שתף קטע נבחר

4 אנשים, 3 דיאטניות, פחות 34 ק"ג. סודות של דיאטה

עד לא מזמן הם הזמינו הביתה בעיקר טייק אווי. כשהם ראו שהמשקל הגיב בהתאם, שינו גישה והזמינו דיאטנית למטבח הפרטי. היא חיטטה במקרר, זרקה את הממתקים ולימדה אותם לחבב מלפפונים. עכשיו הם מדווחים על תוצאות הפלישה

שלום בורקס

שלומי עמיר מתגעגע למטוגנים


אין יותר פסטות ולזניה. שלומי עמיר

 

בדיאטה: שלומי עמיר ‭,(30)‬ נשוי ואב לילד מפתח-תקוה, עובד במשרד רואי חשבון. לפני כארבעה חודשים שקל יותר ממאה קילו, ולפני מספר חודשים, אחרי שעבר למקום עבודה חדש, החליט שזו הזדמנות להיראות "יותר רלבנטי‭."‬ עמיר מודה שאורח חייו היה לא בריא בעליל. "אני מטייל המון בחו"ל‭,"‬ הוא מספר, "והאוכל אצלי הוא חלק מרכזי בהיכרות עם מדינה חדשה ועם תרבות זרה. זה התחביב שלי‭."‬

 

הפלישה למקרר: שש פגישות עם הדיאטנית מירב יעקובסון משירות "דיאטנית עד הבית" של "כללית אישית‭,"‬ ב‭880-‬ שקל סך הכל. לפני הפגישה הראשונה ערך עמיר הכנות מדוקדקות. "זו לא סיטואציה טבעית‭,"‬ הוא אומר, "זו בפירוש חדירה אינטימית. לפני שהיא הגיעה ניסיתי לצמצם מראש את כמות המשקאות המוגזים והמיצים בבית, כי ידעתי שאף דיאטנית לא תאשר את זה, אבל אז הבנתי שכמה שאחשוף יותר את ההרגלים שלי כך היא תוכל לעזור לי יותר. החלטתי להתייחס לזה כמו לביקור אצל רופא, כשאתה מגיע עם בעיה ומספר גם פרטים אינטימיים מחייך. לשמחתי, היא ביקשה בנימוס שאראה לה את הארונות ואת המצרכים, ולא כמו בחיפוש משטרתי‭."‬

 

יעקבסון מספרת שכשהגיעה לביתו של עמיר הקפידה על פלישה עדינה. "אני לא פותחת ארונות בעצמי. מה שהמטופל מראה לי, הוא מראה. כשדיברתי עם שלומי על לחם – ביקשתי שיראה לי באיזה לחם מדובר, וכשדיברנו על גבינות, כנ"ל. הראיתי לו איך לקרוא תוויות מזון ומה מפריע לי במה שהוא אוכל. אני גם מנצלת את הביקור בבית כדי ללמוד על האדם. בבית של שלומי ראיתי מיד חמימות ונוחות והבנתי שהתפריט לא יכול להיות כסאחיסטי".

 

השינוי: "נגמלתי מג'אנק פוד‭,"‬ הוא מבשר בגאווה. בחיים שלפני הוא אכל פעמיים-שלוש בשבוע המבורגרים, צ'יפס והרבה שווארמה – ונפטר מהם לגמרי. "התרגלתי לארוחות קבועות – גם הארוחות העיקריות וגם ארוחות הביניים. אני משתדל לאכול באותן שעות ולפי אותה מסגרת תפריט של שילוב פחמימות, חלבונים והרבה ירקות‭."‬ הוא אוכל יותר ארוחות ביום, אבל קטנות יותר, "מבוקרות‭."‬ שוקולד לא נכנס הביתה, גם לא חטיפים מלוחים ופיצוחים.

 

ארוחות עיקריות: בעבר אכל שתי ארוחות בשריות ביום. בהנחיית יעקובסון עבר לארוחה בשרית אחת, לרוב בצהריים. בערב הוא אוכל היום סלט עם אורז או עם ביצה.

 

בעבודה: את העוגיות והעוגות במשרד מחליפים היום כריכים מפיתות קלות עם קוטג' ‭3%‬ שומן או חומוס קל ופרוסת פסטרמה.

 

בערב ובלילה: יוגורטים דיאט מחליפים את השניצלונים, הצ'יפס, הבורקס, הפיצות והמאפים האחרים.

 

שתייה: "קשה לחנך אותי לשתות מים‭,"‬ הוא מודה, אבל בהחלט עבר ממיצים ומשקאות מתוקים מוגזים למשקאות דיאט ולמים בטעמים.

 

אוכל בחוץ: לא עוד ערימות ספגטי בשמנת, סטייקים עסיסיים, טבעות בצל מטוגנות והרבה צ'יפס. עכשיו רק חזה עוף על הגריל, תמיד עם סלט, ובלי לחם. עם זאת, עמיר נמנע מהזמנת סלט בלבד. "בעבר הייתי מזמין סלט ומרגיש שאני עושה טוב לדיאטה, ואז שעה אחר-כך הייתי רעב ואכלתי כפול. סלט לבד הוא לא ארוחה בשבילי‭."‬

 

במקרר: אין יותר פסטות, לזניה ו"כל הדברים המוכנים האלה שצריך רק לחמם, כי הם כבר טוגנו‭."‬ במקומם יש יותר ירקות ומוצרים המיועדים לבישול, כמו עוף ובשר לא שמן.

 

כושר: פעמיים-שלוש בשבוע יוצא להליכה ועושה כמיטב יכולתו להגיע למינימום הרצוי של ‭10,000‬ צעדים.

 

חטאים קטנים: "פעם בשבוע אני מרשה לעצמי ארוחה טובה במסעדה. אני אוכל המבורגר, אבל בלי צ'יפס‭."‬ געגועים: למטוגנים.

 

הנחמה: השיל עשרה ק"ג.

 

להתראות קצפת

ישראלה דביר נפטרה ממאגרי האוכל


"למדתי לבחור נכון". ישראלה דביר

 

בדיאטה: דביר ‭(54)‬ מתל-אביב, מנהלת פרויקטים בהנהלת קופת חולים, החליטה לשנות את חייה לפני כחודשיים. "אין לי אף פעם סדר יום קבוע. אני קמה בבוקר, נוסעת בארץ, חוטפת דברים בדרך, עוצרת בבית-קפה לעוגה, מתארחת בישיבות וחוטפת כיבודים, אוכלת חומוס לצהריים‭,"'‬ היא מספרת. "עשיתי מעט דיאטות בחיי, אני לא אוהבת שאומרים לי מה לעשות‭."‬

 

הפלישה למקרר: שבע פגישות עם ענת יהלום, דיאטנית בשיטת "דיאט נני" (הקורס כולו אורך עשר פגישות, בבית ובחוץ, בסכום כולל של ‭4,500‬ שקל‭.(‬ יהלום נדהמה מהמאגרים של דביר והוכיחה לה שהיא קונה הרבה יותר ממה שהיא באמת צריכה.

 

"ישראלה היא אישה זורמת והיא התמסרה לי מתוך תחושה שבאתי להציל אותה. הכנו יחד רשימה קניות לסופר והיא התקשתה להאמין שלמרות שקנינו חצי – יהיה מספיק. הכמויות שמצאתי אצלה היו מדהימות, וזרקנו המון. היו שם ירקות רקובים, אטריות אכולות עש, דברים שמסוכן לאכול. למדנו לקנות, בחצי כמות וברבע מחיר, כך שיספיק לארוחה המשפחתית השבועית, למזון השבועי השוטף של ישראלה ולמה שאני קוראת 'מנת ברזל' – משהו מוכן שמקפיאים לשעת צרה (פשטידה, למשל‭.(‬ אל הוופלים והממליגה ישראלה לא התייחסה כאל בעיה, ולא הבינה ממה היא משמינה. היום היא יודעת שהממליגה, שמזכירה לה את אמא שלה, יכולה להוות תחליף לארוחה אחת פעם בשבוע‭."‬

 

