שתף קטע נבחר

מכירת דירות: ראשון לציון במקום הראשון

ראשון לציון עלתה ברבעון הראשון של 2008 מהמקום השביעי למקום הראשון. פתח תקווה שומרת על יציבות ואילו נתניה ואשדוד צונחות בדירוג

ראשון לציון רשמה את העלייה המשמעותית ביותר במכירת דירות חדשות ברבעון הראשון של 2008, כך עולה מסקירה שערכה פירמת רואי החשבון, BDO זיו האפט, עבור התאחדות הקבלנים. הסקירה בוחנת את השינויים בשוק הדירות ומשווה את הנתונים שהתקבלו לנתוני הלמ"ס ומשרד השיכון והבינוי.

 

ראשל"צ קפצה מהמקום השביעי, ברבעון הראשון של 2007 אל המקום הראשון. בעיר בוצעו המספר הגבוה ביותר של עסקאות ונמכרו 381 יחידות דיור. את המקום השני תופסת פתח תקווה, ששומרת על יציבות בשלישייה הראשונה עם 321 עסקאות. תל אביב ירדה מהמקום הראשון למקום השלישי עם 273 עסקאות, וירושלים במקום הרביעי עם 209 דירות חדשות. את הצניחה החדה ביותר במיקום המכירות עשתה העיר אשדוד שירדה מהמקום הרביעי למקום השמיני עם מכירה של 124 דירות בלבד. העיר נתניה ירדה מהמקום השלישי למקום השישי.

 

אחת הסיבות המרכזיות לצמיחה של ראשל"צ הן עתודות הקרקע הרבות שנותרו לעיר, בעיקר ממערב, והאטרקטיביות של העיר בעיני רוכשי הדירות. בשנת 2007 היו בראשל"צ התחלות בנייה רבות, אך לאור העלייה בביקושים בעיר ניתן לראות כי בשנת 2008 המלאים הצטמצמו באופן חד ל-386 יחידות דיור.

 

פתח תקווה שומרת על מקומה בשלישייה הפותחת ונמצאת גם ב-2008 במקום השני והגבוה במכירת דירות. ברבעון הראשון ב-2008 נמכרו 321 דירות בעיר כאשר מלאי הדירות עומד על -739 יח"ד, המלאי הגבוה ביותר אחרי תל אביב.

 

תל אביב: בשני הרבעונים האחרונים נצפית ירידה ברכישת דירות חדשות בתל אביב. ברבעון הראשון של 2008 בוצעו 273 עסקאות, בהשוואה לכ-400 עסקאות ברבעון השלישי ב-2007. ככל הנראה ירידה זו, הינה חלק ממגמת הצמצום בעתודות הקרקע ומגמת עליית המחירים בעיר. בהשוואת מספר העסקאות לאחוז התושבים ניתן לראות מגמה הפוכה מירושלים: בתל אביב מתגוררים רק כ-5% מהאוכלוסייה ואילו אחוז העסקאות שבוצעו בעיר (מתוך סך כלל העסקאות בדירות חדשות בארץ) עומד על 9.5%.

 

ירושלים: העיר שומרת על יציבות לאורך השנים, המשבר שחל על כלל האזורים בשנת 2002, לא השפיע על מכירת הדירות החדשות באופן משמעותי. חלק מהסיבות לייצוב במכירת הדירות החדשות, נובע ממגמה של רכישת דירות על ידי זרים המעוניינים לקנות דירות להשקעה בישראל. ירושלים היא בין הערים הבודדות שבהשוואה לשנת 2002 רשמה עלייה (של 7.1%) במספר עסקאות המכירה של הדירות החדשות. בשני הרבעונים האחרונים, מלאי הדירות בירושלים עלה בכ- 150 יחידות דיור, מרמה של 1,045 יחידות בספטמבר 2007 ל-1,148 יחידות דיור במרץ 2008.

 

נתניה: אחת מהערים הבולטות בהיקפי הבניה ובמספר העסקאות (מקום שישי בממוצע כלל ארצי עם 159 עסקאות ברבעון), מראה בשנה האחרונה ירידה משמעותית במספר העסקאות המבוצעות בה, ירידה של 56% בהשוואה לרבעון השני של 2007. הסיבה לכך קשורה לירידה כללית במספר התחלות בניה וירידה במלאי הדירות המוצעות למכירה.

 

ערי הפריפריה נותרו מאחור

נתוני הסקירה מצביעים כי הביקושים לדירות חדשות כמעט ולא ירדו אך עם זאת יש שינוי במפת הביקושים. השינוי נגזר ממלאי הדירות וממחיריהם. ממפת הביקושים ניתן לראות כי רוכשי הדירות מעוניינים לרכוש דירות במרכז אך בשל עליית המחירים בשנים האחרונות מעגלי הביקוש סביב תל אביב מתרחבים והביקושים מתרכזים בערים בהן יש מלאי דירות במחירים סבירים כדוגמת פתח תקווה, נתניה, חולון, ראשון לציון, נס ציונה ורחובות.

 

מנכ"ל התאחדות הקבלנים, יוסי גורדון, מציין כי בסקירה בולטת ההיעדרות של ערי הפריפריה. "בערי הפריפריה, למרות המחירים הנמוכים, עדיין לא ניכרת התעוררות משמעותית במכירות. עם זאת לאור עליית המחירים במרכז, באם ממשלת ישראל תשכיל ותבחר בשלב זה לעודד רכישת דירות בפריפריה על ידי מתן מענקים או על ידי הכרה בריבית על המשכנתאות, אנו מעריכים כי ניתן יהיה לעשות שינוי במפת הביקושים, ולהפנות חלק מהביקושים במרכז אל ערי הפריפריה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו
ראשון עולה, אשדוד צונחת
צילום: גדי קבלו
מומלצים