שתף קטע נבחר

חברות יוותרו על 1.5 מיליארד ש' באופציות

צניחת מחירי המניות הפכה את מימושם של עשרות כתבי אופציות לבלתי משתלם. החברות הציבוריות ש"בנו" על הסכומים שיגיעו ממימושם השנה ייאלצו להסתדר בלעדיהם

המשבר הפיננסי והנפילה החדה במחירי המניות מנחיתים מכה נוספת על החברות הציבוריות והפעם מכיוונם של כתבי האופציות: עשרות חברות יצטרכו כנראה לוותר במצטבר על סכום של כ־1.5 מיליארד שקל שהן קיוו להכניס לקופתן כתוצאה ממימוש כתבי אופציות בשנה הקרובה.

 

דוגמה בולטת היא שטראוס גרופ שמנייתה צנחה בשנה האחרונה ב־32%. במרץ 2005 גייסה החברה מאות מיליוני שקלים באג"ח סטרייט ובכתבי אופציות. כללי הבורסה בתל אביב מאפשרים הנפקת כתבי אופציה לתקופה של ארבע שנים לכל היותר, כך שבמרץ הקרוב יפוג מועד המימוש שלהם. ואולם מחיר המימוש שנקבע אז עמד על כמעט 52 שקל למניה, בשעה שהמניה נסחרת כעת סביב 37 מיליון שקל בלבד.

 

אמנם עדיין קיים סיכוי נמוך שעד חודש מרץ 2009 תצליח המניה לטפס בשיעור של יותר מ־40% ולבעלי האופציות ישתלם לממש את ניירות הערך שבידיהם. אבל אם התרחיש הזה לא ייצא אל הפועל, כתבי האופציות לא ימומשו ולקופתה של שטראוס לא ייכנסו כמעט חצי מיליארד שקל - סכום משמעותי לכל הדעות.

 

החברות הציבוריות שהנפיקו את כתבי האופציות הניחו שהמימוש יכניס לקופתן בבוא העת סכומים נאים, ואולם צניחת שערי המניות בשבועות האחרונים הביאה למצב שבו אפשר לקנות בשוק מניות במחיר הנמוך מזה שנקבע בכתבי האופציות ("מחוץ לכסף"). התוצאה הישירה היא אי־מימוש של כתבי האופציות ואובדן ההון שהחברות קיוו שייכנס לקופתן.

 

מבדיקת "כלכליסט" מתברר שכמעט 80 כתבי אופציות עומדים לפקוע עד סוף שנת 2009, כאשר ביותר ממחצית המקרים האופציות הן מחוץ לכסף. אי מימוש האופציות מגיע במצטבר ל־1.5 מיליארד שקל שלא יזרמו לקופות החברות. זאת, אף שהחברות כפי הנראה כללו את הסכומים הללו בתוכניות העבודה שלהן.

 

המחיר התרסק

שוק ההנפקות הסוער של השנים 2005–2007 הביא לעולם חבילות שונות של ניירות ערך המירים שנכנסו לתוך ההנפקות הציבוריות. חברות שיצאו לגיוס הנפיקו לצד המניות גם כתבי אופציה ואג"ח להמרה. כתבי האופציה נתפשו אז כמכשיר השקעה אטרקטיבי לטווח הארוך, וככזה המשרת את טובת שני הצדדים - המשקיע והחברה המנפיקה.

 

מבחינת המשקיע, מדובר במכשיר פיננסי המאפשר לו ליהנות מרווחים כתוצאה מעליית שער המניה (האופציה לרכוש את המניה במחיר נמוך) ושאינו מעמיד שום חובות ברגע פקיעתו. האפשרות לרכוש אופציות לצד מניות מפזרת מבחינת המשקיע את הסיכונים ואת מועדי ההשקעה.

 

מבחינת החברה, כתבי האופציות מאפשרים לה לקבל תמורה כספית חלקית ומיידית ברגע הגיוס, ולהשלים אותה במועד מאוחר יותר. לכתבי האופציות ישנו יתרון נוסף, מכיוון שהם פוטרים את החברה מתשלום דיבידנדים כל עוד מחזיק האופציה אינו מממש אותה.

 

כל זאת היה נכון לפני המפולת, שגרמה להתרחקות מחיר המניה ממחיר המימוש. מבין המניות שכתבי האופציה שלהן יצאו מהכסף אפשר למצוא מניות של חברות נדל"ן רבות, כמו קבוצת חבס שמנייתה איבדה בשנה האחרונה יותר מ־50% מערכה. ההשפעה על ההון של החברה יכולה להסתכם ב־42 מיליון שקל.

 

דוגמה נוספת היא חברת ארזים, חברת הנדל"ן המניב של מאיר גורביץ', וחברות נדל"ן רבות אחרות כמו קרדן, אוסיף, אלקטרה נדל"ן, דורי הנדסה, בוני התיכון ועוד. אך גם מניות גדולות אחרות מסקטורים נוספים צנחו והתרחקו מן הכסף. בקבוצה זו נמצאות חברות כמו נטוויז'ן, טאואר, טמבור, גולן פלסטיק ועוד רבות אחרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים