שתף קטע נבחר

שרי חוץ לשעבר בארה"ב: חייבים לדבר עם איראן

קולין פאוול, מדליין אולברייט, וורן כריסטופר, ג'יימס בייקר והנרי קיסינג'ר השתתפו בפורום מיוחד, ובו דנו באיום הגרעין האיראני. החמישה קראו לפתוח בדיאלוג עם טהרן ואמרו: "צריך להבהיר לישראלים שהאופציה הצבאית מאוד עלובה"

חמישה מזכירי מדינה לשעבר של ארצות הברית קראו הלילה (יום ג') לאדם שייבחר לנשיא הבא - ג'ון מקיין או ברק אובאמה - לפתוח בשיחות ישירות עם איראן. הם הביעו התנגדות למדיניות שהנהיג הנשיא המכהן, ג'ורג' בוש, המסרב להידברות עם עמיתו האיראני, מחמוד אחמדי-נג'אד, ואשר מגדיר את טהרן כחלק מ"ציר הרשע".

 

חמשת השרים, ששירתו תחת נשיאים דמוקרטים ורפובליקנים, הופיעו בפורום מיוחד באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון ששודר ברשת הטלוויזיה CNN. הם אמרו כי יש לפתוח ערוץ דיפלומטי בין המדינות, משום שהאפשרויות הצבאיות שעומדות לרשות ארה"ב אינן "משביעות רצון".

 

החמישה - קולין פאוול, מדליין אולברייט, וורן כריסטופר, ג'יימס בייקר והנרי קיסינג'ר - הסכימו כי דיאלוג הוא האסטרטגיה הטובה ביותר להתמודדות עם רצונה של איראן לפתח נשק גרעיני. "האופציה הצבאית מאוד עלובה ואנחנו צריכים לומר זאת לישראלים", אמר כריסטופר, ששירת כמזכיר המדינה של ביל קלינטון בין 1993 ל-1997. אולם הוא ומזכירי המדינה האחרים הבהירו כי הם אינם מתנערים מדאגה לישראל בגלל איומיו של אחמדי-נג'אד למחוק את ישראל מהמפה.

 

למרות ששלושה ממזכירי המדינה לשעבר הם רפובליקנים, הם השמיעו ביקורת על מדיניותו של בוש כלפי איראן. פאוול, בייקר וקיסינג'ר אינם תומכים במדיניות של מקיין, ומשבחים את הצהרתו של אובאמה על כוונתו לנהל מו"מ עם איראן.

 

"האיראנים יבינו אם נכוון לעברם נשק גרעיני"

פאוול, ששירת בממשל בוש בין 2001 ל-2005, ציין כי הממשל האמריקני בתקופתו קיים מגעים עם איראן בדרג נמוך עד 2003. "אני מסכים עם  מדליין, וכנראה שגם עם שאר עמיתיי, הסבורים כי צריך לפתוח איתם בשיחות", אמר פאוול.

 

אולברייט, שהיתה מזכירת המדינה בכהונתו השנייה של קלינטון, אמרה לעמיתיה בפורום: "אני חושבת שעלינו לדבר עם איראן. אני מאמינה שזהו תפקידנו לנסות להגיע להסכם עם מדינות שיש לנו בעיות איתן".

 

בייקר, שכיהן בממשלו של ג'ורג' בוש האב, אמר כי ייתכן ששיחות ישירות הן הדרך היחידה להבהיר לאיראנים שארה"ב תמיד יכולה לכוון את כלי הנשק הגרעיניים שלה לעבר טהרן. זאת, אם הממשל האיראני יתעקש לפתח נשק גרעיני משלו ואף לכוון אותו לעבר ארה"ב או ישראל. "אני בטוח שאת זה הם יבינו", סיכם בייקר.

 

בייקר הרחיב ודיבר גם על החרם האמריקני על סוריה. "זה מגוחך שאנחנו אומרים שאנחנו לא יכולים לדבר עם סוריה". לטענתו, ארה"ב חייבת לדבר עם סוריה

ולנסות לקדם הסכם שלום עם ישראל. בייקר סבור שיש סיכוי להסדר כזה, בעוד הוא אינו חושב שאפשר להשלים עכשיו הסכם שלום בין ישראל והפלסטינים.

 

הנרי קיסינג'ר, ששירת תחת הנשיאים ריצ'רד ניקסון וג'רלד פורד, הביע אף הוא תמיכה בשיחות עם איראן. קיסינג'ר, שבוש נעזר בעצותיו במשך תקופה ארוכה, הדגיש כי ארה"ב צריכה לקבוע את המטרות שלה עם תחילתו של כל מו"מ, ובכלל זה הפסקת העברת נשק לארגוני הטרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מו"מ לקראת הסכם. אולברייט
צילום: AP
צילום: רויטרס
דיאלוג. פאוול
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
מסר מאיים. בייקר
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הצבא לא יעזור. כריסטופר
צילום: רויטרס
מטרות מראש. קיסינג'ר
צילום: איי פי
מומלצים