שתף קטע נבחר

נוסעים לארה"ב בלי ויזה? לא כל כך מהר

למרות הדיווחים על ביטול קרב של הצורך בוויזות לישראלים המבקשים להיכנס לארה"ב, צריך לזכור שאין זה הניסיון הראשון (ושהקודמים כשלו), ובעיקר שלפנינו עוד דרך ארוכה

בסוף השבוע דיווחו כלי התקשורת כי ממשלת ישראל ביקשה משלטונות ארצות הברית לבטל את הצורך בהנפקת וויזות לישראלים המבקשים להיכנס לארצות הברית. הסוגייה עלתה בפגישה שהתקיימה ביום ה' בוושינגטון בין שר הפנים, מאיר שטרית, לבין השר האמריקני לביטחון המדינה, מייקל צ'רטוף, ובכירים נוספים בממשל האמריקני.

 

עם בקשתו, הציב השר שטרית בפני השר האמריקני שלושה נימוקים עיקריים התומכים בבקשתו: אזרחי ישראל פטורים מהצורך בוויזות למרבית מדינות העולם, בהן גם האיחוד האירופי; קרוב ל-98% מהבקשות הישראליות לוויזה נענות בחיוב; ותהליך הנפקת הוויזות יוצר עומס בירוקרטי על הקונסוליות בתל אביב ובוושינגטון.

 

ממשרד הפנים נמסר שהשלטונות האמריקניים השיבו כי ישראל מעולם לא הגישה בקשה רשמית בעניין, ומבחינה עקרונית, הם אינם רואים מניעה לכך. הצדדים הסכימו על הקמת שני צוותי עבודה ועל התנעת התהליך לביטול האשרות.

 

לאחר הפגישה אמר שר הפנים ל"ידיעות אחרונות" כי "אין ספק שמדובר בטעות בשיקול הדעת של האמריקאים. כמו שישראל לא דורשת ויזה מאמריקאים המבקשים לבקר כאן - אין כל סיבה שרק ארצות הברית תדרוש מאיתנו ויזות‭."‬

 

למרות הרוח האופטימית הנושבת מכיוונו של משרד הפנים, אין עדיין סיבה של ממש להתחיל לארוז מזוודות ולתכנן את הביקור אצל הדוד סם.

 

חמש הסתייגויות

1. פעם ראשונה? יש לציין כי זו אינה הפעם הראשונה שבה עולה אפשרות ביטול הוויזה לישראלים. כבר ב-2003 ניסה שר החוץ דאז, סילבן שלום, לכלול את ישראל ברשימת המדינות הפטורות מוויזות ונכשל. זאת, משום שישראל לא עמדה אז בתנאי הסף לביטול: שיעור הנדחים בקרב הפונים לקבלת אשרה היה אז כ-7% ולא פחות מ-3%, כפי שדורשים האמריקנים.

 

2. מחווה של רצון טוב? ניסיון לא מוצלח נוסף לביטול הוויזות היה לפני כשנה וחצי - אז היתה זו הצעת חוק אמריקנית שלא עברה את אישורו של הסנאט האמריקני. ההצעה

נועדה להוסיף את ישראל לרשימת המדינות הפטורות מקבלת ויזה, כמחווה של רצון טוב לשיפור היחסים בין המדינות. נראה כי כשלונה של הצעת החוק אז לא נבע ממניעים בטחוניים גרידא וייתכן שהסיבות שהכשילו את העניין אז, יעמדו בעוכרינו גם היום. 

 

3. יש הסכם? למרות מסיבת העיתונאים שהתקיימה בסיום הפגישה, נראה כי לפי שעה לא נחתם שום הסכם רשמי בין הצדדים, גם לא מזכר הבנות ראשוני  (מבדיקת הליכים דומים שמקיימת ארה"ב מול מדינות אחרות, כמו ליטא למשל, עולה כי גם לאחר חתימת מזכר ההבנות, ישנן כמה וכמה משוכות נוספות שיש לעבור, בהן הסכם שיתוף מאגרי מידע העוסקים בפשיעה ובטרור).

 

4. איפה האישור? בנוסף, יש להדגיש כי ממשלת ישראל או משרד הפנים לא הוציאו מסמך רשמי המאשר את התנעת התהליך, ונראה כי מדובר בהסכמות שבעל פה בלבד. מבלי להמעיט בערכה של הודעת משרד הפנים, גם מהצד האמריקני לא נמסרה הודעה רשמית בנושא, ולמצב זה ייתכנו השלכות על התייחסותם לעניין.

 

5. הליך בירוקרטי פשוט? במהלך הפגישה שהתקיימה בשבוע שעבר, הציבו האמריקנים כמה תנאים לביטול הוויזות, שבראשם הנהגת דרכון ביומטרי בארץ. במשרד הפנים אמנם מציגים את אישור הדרכון הביומטרי כהליך בירוקרטי תחיקתי פשוט, ולראייה - לפני כחודשיים אישרה הממשלה את הקמתו של מאגר ביומטרי, שהוא צעד ראשון בדרך לדרכון הביומטרי. אולם הדרך מהקמת המאגר ועד להנפקתם של הדרכונים המיוחים היא ארוכה וסבוכה, ומחייבת חקיקה שבצידה סיכונים לא פשוטים (ראו מסגרת).

  

לסיכום: אופטימיות זהירה

אם וכאשר יאושר ביטול הוויזה לארצות הברית, הוא צפוי להצטרף להקלות נוספות בתחום, ביניהן,

ביטול הצורך בוויזות לרוסיה שנכנס לתוקפות ב-20 בספטמבר. בנוסף, מתכנן שר הפנים לפעול לבדוק את האפשרות לחתימה על הסכמים דומים עם אוקראינה ומולדובה.

  

משגרירות ארצות הברית בישראל נמסר ל-ynet כי "אין שום שינוי במדינות מתן הוויזות".

 

אם לסכם ולהשתמש בדבריו של גורם המקורב לנושא, במקרה הטוב מדובר בראשיתה של דרך ארוכה שהשלכותיה, כאמור, אינן מתמצות כלל וכלל רק בסוגיית הוויזות לארה"ב. תהליך זה עשוי להימשך מספר שנים ואין לדעת האם הסיבות והבירוקרטיה שהכשילו אותו בעבר, לא יפעלו נגדו גם בניסיון הנוכחי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השמחה מוקדמת מדי? שר הפנים שטרית
צילום: ניב קלדרון
מומלצים