השינוי: ישראלה, גרושה ואם לשניים, חיה לבד, סדר יומה אינו קבוע והמקרר שלה היה תמיד מלא בכל טוב. "אני רוצה שתמיד יהיו פה דברים בשביל הילדים כשהם מבקרים, אז הארונות היו מלאים ממתקים וחטיפים ובמקרר היו תמיד גבינות משובחות, גלידות, פשטידות והמון ופלים, שהם החולשה שלי. אני גם אוהבת לקנות דברים חדשים ואז לטעום מהם, וכך יצא שהייתי קונה המון, מתפתה בכל הזדמנות‭."‬

 

היא התרגלה לקנות פחות, לחשוב רק על היומיים הקרובים ו"לחסוך הרבה כסף‭,"‬ במחשבה על היומיים הקרובים בלבד. היא מכינה הרבה יותר סלטים ולא קונה עוד עוגות קצפת. אין יותר משקאות מוגזים בבית. גם לא חטיפים מלוחים.

 

ארוחת ערב: ישראלה נהגה לאכול במסעדות בשרים אחרי יום עבודה ארוך ומתיש. היום היא חותכת סלט, מצרפת אליו מנה מהתבשיל שבישלה לקראת שבת או שני כדורי פלאפל שקנתה בדרך, ומחוץ לבית מסתפקת בשתייה.

 

ארוחת בוקר: עכשיו היא מקפידה עליה – דגני בוקר מלאים בחלב.

 

משמעת מים: "אני לא אוהבת לשתות, אבל למדתי לשתות יותר. קניתי בר מים מינרליים ופתאום אני שותה המון מים‭."‬

 

המקרר: פחות צפוף באופן ניכר – הרבה ירקות, מעט פירות ‭")‬שתי מנות פרי ביום בלבד‭,("‬ גבינות לא שמנות, לחם "לא קל" אבל איכותי מחיטה מלאה, רטבים ותבלינים. בפריזר גלידות השמנת החליפו את גלידות דיאט ונוספו חזות עוף, דגים ופשטידה מוכנה.

 

בישולים: חזרה לבשל מאכלים פשוטים ומהירי הכנה, שכיף לראות וטעים לאכול בארוחות המשפחתיות בערב שבת. לעצמה היא כבר לא מטגנת, רק לילדים. אוכל בחוץ: "למדתי לבחור נכון". כריכים מלחם מלא, סלט קצוץ במקום סלט עתיר אגוזים וגבינות, חזה עוף ברוטב במקום בשר אדום.

 

כושר: "אני די עצלנית‭,"‬ אבל משתדלת לצעוד בבקרים ומקפידה על "מחשבת הגוף",‬ התעמלות איטית לנשים, פעמיים בשבוע.

 

חטאים קטנים: מדי פעם מרשה לעצמה המבורגר בחוץ.

 

געגועים: לוופלים.

 

הנחמה: הפחיתה כשישה ק"ג.

 

ביי ביי שווארמה

משפחת קזר התחילה לשתות מים


"למדנו לקנות אחרת ולבשל עם הרבה-הרבה פחות שמן". אירמה ווזה קזר

 

הגיבורים: אירמה ‭(41)‬ ווזה ‭(47)‬ קזר מחולון, הורים לשני ילדים. היא עובדת בבזק, הוא בחנות בגדים. לפני כשלושה חודשים החליטו שהגיע הזמן לרזות. בביתם האוכל הוא עניין מרכזי; וזה הוא המומחה לקבבים וממולאים, אירמה מופקדת על הכנת בשר, עוף ודגים. על העוגות אחראית הבת סיגל. בבית הזה אין אבקות מרק, אין שום קפוא ואין קיצורי דרך. מדי יום מתבשלים במטבח מאכלים חדשים, ואם כבר סלט, אז עגבניות חריף.

 

הפלישה למקרר: שמונה פגישות עם הדיאטנית מיה בן-אפרים ‭200)‬ שקל לפגישה) וחילופי עשרות מסרונים בסלולרי לפי הצורך. בן-אפרים הופתעה בביקורה הראשון ממה שגילתה במזווה. "הממו אותי הניקיון אצלם, וגם כמויות הדברים שמוחזקים כביכול בשביל הילדים, כמו במבה, צ'יטוס ונאצ'וס. אבל השוק האמיתי היה כשהבנתי שבחודש אחד הולכים שם עשרה ליטרים של שמן. הכל תמיד נורא טרי, אבל לא בריא בגלל כל השומן הזה. לשמחתי, הם פתחו הכל חופשי ותירצו רק את עוגת הגבינה שהייתה במטבח, זכר לימים שלפני שהגעתי. הם הסבירו שהיא מגבינה של חמישה אחוזי שומן, אבל לא לקחו בחשבון את החמאה והסוכר שיש בה. הלכנו יחד לסופר ולמדנו לקנות אחרת ולבשל עם הרבה-הרבה פחות שמן‭."‬

