שתף קטע נבחר

מחקר: ההרדמה בניתוח משפיעה על חזרה של הסרטן

הסיבות עדיין לא ברורות, אבל סוג ההרדמה שחולה מקבל בניתוח להסרת גידול סרטני משפיע על חזרתו של הגידול בעתיד. חוקר: "להרדמה יש השפעה ארוכת טווח על בריאות המטופלים"

כשחולה סרטן נכנס לניתוח להסרת הגידול הסרטני הוא מצפה להתעורר בשלום ומקווה שהגידול הוסר ושהמחלה לא תחזור. החולה בוודאי לא מצפה שדווקא הניתוח שאמור לשפר את מצבו הבריאותי, יגרום לו לחזרת הגרורות הסרטניות. אולם מחקרים שנערכו לאחרונה מצאו כי לחומרי הרדמה שניתנים בניתוח יש גם השלכות על התחלואה העתידית בסרטן. וכך - הרדמה עמוקה יותר מגדילה לאורך זמן את הסיכון לתמותה של המטופל מסרטן, למרות שאופן ההשפעה של חומרי הרדמה על התפתחות סרטן טרם נתגלה.

 

בסקירה שהוצגה במהלך הכנס הבינלאומי של איגוד המרדימים הישראלי עולה כי נתונים כמו היקף ההרדמה, ירידת טמפרטורת הגוף במהלך הניתוח ומידת הטריות של הדם שניתן בעירוי בזמן הניתוח יכולים להשפיע על נושאים כמו חזרת הגידול הסרטני, זיהומים לאחר הניתוח, אירועי לב ואפילו תמותה. 

 

"ניקח למשל חולה שסבל מירידת לחץ הדם במהלך הרדמה, והוא קיבל טיפול ויצא בשלום מהניתוח. תמיד ניקרה בי המחשבה עד כמה אותן דקות שבהן סבל מלחץ דם נמוך משפיעות עליו מעבר לטווח הקצר. היום ישנם מחקרים המראים כי ירידת לחץ דם כזו יכולה לגרום למשל לזיהום בפצע הניתוח", אומר פרופ' עזריאל פרל, יו"ר האיגוד הישראלי להרדמה ומנהל מחלקת הרדמה בבית החולים "שיבא". 

 

בסקירה שערך פרופ' דייויד ססלר מבית החולים האוניברסיטאי "קליבלנד קליניק" בארצות הברית הוא הציג את המחקרים האחרונים שנאספו בנושא. במחקר שערך נמצא כי הרדמה כללית המלווה בהרדמה אזורית (אפידורלית) מפחיתות את הסיכון לחזרת גידולים סרטניים בשד ובבלוטת הערמונית. במחקר נבדקו תיקיהם הרפואיים של חולי סרטן ערמונית שנותחו בין השנים 1994 עד 2003. נמצא כי לקבוצה שנותחה תחת הרדמה כללית והרדמה אזורית היה סיכוי נמוך בכמעט 60 אחוז לחזרה של הגידול הסרטני לעומת הקבוצה שנעזרה בהרדמה כללית וקיבלה לאחר הניתוח מורפיום. 

 

מחקר אחר לו היה ססלר שותף, נערך בקרב נשים שעברו גידול לכריתת שד. אצל 94 אחוז מהנשים שנותחו בהרדמה כללית ואזורית לא נמצאה חזרה של סרטן שד או גרורות, לעומת 77 אחוז בקרב נשים שנותחו בהרדמה כללית וקיבלו מורפיום לאחר הניתוח. 

 

ככל הנראה, מתן ההרדמה האזורית הנוספת מפחיתה את תגובת הדחק הגופנית ויש לה השפעה מיטיבה על פעילות המערכת החיסונית. 

 

מחקרים אחרים מצאו כי הסיכון לתמותה גדל ב-30 אחוז אם במהלך הניתוח נעשה שימוש בעירוי דם ישן, שנשמר בבנק הדם במשך למעלה משבועיים. מחקרים נוספים גם מצאו כי הרדמה עמוקה מעלה את הסיכון למוות, לרוב מסרטן, בשנים שלאחר הניתוח, אף שלא נמצא עדיין הסבר לתופעה. מחקר אחר מצא כי שמירה על טמפרטורת גוף תקינה במהלך הניתוח מפחיתה את הסיכון לאירועי לב וזיהומים לאחר הניתוח. 

 

לדברי פרופ' פרל, "אם פעם משימת המרדים היתה להוציא בשלום את המנותח לחדר ההתאוששות, כיום אנחנו מגלים שיש לעבודתו השפעות ארוכות טווח, חודשים ושנים לאחר הניתוח".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבדלים בין הסוגים השונים. הרדמה
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים