיראק - והתנגדותו למלחמה היתה הגורם העיקרי להצלחתו מול הילארי קלינטון, שהתקשתה להשתחרר מלפיתת-החנק של הצבעת

התמיכה שלה במלחמה בעיראק.

 

אך עם התקדמות המירוץ, התגלה אובאמה כפוליטיקאי שנון ומתוחכם מאוד, התרחק מהקצה ופילס את דרכו בהדרגה למרכז המפה הפוליטית. גם בנושא הסכסוך בין ישראל לשכניה, נטש אובאמה בהדרגה כל קרבה לנושא ערבי או מוסלמי, ואפשר למערכת היהודית הפוליטית והכלכלית המשומנת של שיקגו להוביל אותו בדרך אל הבית הלבן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובאמה. האם יעשה היסטוריה?
צילום: AP
בכותל, בחודש שעבר. מהשמאל - אל המרכז
צילום: AP
כוכב רוק? על שער ה"רולינג סטון"
צילום: AP
המוסלמי והמחבלת? קריקטורה בשער של ה"ניו יורקר"
צילום: AP
מומלצים