שתף קטע נבחר

אחרי 70 שנה: החירשים הגרמנים ביקשו סליחה

"ברצוננו להביע בצורה רשמית את צערנו העמוק על הסבל שנגרם לחירשים היהודיים בתקופת הנאצים", כתבו נציגי אגודת החירשים של גרמניה למקביליהם בישראל. יו"ר האגודה הישראלית: "זו סגירת מעגל"

היסטוריה קטנה: כמעט 70 שנה לאחר פרוץ מלחמת העולם השנייה, התקיים בשבוע שעבר בקלן שבגרמניה, פיוס חגיגי בין נציגי אגודות חירשים - הישראלית והגרמנית. "ברצוננו להביע בצורה רשמית את צערנו העמוק בגלל הסבל שנגרם לכל כך הרבה חרשים יהודיים", כתבו נציגי הגרמנים.

 

"היה תמיד קשר בין האגודות", כתב ל-ynet דורון לוי, יו"ר אגודת החירשים בישראל, "ובמסגרת 'ניקוי האורוות' ו'שחרור השדים' שעובר על ארגונים וחברות גרמניות, גם אגודת החרשים מצטרפת. יהודים שחיים בגרמניה לחצו על האגודה הזו לערוך פיוס ורק כעת היא נעתרה".

 

במכתב של הגרמנים צוין עוד כי "ארגון החרשים ברייך הגרמני (Regede) לא מילא את תפקידו המקורי להגן ולקדם את כל חבריו החרשים. אנחנו מכירים בכשלונות הארגון ועל כך אנחנו מבקשים מכם סליחה".


לוי על הבמה בקלן

 

הקשר נוצר עם יו"ר אגודת החרשים הגרמנית, אלכסנדר פון מאיין, בכנס בינלאומי בספרד ביולי 2007, ופירותיו נקצרו כעת. לוי, שזכה לקבל לידיו את מכתב הפיוס, כתב בהתרגשות רבה על האירוע: "שרת הרווחה הגרמנית באה וכ-1,200 איש היו באולם הגדול, רובם חירשים כמובן.

 

"היה מרגש, מצמרר וחיובי", הוסיף לוי. "התחושה מאוד חיובית אצל הגרמנים - נוכח העובדה שבפסטיבל התרבות התקיימו הרצאות חשובות שעסקו בהשלכות השלטון הנאצי. כידוע, הנאצים ביצעו סטריליזציה (עיקור) בקרב חרשים גרמנים ו-60,000 נכים נרצחו בין 1933 ל-1945".

 

האגודה הישראלית הוקמה בשנת 1944, לקראת סוף מלחמת העולם השנייה,

 על-ידי פליטים שהצליחו להימלט מגרמניה הנאצית. אחד ממקימיה הוא משה במברגר בן ה-92, שעדיין לא עודכן על הפיוס. "עדיין לא שיתפתי אותו בכך. אני בטוח שהוא ושאר פליטי וניצולי השואה החרשים רואים בכך סגירת מעגל", אומר יו"ר האגודה הישראלית.

 

לפי דורון היחסים בין אגודות החירשים נמצאים בחיתוליהם, אבל היום, 63 שנים לאחר סיום המלחמה, הכל פתוח לדברי לוי: "אין כרגע אירועים מתוכננים. רק שיש רצון לערוך חילופי משלחות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"היה מרגש, מצמרר וחיובי". לוי בקלן
מומלצים