שתף קטע נבחר

רבעון עגום ל'ת"א 100'; רווח החברות ירד ב-34%

בבית ההשקעות מיטב מסכמים את הרבעון השני ומנסים להסביר את הגורמים לפגיעה החדה ברווחיות 100 החברות הגדולות בבורסה

השבוע הגיעה לסיומה עונת הדוחות הכספיים לרבעון השני של 2008; לפניכם סקירה וניתוח של תוצאות החברות שמניותיהן נסחרות בבורסת ת"א. בבית ההשקעות מיטב בחנו את תוצאות 100 החברות הגדולות הנסחרות בבורסה ברבעון החולף, על פי ענפי פעילות, תוך השוואת התוצאות לשנה קודמת, ומבט על המניות המועדפות בנקודת הזמן הנוכחית.  

 

הרבעון השני היה עמוס בהתפתחויות שונות במישור הכלכלי והדבר בא לידי ביטוי בתוצאות החברות. ההאטה הכלכלית שמרחפת מעל העולם ברבעונים האחרונים, החלה להגיע, אמנם עדיין בשוליים, אל המשק הישראלי, שצמח ברבעון הראשון בשיעור של 4.2%. ברבעון השני עלה מדד המחירים לצרכן ב-2.2% לעומת עלייה של 1.2% ברבעון המקביל.

  

אולם, למרות המשך צמיחת המשק, נראה שאת הסיפור המרכזי של הרבעון מרכזות דווקא ההשפעות החיצוניות, ובכלל זה ירידת הדולר ועליית מחירי הסחורות. הן אלו שנתנו את הטון בתחומים רבים במשק, וההשפעה ניכרה בתוצאות הרבעון בו הרווח המצרפי של המניות בת"א 100 ירד ב-34% לעומת רבעון מקביל.

 

ענף הבנקאות

לאחר רבעון ראשון טראומטי (בעיקר בבנק הפועלים), היו ציפיות לחזרה ל"עסקים כרגיל" ברבעון השני.

 תוצאות אלה התממשו רק בחלקן, ועל כן תוצאות הרבעון השני בסקטור התקבלו באכזבה מסוימת. בית ההשקעות מעריך כי אף אם כרגע אין הרעה של ממש באיכות תיק האשראי של הבנקים (בין היתר מאחר שחלק מהחובות המסוכנים עברו בשנות הגיאות לשוק ההון), עדיין בשל הציפיות להאטה כלכלית תתרחש עלייה בהפרשות לחובות מסופקים. לכן תיתכן ירידת מדרגה בתוצאות בהשוואה לתוצאות שהציגו הבנקים בש-2006 וב-2007. עם זאת, ברמת המחירים הנוכחית, טוענים במיטב, שהסקטור נראה אטרקטיבי.

 

רווח והפסד של הבנקים

בנק לאומי

תשואה להון (באחוזים): 19.1%

רווח נקי לרבעון השני 2008 (במיליוני שקלים): 889

רווח נקי לרבעון השני 2007 (במיליוני שקלים: 913

 

בנק הפועלים

תשואה להון (באחוזים): 13.8%

רווח נקי לרבעון השני 2008 (במיליוני שקלים): 594

רווח נקי לרבעון השני 2007 (במיליוני שקלים): 1,002

 

בנק דיסקונט

תשואה להון (באחוזים): 9.9%

רווח נקי לרבעון השני 2008 (במיליוני שקלים): 221

רווח נקי לרבעון השני 2007 (במיליוני שקלים: 627

 

בנק מזרחי טפחות

תשואה להון (באחוזים): 13.8%

רווח נקי לרבעון השני 2008 (במיליוני שקלים): 186

רווח נקי לרבעון השני 2007 (במיליוני שקלים: 207

 

הבנק הבינלאומי

תשואה להון (באחוזים): 7%

רווח נקי לרבעון השני 2008 (במיליוני שקלים): 97

רווח נקי לרבעון השני 2007 (במיליוני שקלים: 173

 

תקשורת

בענף התקשורת, מציינים במיטב, כי החצי הראשון של 2008 היה חיובי למרבית חברות שירותי התקשורת הישראליות, אשר דיווחו על צמיחה מתונה בהכנסות לצד שיפור ברווחיות התפעולית. תחום הסלולר ממשיך להיות התחום החזק של התעשייה והיווה בחציון הראשון כ-56% מסך ההכנסות של ענף שירותי התקשורת. תוכנית ניוד המספרים השפיעה על תוצאות החברות בעיקר ברבעון הרביעי של 2007. במיטב מציינים שלתוכנית לא הייתה השפעה מהותית על נתחי השוק של החברות.

 

מזון ורשתות שיווק

עליית מחירי הסחורות אמנם העלתה תהיות בקרב המשקיעים בנוגע להתמודדות רשתות השיווק עם עליית מחירי המזון, אולם, כברבעון הקודם, עלייה זו פעלה לטובתן של רשתות השיווק. הרבעון השני הושפע לחיוב גם מעיתוי חג הפסח. יצרניות המזון נאלצו להתמודד ברבעון השני עם המשך מגמת העלייה במחירי המזון והתשומות וירידת הדולר והאירו בפעילות של החברות בחו"ל מחד, כאשר מאידך עיתוי חג הפסח פעל לטובתן.

  

חברות הנדל"ן

מניות הנדל"ן הציגו דוחות פחות טובים, כצפוי, וזאת בשל מספר גורמים. הראשון מביניהם הוא המדד הגבוה ברבעון (2.2%), כאשר למרבית החברות אגרות חוב צמודות מדד שהובילו לרישום הוצאות מימון חריגות. דבר זה הוביל חברות למחיקת מרבית או כל הרווח לרבעון הנוכחי. גורם נוסף שפגע בתוצאות, בעיקר בחברות הפועלות בחו"ל, הינה פגיעה בהון העצמי כתוצאה משינויים בשערי חליפין, התחזקות השקל הובילה לירידה בשווי נכסי החברות בש"ח.

 

חברות שלהן אג"ח ואשר אינן מבצעות הגנות חוו פגיעה גבוהה יותר כתוצאה מהתחזקות השקל, וזאת בשל המינוף. ולבסוף, חברות החלו לשערך נדל"ן כלפי מטה ורשמו  ירידת ערך בנכסים; נציין שבמרבית החברות הסיבה לירידת הערך הינה שינויים חיצוניים קרי, שינויים בשיעור היוון, ולא הרעה בשיעורי תפוסה או בעיות עם שוכרים או ירידה בדמי השכירות. בנוסף, ככל שמתאפשר, לצד ירידות הערך החברות מציגות עליית ערך בנכסים אחרים אשר מקזזות את השפעת הירידה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אכזבה מתוצאות ענף הבנקאות
מומלצים