 

אירמה מאשרת שכל הארונות וגם המקרר נפתחו באופן מוחלט לעיניה הביקורתיות של בן-אפרים. "כל מה שהיה הראינו לה, זאת הרי המטרה‭."‬

 

השינוי: "פעם לא אכלנו בכלל ארוחת בוקר‭,"‬ מספרת אירמה. היום היא אוכלת יוגורט עם סיבים תזונתיים בבוקר, ובעלה אוכל יוגורט ומכין לעצמו כריך לעבודה. "בצהריים וזה היה רגיל לאכול שווארמה בפיתה, באחד המקומות ליד העבודה. אני לא אכלתי כלום בדרך-כלל, חוץ מוופלים ועוגיות במשרד‭."‬ היום היא מכינה לעצמה שני כריכים מלחם קל עם פסטרמה, חומוס, עגבנייה וחסה וסלט קטן ליד, או קינואה שהיא מחממת במיקרוגל המשרדי. הוא עבר לירקות מבושלים עם בשר או דג, אורז וסלט. לא עוד פיתות.

 

הנשנושים: כדי לא לרעוב בין הארוחות, כמו פעם, הם מקפידים היום לאכול פרי בדרך מהעבודה הביתה. "לפני הפגישה עם מיה לא נגעתי בפירות‭,"‬ אומרת אירמה.

 

משמעת מים: אירמה התרגלה להניח לידה בקבוק קטן של מים מינרליים, לגמוע ולמלא מחדש, "ואני בכלל שונאת מים‭."‬

 

לחם ובצק: הלחם המלא הרגיל בבית הוחלף בלחם שיפון קל. את הבצק הפריך למאפים (בורקס, למשל) החליף בצק פילו.

 

בישולים: טיגון הבצל לתבשילים הוחלף באידוי עם מעט מים, "וזה לא פוגע בטעם‭."‬ האורז בממולאים הוחלף בבצל וגזר מגורר.

 

המקרר: מפוצץ בירקות. מדי שבוע הם קונים עשרה קילו עגבניות, עשרה קילו מלפפונים, המון חצילים וגמבות והרבה בצל ושום.

 

הבשר: יותר בשר הודו, פחות קבבים מבשר שמן.

 

רטבים: לא עוד טבילת פרוסות לחם ברטבים עסיסיים. היום הם אוכלים תבשילים עם סלט, ואם נורא מתחשק לטבול ברוטב התבשיל – טובלים מעט מהלחם הקל.

 

חטיפים: וזה נהג לנשנש בהנאה ביסלי, דוריטוס, פיצוחים ושוקולדים. הפיצוחים הוצאו מהבית באופן מוחלט "וכשבא לו ביסלי – הוא לוקח שתי חתיכות וזהו‭,"‬ אומרת אירמה. "כמו שאני נוהגת עם השוקולד כשנורא בא לי מתוק. הכל בפרופורציה‭."‬

 

כושר: בני הזוג קזר החלו לצעוד. בינתיים רק פעם בשבוע למשך שעה, אבל עם תקווה גדולה ליותר, "כשיהיה זמן‭."‬

 

חטאים קטנים: העוגות של שבת. "אין דבר כזה, לא לאכול עוגה עם הקפה אחרי הארוחה בליל שבת, ועוד פרוסה עם הקפה בבוקר בשבת‭."‬ אבל כשרוצים פרוסה נוספת, מסתפקים בחצי ממנה.

 

געגועים: לפרוסת עוגה נוספת.

 

נחמה: היא כבר ירדה עשרה ק"ג, והוא שמונה ק"ג.

 

צילומים: יונתן בלום
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירדו ביחד 18 ק"ג. אירמה ווזה קזר
צילום: יונתן בלום
ד"ר רק שאלה
מומלצים