שתף קטע נבחר

חווארה בעיני המתבונן

האם גם בעוד עשור ימשיך המחסום האידיוטי הזה להפריד בין ילד בן שמונה לבין משפחתו? האם גם אז יאיישו אותו חיילים צעירים המקשיחים את לבם בפקודה?

ביום שישי לפני כמה וכמה שבועות עמדתי לי במחסום חווארה, מרחק יריקה מהתנחלות יצהר והתבוננתי בשקט בחיילים עוטי השכפ"צים והקסדות ובפלסטינים שעמדו בתור. זוהי כבר הגירסה השלישית של המחסום, אותו אני זוכר מפעם בתור כמה סלעים וחבל על הכביש. היום הוא עדיין מכוער ומרתיע כמו שרק צה"ל יודע לבנות, אבל כבר מזכיר מעבר בינלאומי עם חוטי תיל, קירות בטון ואשנבים קטנים. אלא שהוא אינו מפריד בין הגדה לבין ישראל. הוא נמצא עמוק בתוך השטח הפלסטיני ומפריד בין תושבי שכם רבתי לבין שאר העולם.

 

היה חם והתנועה הייתה דלילה יחסית. פלסטינים שלא ממש חייבים לא עוברים דרך המחסומים, וכך החברה והכלכלה שוקעות להן לאיטן. בתוך מין צינוק מעצר קטן בשולי המחסום עמד בחור צעיר שהציץ החוצה דרך אשנב. "למה עצרו אותך?" שאלתי. הוא צחק ומשך בכתפיו לאות שאיננו יודע. אחרי כמה דקות הגיע חייל שהבחין בהתקהלות הקטנה סביב הצינוק ושחרר אותו.

 

לידי נעמד ילד קטן שמכר בקבוקי מים, אולי בן שמונה. שמנמן וחייכן כזה. דיברנו בערבית.

 

"שמע", אמרתי לו. "זה לא ילך ככה. אם לא תעשה לעצמך קצת פרסומת, אף אחד לא יקנה ממך". 

"אני יודע", אמר לי. "אני מתבייש לעמוד ככה ולצעוק. לאבי יש כאן בדרך כלל דוכן ירקות, אבל החיילים אמרו לו להסתלק אז הוא שלח אותי למכור מים".  

"טוב, תן לי לעזור לך", אמרתי. "מים בשני שקל! מים בשני שקל!" קראתי בקול. הוא ציחקק במבוכה. הצלחנו למכור כמה בקבוקים לישראלים שוחרי טוב ולפלסטינים מותשי-תור.

 

"מאיפה אתה"? שאלתי. 

"מפה, מעסירה אל-קִבְּליה", ענה. "כל המשפחה שלנו כאן". 

"ואיך אתם מסתדרים עם המתנחלים למעלה"?

"אל תשאל", אמר. "הם מרביצים לנו ואנחנו להם. הם הורסים לנו מכוניות ואנחנו לא שותקים וזורקים להם אבנים. בזמן האחרון יש להם פטנט חדש. הם יורים עלינו טילים".

פנטזיונר הילד, חשבתי לעצמי. "איזה טילים"?  

"יש להם שני דגמים. שרון 1 ושרון 2. הם משגרים אותם מהגבעה שלהם לתוך הכפר שלנו, ולפעמים זה פוגע במשהו".

 

"זה נכון?" שאלתי אחר כך את אחד מנהגי המוניות הממתינים ליד המחסום.

"באמת יש מין טילים כאלה, אבל אין בתוכם חומר נפץ. אני חושב שזה נערים מופרעים מיצהר. אלה הכי גרועים", ענה.

 

"שמעתי שאצלכם קילו עגבניות בחמישה שקלים", תהה הילד. "כן," אמרתי לו, "ואפילו יותר. השבוע קניתי בתשעה שקלים קילו, והעגבניות לא היו כל כך טובות".

הוא צחק. פנטזיונר הח'תיאר הזה, חשב לעצמו. "אצלנו זה עולה רק שקל. מצבנו הרבה יותר טוב".

 

שתקנו קצת והסתכלנו על החיילים, ואז הוא שאל, "נכון שגם אתה שונא את החיילים הכלבים האלה"?

 

הבטתי בקטנצ'יק. תהיתי כיצד יביט על המציאות הזאת בעוד עשר שנים. האם גם אז ימשיך המחסום האידיוטי הזה להפריד בינו לבין משפחתו ולבין ארצו? האם גם אז יאיישו אותו חיילים צעירים המקשיחים את לבם בפקודה, שעבורם הוא יהיה תמיד מחבל בפוטנציה ומעביר חגורות נפץ? האם על אותה גבעה מעל לכפר שלו ימשיכו לשבת מתנחלים השומרים על אידיאולוגיה גוססת? האם ימשיכו לנהל מולו מלחמת עולם מטופשת עם טילים מאולתרים, אבנים ושמשות מנופצות? איזו תקווה יכולה להיות לו למעט הגאווה הקטנה במחירן הזול של העגבניות בכפרו, ואולי השייכות לניצי הפתח או לחללי אל-אקצא?

 

כשנסעתי משם חיבקתי אותו בחיבה והוא נתן לי במתנה בקבוק מים קטן.

 

פרופ' דרור זאבי, המחלקה למזרח התיכון, אוניברסיטת בן-גוריון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים