שתף קטע נבחר
צילום: חגי אהרון

נוסעים בטוח עם GPS

מערכות ה-GPS מסייעות לנהגים והופכות נסיעה בדרכים זרות לפשוטה וקלה יותר, אך מצד שני מסוגלות להסיט את תשומת לבו של הנהג מהכביש. איך נשתמש במערכת הניווט - בזהירות

כל הנהגים מכירים את תחושת התסכול המלווה תעייה בדרך בזמן נסיעה. במקום להתרכז בכביש העיניים מתחילות לנדוד לשלטי הרחובות, ומקום להתמקד בנהגים האחרים הראש מתחיל לנסות להבין איפה הצפון ואיפה הדרום, ואיך יוצאים מהתסבוכת. מערכות הניווט (GPS) נועדו לפתור את בעיה זו בדיוק. הן מספקות פיתרון ניווט אלקטרוני, שיודע לעקוב אחרי מיקומנו העדכני על המפה, ולספק לנו מידע כיצד להגיע למחוז חפצנו.

 

הבעיה היא שלמרות היתרונות הגלומים במערכות הניווט, קל לשכוח שיש להן גם צדדים לא כל כך בטוחים, והמערכות

המתוחכמות מסוגלות להסיט את תשומת לבו של הנהג מהכביש. איך ננהג בצורה חכמה בעזרת המערכת? כל הטיפים - כאן. 

 

קודם כל נהג - רק אחר כך נווט

 כאשר טייסים מתחילים להתאמן הם מקבלים הוראה פשוטה שאומרת : קודם כל אתה טייס ורק אחרי זה נווט. הטיפ הראשוני שטייסים מקבלים נכון מאוד גם לגבי הנהגים ברכב. הדבר הכי חשוב בנסיעה הוא קודם כל להסתכל קדימה ולהיות בקשר עין רציף עם הסביבה בכדי להצליח להגיע בשלום לנקודת היעד שלכם.

 

ה-GPS כמטרד בטיחותי

ה-GPS יכול להוות מטרד ברכב עבור מספר סוגי נהגים, בעיקר כאלה שחשופים להסחות דעת, עם דגש על נהגים חדשים.  נהגים אלה צריכים להיות מרוכזים בדבר אחד בלבד - בנהיגה. יש לקחת בחשבון שהם מתוחים בזמן נהיגה, ולפיכך החושים, זמני התגובה והאינסטינקטים שלהם איטיים יותר מאלה של נהגים וותיקים. במקרה זה, ה-

GPS עם התאורה הזרחנית שלו והוראות הניווט הנוקשות יוכל רק לבלבל ולהלחיץ עוד יותר, ומומלץ להמנע ממנו בחודשי הנהיגה הראשונים.

 

גם נהגים וותיקים יכולים לגלות שה-GPS מפריע להם לנהיגה, זאת בדרך כלל בעקבות חוסר היכרות עם המערכת. בשוק קיימות כיום תוכנות ניווט רבות, רובן פשוטות לתפעול וללמידה. ביחד עם העובדה שניתן לרכוש מערכות ניווט בתחנות דלק ובחנויות נוחות בצד הדרך, נוצרת תחושה מוטעית שניתן להתחיל לנווט בקלות ובמהירות עם היציאה מהחנות.

 

אך כמו בכל מערכת אלקטרנוית מתקדמת, זה לא המצב, וגם מכשירי הניווט דורשים תקופת הסתגלות עד שתוכלו להשתמש בהם בצורה מהירה ואינטואטיבית: חשוב לבדוק את מכשיר ה-GPS בסביבה שקטה בלי לחץ, רצוי בבית בזמנכם החופשי, להתחיל להתנסות עם המכשיר לראות בדיוק איך קובעים מסלול ואיך מתפעלים אותו, ולהאזין להנחיות הקוליות שמתקבלות כאשר נמצאים במצב הדגמה בכדי שלא נהיה מופתעים תוך כדי נסיעה.

 

אחת מהטעויות הנוספות שנפוצות ביותר בשימוש ב-GPS הוא ההתעסקות עם המכשיר תוך כדי הנסיעה. הדבר אסור בתכלית האיסור, מה שגם מצויין בהוראות השימוש.

