שתף קטע נבחר

לקראת יום כיפור: דרישת שלום מהכהנים

בחפירות של המנהל האזרחי ביהודה ושומרון התגלה שבר אבן מארון קבורה ועליו הכתובת "...בן הכהן הגדול". הארכיאולוגים משערים כי האתר, שנמצא צפונית לירושלים, הוא אחוזה של אחד הכהנים הגדולים ששירתו בבית המקדש

בחפירות של יחידת קצין מטה ארכיאולוגיה של המנהל האזרחי ביהודה ושומרון התגלה שבר אבן של ארון קבורה (סרקופג) ועליו נחקק "..בן הכהן הגדול". האתר, הנמצא מצפון מזרח לירושלים, נחפר ע"י נפתלי איזיק ובנימין הראבן מטעם הקמ"ט במסגרת חפירות הצלה לקראת בניית גדר בטחון במקום.

 

במהלך החפירה נתגלו מבני ציבור ומגורים, מתקנים חקלאיים, ברכות ובורות מים, המתוארכים לתקופה שבין שלהי ימי הבית השני ועד התקופה המוסלמית הקדומה. נראה שהאתר שנחשף הוא בית אחוזה של אחד הכוהנים הגדולים של המקדש בירושלים, אשר שירת בקודש. סביר להניח, שבנו של הכהן הגדול נפטר מסיבות כלשהן בעת שאביו עדיין שירת ככהן הגדול בירושלים.

 


שבר האבן שנתגלה (צילום: אסף פרץ ושלומי עממי) 

 

אין לדעת במי מהכוהנים הגדולים מדובר. נראה, כי יש לזהותו עם אחד הכוהנים שמשמשים בפרק הזמן שבין 70-30 לספירה. בין הכוהנים הגדולים הידועים בשלהי הבית השני, היו הכהן כייפא, תיאופילוס (ידידיה) בן חנן, שמעון בן ביתוס, חנן בן חנן, ואחרים. שבר האבן התגלה בשפכים של החפירה, ונראה שהתגלגל לשם כאשר ארון הקבורה נשדד בקרבת מקום. סביר להניח שמערת הקבורה המשפחתית של הכהן הגדול ובני משפחתו נמצאת בקרבת מקום, אך היא טרם אותרה.

הכהן הגדול היה ראש וראשון בין הכוהנים במקדש, ותפקידו החשוב ביותר היה ביום הכיפורים. יום זה היה היום היחיד בו מותר לכוהן הגדול להיכנס אל קודש הקודשים.

 

מיקומו המדויק של האתר לא נמסר, בשל קרבתו לשכונות חרדיות בצפון ירושלים, ובשל מיקומו הרגיש מבחינה ביטחונית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבט מהאוויר על אתר החפירות
צילום: אסף פרץ ושלומי עממי, רשות העתיקות
מומלצים