שתף קטע נבחר

הבעיה הגדולה של אובאמה

22 ימים לפני הבחירות בארצות הברית מתקשים הסוקרים לפענח כיצד יצביעו הלבנים. אובאמה מוביל בסקרים, אבל האם יש כאלו שמשקרים כדי לא להישמע גזענים?

בעוד כשלושה שבועות יילכו תושבי ארצות-הברית לקלפי, ובשלב הזה של המירוץ לנשיאות - נראה שהאויב האמיתי של ברק אובאמה הוא צבע העור שלו - ולא ג'ון מקיין.

 

הקמפיין של מקיין הוא בדיחה. על פי הסקרים אובאמה עומד להביס אותו. השאלה הגדולה היא האם הציבור אומר אמת לסוקרים, או שהוא מסתיר אותה כדי לא להישמע גזען.

 

השבועון "טיים" סוקר השבוע בהרחבה את הנושא הגזעי והגיע למסקנה שהכלכלה מאפילה על העניין הגזעי, אבל בשיחות בין כתבים ופרשנים, לאיש אין תשובה החלטית לשאלה: מה בדיוק עובר במוחו של מצביע לבן מאחורי הפרגוד לפני שהוא עומד לבחור במועמד שחור לנשיא ארה"ב?

 

"אפקט בריידלי" מודל 2008?

בהיסטוריה של הבחירות בארה"ב ידוע המקרה של ראש העיר השחור של לוס אנג'לס, טום בראדלי, אחד מראשי הערים הטובים בהיסטוריה האמריקנית, שהתמודד בשנת 1982 בבחירות למשרת מושל קליפורניה. הוא הוביל בביטחה על פי הסקרים עד ליום הבחירות ונוצח בקלפיות על ידי ג'ורג' דיוקמיג'יאן בפחות מחצי אחוז. ברור שהסוקרים אז קיבלו תשובות שקריות מהציבור.

 

22 יום לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב, חוזרים הפרשנים ומעלים באוב את "אפקט בראדלי" ועד כמה הוא רלוונטי מקץ 26 שנה. האם ייתכן שמצבו של אובאמה בקלפי יהיה רע בהרבה מזה שבסקרים? אגב, ישנם כאלה שטוענים שמצבו של המועמד הדמוקרטי לנשיאות בקלפי יהיה טוב יותר מאשר בסקרים, כיוון שצעירים - שהם קהל בוחריו של אובאמה - משתמשים בטלפונים ניידים, בעוד שהסוקרים מתקשרים לבתים עם טלפון קווי.

 

עם זאת, "וושיגטון פוסט" כותב היום (א') כי מרבית המומחים אינם מאמינים שהתופעה המוכרת כ"אפקט בראדלי" משחקת תפקיד בבחירות האלו. לא ברור אם הביטחון שלהם נובע מכך שהטכניקות של הסוקרים השתפרו או בגלל שהאמריקנים יותר סובלניים לגבי עניין הגזע.

 

הסוקרים טעו בניו-המפשיר

עדיין אין לאיש תשובה אמינה לשאלה מה קרה בפריימריז הדמוקרטים בניו-המפשיר בינואר השנה, כשברק אובאמה הוביל ב-13 אחוז על פי סקר שנעשה עבור העיתון יו-אס-איי טודיי ונוצח בסופו של דבר על-ידי הילארי קלינטון.

 

אין ספק שהנכונות להצביע עבור מועמד שחור גברה בצורה משמעותית עם השנים. מכון גאלופ ביצע סקרים בנושא ההצבעה הגזעית במשך השנים. בשנת 1958 אמרו 58 אחוז מהנשאלים כי לא יצביעו עבור מועמד שחור לנשיאות. בשנת 1989 ירד מספרם ל-19 אחוז. בסקר של גאלופ לפני עשרה חודשים הבהירו 5 אחוזים בלבד  מהנשאלים שהם לא יצביעו עבור מועמד שחור לנשיאות.

 

טכניקת הסקרים השתפרה עם השנים והיא חזתה בצורה נכונה לפני שנתיים את נצחונו של מועמד שחור, דבאל פטריק,

בבחירות למושל מסצ'וסטס ואת הפסדו הזעום של ציר בית הנבחרים השחור, הרולד פורד, בבחירות לסנאט מטעם מדינת טנסי. אלא שהפעם לא מדובר במשרת ראש עיר, מושל או סנאטור, אלא בבחירות לנשיאות ארה"ב.

 

והשאלה היא לא רק אם אנשים משקרים בסקרים, אלא האם אנשים מסרבים להשתתף בסקר כדי להימנע ממתן תשובה לשאלה. 50 אחוזים מהנשאלים בסקרים מסרבים ליטול בהם חלק. רבים מהם לבנים עניים וחסרי השכלה. הם אלה שמתקשים להתחבר למועמד שחור. את התשובה שלהם לשאלה המסקרנת הם יתנו רק מאחורי הפרגוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמאה. הצבע יריע?
צילום: AP
מקיין. לא מפריע בקמפיין
צילום: AP
מומלצים