 

את תכנון המסלול נעשה בטרם תחילת הנסיעה (ברכב או בבית). אם במהלך הנסיעה יש צורך לשנות את המסלול או להחליף את כתובת היעד, נעשה זאת רק לאחר שעצרנו בצד הכביש, או שניתן למי שיושב ליד הנהג לתפעל את המכשיר. בחלק ממערכות הניווט המובנות ברכב לא ניתן להכניס נקודת יעד כל עוד מכשיר ה-GPS מאתר שאנחנו בזמן נסיעה - דבר יעיל לאנשים שמתפתים לשנות את המסלול תוך כדי נסיעה בכביש מהיר או עירוני.

 

טיפים נוספים לשימוש נבון ב-GPS

לדעת לאן נוסעים – ללכת לאיבוד תוך כדי נסיעה זו חוויה שכולנו נרצה לשכוח. עם מכשיר GPS זה לא אמור לקרות, וגם אם פספסתם פנייה חשובה המכשיר יחשב מחדש את המסלול מחדש וידריך אתכם כיצד לחזור לדרך הרצויה. אין צורך להילחץ או להתחיל לחפש סימני רחובות במידה וטעיתם - יש צורך רק להאזין להוראות הניווט החדשות.

 

אין צורך להתעסק עם מפות - נכון, התפיסה המצ'ואיסטית המיושנת טוענת שלנווט בעזרת מפה בלבד זה הרבה יותר גברי, אבל ניווט שכזה, תוך כדי נסיעה, מייצר הפרעת ריכוז ועשוי לגרום לתאונה. גם כאשר נותנים לנוסע אחר ברכב להיות אחראי על המפות, הדבר עשוי להגיע לכדי הסחת דעת לנהג אם לא נעשה בצורה שקטה ואחראית. במקרים רבים, מכשיר ה-GPS יהיה נוח ובטוח יותר גם למי שכבר שנים נעזר רק במפות פיזיות.

 

GPS מרחיב את יכולות הנסיעה בלילה – נהיגה ברכב בשעות הלילה עשויה להיות בעייתית במיוחד בכבישים שאנחנו לא מכירים וכאשר הראות נמוכה. נוסיף לחגיגה גם מזג האוויר בעייתי ואנחנו עשויים למצוא את עצמנו נוסעים בכבישים שיש בהם קושי ממשי לראות את תנאי הדרך. מכשיר ה-GPS מאפשר לחזות את אופי הכביש גם כשהראות לקוייה, כי הוא מאפשר לכם לראות פניות ועיקולים הרבה לפני שתגיעו אליהם. תכנון נסיעה נכון עשוי למנוע הסתבכויות מיותרות.

 

הפעלת שיקול דעת – מכשיר ה-GPS אומנם אמור לקחת אותנו לחוף מבטחים (או לנקודת היעד), אך עדיין יש צורך להפעיל שיקול דעת, לפתוח עיניים ולהסתכל היטב מסביב. כאשר מדליקים את מכשיר ה-GPS אסור לכבות את המוח, ויש צורך להסתכל על שינוי כבישים (שכן מפות ה-GPS לא תמיד מעודכנות), לציית לתמרורים, לתת זכות קדימה בהתאם להוראות הכביש ולהפעיל שיקול דעת בזמן הנהיגה.

 

מיקום ה-GPS – זה נחמד למקם את מכשיר ה-GPS על השמשה בקרבת הנהג, רק חשוב לשים לב כי המכשיר לא מסתיר חלק משדה הראייה. מכשיר ה-GPS הוא יועץ לנהג ולכן אסור שיסתיר לנו חלקים מהדרך. רצוי למקם אותו בצידי החלון או בנקודה שבה ההפרעה של המכשיר זניחה.

 

בחירת מכשיר GPS מתאים – יש צורך לבחור מכשיר GPS מתאים לשימושכם, רצוי בעל מסך גדול שיאפשר להציג את המפה בצורה מיטבית ובעל רמקול חזק. מכשירים סלולריים רבים כיום מגיעים עם תוכנות ניווט מובנות, שאומנם זמינות יותר ולעיתים זולות מפתרון GPS כולל, אך הרבה פחות בטוחות עקב המסכים הקטנים והרמקול החלש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אהוד קינן
כיצד להשתמש ב-GPS בבטחה
צילום: אהוד קינן
מומלצים