שתף קטע נבחר

עתירה לבג"ץ נגד שרת החינוך

ארגון שח"ם מבקש לקבוע כללי תשלום לשחקני התיאטראות לילדים ולנוער ותובע משרת החינוך והחברה למתנ"סים לא לאפשר למפיקים להשתמש בכספי "סל תרבות ארצי" בלי שהתחייבו לשלם לשחקנים תעריפי מינימום

ארגון שחקני המסך, שח"ם, הגיש הבוקר עתירה לבג"ץ נגד שרת החינוך, פרופ' יולי תמיר, והחברה למתנ"סים, האחראיות על פעילותו של "סל תרבות ארצי", מאגר כספי הציבור ממנו דולים התיאטראות לילדים ולנוער את משאביהם, הנמצא בפיקוח משרד החינוך.

 

בעתירה טוענים אנשי שח"ם, כי ל"סל תרבות ארצי" אין כללים מפורטים, ברורים וגלויים המעוגנים במסגרת הנחיות מנהליות או נוהל פנימי, המסדירים את התשלום לשחקנים בהצגות ילדים ונוער. כתוצאה מכך, נטען, נפגע שכר השחקנים פגיעה חמורה, תוך כדי הפרת חובת הנאמנות של שרת החינוך והחברה למתנ"סים לשחקנים, הפרת כללי מנהל תקין, ופגיעה בשוויון התעסוקתי שלהם. כל זאת, הם אומרים, נעשה בחוסר תום לב.

 

לפיכך דורשים באי כוחם של הארגון מבית המשפט להוציא צו על תנאי שיחייב את שרת החינוך והחברה למתנ"סים לקבוע כללים לניהול "סל תרבות ארצי". כמו כן, הם מבקשים מהן להתקין מנגנון פיקוח ובקרה שינטר את השימוש בכספים של מפיקי מופעים ומשווקיהם, לרבות נקיטת פעולות אכיפה והטלת סנקציות, בהתאם לכללי מנהל תקין. בכך מסלים מאבקו בן השנתיים של הארגון למען הטבת תנאי ההעסקה לשחקנים בהצגות הילדים והנוער.

 

לא מקבלים שכר מינימום

לפי שח"ם, תנאי ההעסקה, שמציעים תיאטראות הילדים והנוער ומפיקי ההצגות, חמורים ומקפחים שחקנים, זאת בעקבות תלונות רבות שהגיעו לארגון משחקנים המועסקים בהצגות לילדים ונוער. וועדת המחירים של "סל התרבות הארצי", שכספיו מממנים, בין היתר, הצגות ילדים ונוער, קבעה תעריפי מינימום להעסקת שחקנים ולתמחור הצגות, אולם המעסיקים לא ממלאים אחר ההוראות.

 

לפי שח"ם, תנאי העסקתם של השחקנים בפועל ממשיכים להיות נמוכים מתעריפי המינימום שנקבעו על ידי הסל בכ-20 עד 50 אחוז בממוצע. לשם המחשה מובאת בעתירה דוגמה לשחקנים בעלי ותק של שבע עד חמש עשרה שנים, אשר נדרשו לחתום על הסכם לפיו יקבלו כ-300 שקלים בלבד עבור הצגה שנייה ושלישית, על אף שתעריף המינימום, שנקבע בהחלטת ועדת המחירים לשחקנים בעלי ותק של למעלה משנתיים, עומד על 500 שקלים.

 

כשבחזרות עסקינן, המצב חמור בהרבה. לרוב, השחקנים אינם מקבלים כל תמורה בעבור החזרות הממושכות למופע (האורכות 200-150 שעות בממוצע). גם אם הם מקבלים שכר זעום על תקופת החזרות, הוא מותנה במספר מינימלי של מופעים שהתקיימו (לרוב כעשר הצגות), וגם אז התשלום המוענק הוא סמלי ביותר - כ-1,500 שקלים סך הכל, כלומר 8 שקלים לשעה, שכר הנמוך משמעותית משכר המינימום הקבוע בחוק.

 

בעתירה נטען כי ישנם "כשלים חמורים" בהתנהלותו של "סל תרבות ארצי", משום שאנשיו מודעים לתת תנאי ההעסקה האלה, אך לא עושים דבר בכדי לתקן זאת.

 

בשח"ם קובלים על הנוהג שהשתרש, לעשות שימוש בכספי "סל תרבות ארצי" ללא התחייבות מפורשת של המפיקים לשלם לשחקנים את תעריפי המינימום שנקבעו בסל, וכן ללא התחייבות לשלם על חזרות להצגות בסכום שלא יפחת משכר המינימום. "בכך מנציח 'סל תרבות ארצי' את תרבות 'שוק העבדים' שהשתרשה בתחום העסקת שחקנים בהצגות ילדים ונוער", נאמר בעתירה.

 

תמחור העומד למיקוח

לפי העתירה, התחייבה מנהלת "סל תרבות ארצי", ברוריה בקר, במסגרת כנס שהתקיים במרץ 2007, לעמוד מאחורי החלטת ועדת המחירים של הסל בדבר תעריפי מינימום לשחקנים. בהתאם לכך, כך אמרה, הוא מתמחר את המופעים, ומעתה ואילך יציין "סל תרבות ארצי" מפורשות את סעיף ההוצאה של התמורה לשחקנים, במסגרת מחיר המופע המועבר למפיקים. אולם בפועל, וועדת המחירים אינה אוכפת את ביצוע ההתחייבות, והמפיקים רשאים לעשות בכסף ככל העולה על רוחם.

 

יתרה מכך, תמחור ההצגות על ידי "סל תרבות ארצי" נעשה ללא הנמקה, מה שעומד בסתירה לחוק חופש המידע. מינוי חשב מטעם משרד החינוך, לאחר שבדו"ח מבקר המדינה הופיעה דרישה לבדוק את ההתנהלות הכספית של "סל תרבות ארצי", לא עזר. החשב חישב, אבל משרד החינוך לא שיתף את שח"ם בחישוביו. בנוסף, ביכולתם של המפיקים והתיאטראות להתמקח על תמחורי ההצגות, מה שמוביל להפקות ברמה נמוכה ולהרעה בתנאי העסקת השחקנים.

 

אי הסדרת פעילותו של "סל תרבות ארצי" מהווה, לפי העותרים, הפרה של חובת הנאמנות ושל כללי מינהל תקין. כשתמחור ההצגות אינו מפורט ומנומק דיו, זוהי, לפי העתירה, הפרה של הבטחה מנהלית. בעתירה גם נאמר כי "הימנעות 'סל תרבות ארצי' מלכלול במסגרת ההסכם עם המפיקים התחייבות מפורשת מצד המפיק לשלם לשחקנים את תעריפי המינימום שנקבעו על ידי סל תרבות, וכן תשלום בגין חזרות שלא יפחת משכר מינימום הקבוע בדין - מהווה הפרה של חובות הנאמנות, ההגינות ותום הלב המוטלות על המשיבות כלפי השחקנים..." .

 

עוד נטען בעתירה כי התנהלות שרת החינוך והחברה למתנ"סים "לוקה בחוסר סבירות קיצוני", שבא לידי ביטוי בדואליות ובחוסר העקביות הניכרים ב"סל תרבות ארצי". בנוסף, התחייבויות ועדת המחירים של "סל תרבות ארצי" יצרו הסתמכות וציפייה בקרב ציבור השחקנים, שפעל בהסתמך על התחייבויות אלה, ואין כל עילה ממשית לשנותן.

 

"התנהלותן הלא ראויה של המשיבות", נאמר בעתירה, "מקבלת משנה חומרה לנוכח החשיבות הרבה והאינטרס הציבורי הגלום במפעל סל תרבות עליו הן מופקדות, כמו גם הערכים אותם הוא מתיימר לקדם, ובכלל זאת: ערכי חינוך, תרבות וחברה. המציאות הנחשפת במסגרת העתירה מלמדת, כי משרד החינוך מתנהל באופן שאיננו חינוכי כלל ועיקר. מגופים המתיימרים לחנך את הנוער לכבד את ערכי התרבות, ניתן היה לצפות להתנהגות מכובדת וראויה יותר, על מנת להבטיח את זכויות השחקנים, האמורים באמנותם להביא לציבור הילדים והנוער את בשורת התרבות".  

 

ממשרד החינוך נמסר: "משרד החינוך ילמד את העתירה ויגיש תשובתו לבית המשפט".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמיר. מואשמת ב"חוסר סבירות קיצוני"
צילום: יותם פרום
לאתר ההטבות
מומלצים