שתף קטע נבחר

איראן לרוסיה: השלימו את בניית הכור בבושהר

בטהרן אומרים כי אם רוסיה תעמוד בהתחייבויות שלה, בניית הכור בבושהר תסתיים עד חודש מרס. הכור, בעל הספק של אלף מגה-וואט, נבנה בעזרת רוסיה

"איראן מצפה מרוסיה לכבד את ההתחייבויות להשלים לבנות את הכור הגרעיני בבושהר בהתאם ללוח הזמנים עליו הוסכם בעבר". כך אמר היום (שבת) סגן יושב ראש הארגון לאנרגיה אטומית באיראן, אחמד פיאז-בחש. על פי לוח הזמנים שהוסכם בין שתי המדינות, הכור בבושהר היה אמור לפעול כבר בסתיו 2008.

 

רוסיה צפויה להעביר עוד אלף טון ציוד הדרושים להשלמת בניית הכור בתוך ארבעה חודשים. "אם מוסקבה תמלא את חובותיה פי לוח הזמנים שהוסכם עליו ואם לא יהיו בעיות טכניות,

בניית הכור הגרעיני בבושהר תסתיים עד סוף השנה האיראנית (20 במרס 2009)", אמר פיאז-בחש. יש לציין כי בתחילת החודש הגיע ראש הממשלה, אהוד אולמרט, לביקור במוסקבה - בו עלה בין היתר הנושא האיראני.

 

הכור בבושהר הוא בעל הספק של אלף מגה-וואט והוא נבנה עם רוסיה לאחר חוזה שנחתם בין הצדדים ב-1995. על פי לוח הזמנים המקורי הוא היה אמור להתחיל לפעול בשנת 2000, אך השלמת בנייתו התעכבה במשך שמונה השנים האחרונות בגלל סיבות שונות.

 

ב-7 באוקטובר אמר שר החוץ האיראני, מנושהר מותקי, שהכור בבושהר יחל לפעול במחצית הראשונה של שנת 2009. מותקי אמר את הדברים בפרלמנט האיראני בתגובה לשאילתות של מספר מחוקקים בנוגע לדחיות החוזרות ונשנות בהפעלתו מצד רוסיה.

 

בשבוע שעבר אמר שגריר רוסיה בטהרן, אלכסנדר סדובניקוב, כי היחסים בין שתי המדינות מעולם לא היו טובים יותר. לדבריו, "שיתוף הפעולה בין שתי המדינות הוא טוב ומתפתח בתחומים שונים, בכלכלה ובתעשייה, בין היתר בבניית הכור הגרעיני בבושהר".

 

ממשיכים כרגיל בתוכנית

איראן מעוניינת להראות לעולם כי היא מתעלמת מדרישת הקהילה הבינלאומית להשעות את תוכנית הגרעין שלה. ההערכה היא כי טהרן מעוניינת לאותת לחברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם שהסנקציות לא משיגות את מטרתן ולא מפריעות לה להמשיך בפיתוח תוכנית הגרעין.

 

ארה"ב ומדינות המערב חוששות כי במקביל לתוכנית הגרעין האזרחית של איראן, היא חותרת בחשאי לייצר ראשי קרב גרעיניים. אך טהרן דוחה את הטענות האלה וטוענת כי תוכנית הגרעין נועדה לצרכי שלום והכורים הגרעיניים נועדו להפקת

חשמל.

 

בתחילה התנגדה ארה"ב לבניית המתקן הגרעיני בבושהר על ידי רוסיה, מחשש שייועד לייצור נשק גרעיני. בהמשך הגמישו האמריקנים את עמדתם, לאחר שאיראן הסכימה להחזיר לרוסיה חלק מהדלק המשומש, על מנת שניתן יהיה לוודא כי הוא אינו מכיל פלוטוניום - רכיב המשמש לייצור פצצות אטום. בנוסף, הסכימו ארה"ב ומדינות המערב להסיר כל התייחסות למתקן בבושהר בשלוש ההחלטות שהתקבלו במועצת הביטחון להטלת הסנקציות איראן. זאת, כתוצאה מלחץ שהפעילה רוסיה בנושא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים