שתף קטע נבחר

דרעי: הזכות להיבחר גוברת על כל שיקול אחר

הערב דן בית המשפט המחוזי בירושלים בבקשתו של אריה דרעי להתמודד בבחירות לראשות עיריית ירושלים, למרות שטרם חלפו שנות הקלון: "ירושלים במצב קשה ואני חושב שאני מתאים לעמוד בראשה. אני מתנגד בכל תוקף לחלוקת העיר"

הוא זכאי לרוץ? בית המשפט המחוזי בירושלים דן הערב (יום א') בעתירתו המנהלית של אריה דרעי בבקשה להתיר לו להשתתף בבחירות לרשויות המקומיות, כמועמד לראשות עיריית ירושלים. ההחלטה תתקבל ביום חמישי. לפני כניסתו לדיון, אמר דרעי ל-ynet: "זכות היסוד לבחור ולהיבחר גוברת על כל שיקול אחר. כל החלטה של השופט אני אקבל באהבה, אם לא היו לי ציפיות, לא הייתי פה".

 

לדברי דרעי, "ירושלים במצב קשה ואני חושב שאני מתאים לעמוד בראשה. אני מתנגד בכל תוקף לחלוקת העיר". דרעי אמר כי "אין ענישה רטרואקטיבית". במהלך הדיון טען פרקליטו, עורך דין צבי אגמון, כי השאלה הניצבת היום היא האם יש להחיל על דרעי את הסעיף בחוק הקובע שאינו רשאי לרוץ לראשות העיר בטרם עברו שבע שנים מתום ריצוי המאסר בפועל או שמא חלה בעניינו הוראת הדין שהיתה בתוקף בעת שנגזר דינו באופן סופי כאשר אז הזמן עמד על שש שנים.  


דרעי בבית המשפט (צילום: גיל יוחנן)

  

לדברי עו"ד אגמון, הקלון והעונש הם היינו הך, לכן הקלון שנגזר על דרעי לפי החוק הקודם הוא זה שצריך לקבוע במקרה זה. אגמון אף טען כי זכות היסוד לבחור ולהיבחר היא זכות יסוד החשובה מאוד במשטר דמוקרטי. מנגד, טענה נציגת המדינה, עו"ד עינב גולומב, כי קלון ועונש הם שני דברים נפרדים. לדבריה, "פסיקות העבר בבית המשפט העליון הראו כי עונש וקלון הם שני דברים נפרדים לגמרי, ולכן ברגע שנקבע שיש במעשיו של דרעי קלון, האפשרות על פי החוק שירוץ היא בלתי אפשרית".

 

השופט התבקש לפסול את עצמו - וסירב

במהלך הדיון נעשתה הפסקה בעקבות בקשתו הדחופה של פעיל הימין הקיצוני נועם פדרמן שביקש מהשופט משה סובל לפסול את עצמו משום שהוא ואריה דרעי למדו יחד בישיבת חברון. השופט סובל דחה את הבקשה ואמר כי אמנם גם הוא למד בישיבת חברון אבל בינו לבין דרעי לא נוצר קשר אישי: "מן הראוי לבסס בקשה זו על סמך חומר יותר מבוסס מאשר פרסומים בתקשורת".

 

בצאתו מהדיון אמר דרעי כי הוא מופתע ומשבח את המערכת המשפטית על מהירות התגובה לעתירתו. "אני מצפה להחלטה חיובית שתאפשר לי לרוץ. אין לי עניין לנהל מאבקים".

 

דרעי פנה לאחרונה למנהל הבחירות וביקש להציע את מועמדותו לראשות העיר, למרות שטרם חלפו שבע שנים מהמועד בו גמר לרצות את עונשו בפועל. בתשובת מנהל הבחירות נכתב, כי הוא אינו נוהג לחוות דעה בדבר אישורו או פסילתו הצפויים של מועמד כזה או אחר, ולכן על דרעי לפנות לבית המשפט.

 

בעתירה נטען כי "כאשר נותרו שבועות ספורים עד למועד הבחירות וכאשר דוחקת העת להתחיל בניהול קמפיין הבחירות לא נותר לעותר כל מוצא, אלא לפנות לבית המשפט ולבקשו להצהיר כי העותר זכאי להציע מועמדות לעיריית ירושלים".

 

עם זאת, פרקליטות המדינה סירבה לקצר את תקופת הקלון של דרעי, ולאשפר לו להתמודד. "עמדת המדינה היא כי דין העותר להידחות", נכתב בתשובת המדינה שהוגשה לבית המשפט מטעם מחלקת בג"צים בפרקליטות. 

 

הפרקליטות הסתמכה בהחלטה על סעיף 7(ב) לחוק הבחירות, אשר קובע כי אדם לא יוכל להבחר לחבר מועצה אם טרם עברו שבע שנים מהיום בו סיים לרצות את עונש המאסר - אלא אם כן קבע יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית כי אין עם העבירה שבה הורשע  קלון.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביהמ"ש יחליט. דרעי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים