שתף קטע נבחר

מומחה: ישראל שגתה, ופיוס ה-12 יהפוך קדוש

המתיחות סביב הגדרתו של האפיפיור בזמן השואה לא החלה בסוף השבוע האחרון. החוקר, ד"ר יצחק מינרבי, הסביר ל-ynet היכן כשלה ישראל ומדוע אסור לוותר בעניין "יד ושם". שגריר לשעבר בוותיקן מתעקש: בלי גישה לארכיון הכנסייה - אין פתרון

"בגלל השגיאות שעשתה ישראל, הוותיקן לא יוכל לסגת מעמדתו בעניין פיוס ה-12" - כך טוען ד"ר יצחק מינרבי, חוקר ענייני הוותיקן, בשיחה עם ynet. הוא סבור כי ישראל, בהיעדר מדיניות חוץ מתאימה ובאי כיבוד ההסכמים שנחתמו עם הנהגת הכנסייה הקתולית העולמית, גרמה במו ידיה להאצת תהליך הפיכתו של האפיפיור מתקופת השואה - לקדוש.

 

בימים האחרונים התעוררה מחדש המתיחות ביחסי ישראל והוותיקן. הרקע - כתובת באתר "יד ושם", שבה צוין כי פיוס ה-12 הוא דמות שנויה במחלוקת, אשר תחת כהונתו דמם קולו של הוותיקן בזמן שבאירופה התחוללה שואת היהודים במלחמת העולם השנייה.

 

בסוף השבוע הודיע קרדינל בכיר בוותיקן, פטר גומפל, המופקד על הליך הכרזת פיוס ה-12 כקדוש, כי האפיפיור הנוכחי, בנדיקטוס ה-16, לא יגיע לישראל למרות שהוזמן, כל עוד לא תוסר הכתובית. בהודעה רשמית התנער הוותיקן מדברי גומפל.


בנדיקטוס ה-16. יבוא לישראל? (צילום: AP)

 

סוגיות מעמדו של פיוס ה-12 ועמדת הוותיקן בתקופת מלחמת העולם השנייה, עמדה מאז ומעולם כצל מעל היחסים הדיפלומטיים בין ישראל והוותיקן. לאחר שכוננו יחסים, מונתה ועדה ובה שלושה היסטוריונים קתולים ושלושה יהודים, שמטרתה לנסות לגשר בין גרסאות הצדדים.

 

אלא שזמן קצר לאחר הקמתה, הוקפאה עבודת הוועדה בשל סירובה של הכנסייה הקתולית לאפשר להיסטוריונים גישה לארכיון - מלבד ל-11 כרכים של רישומים דיפלומטיים, שאין בהם די בשביל לשפוך אור על 49 שאלות שנוסחו בראשית עבודת הוועדה.

 

"ישראל לא צריכה לזוז במטר"

ד"ר מינרבי היה אחד ההיסטוריונים שדחה את ההצעה לכהן כחבר בוועדה - לדבריו, בשל הסירוב לעיין בארכיון. בנוגע לכתובית שהציתה, כביכול, פעם נוספת את המחלוקת, סבור מינרבי כי "ישראל לא צריכה לזוז במטר מעמדתה", וכי ברורה מאליה הטענה כי "פיוס ה-12 היה אפיפיור שנוי במחלוקת. עם זאת, ישראל, בהיעדר מדיניות חוץ, החמיצה הזדמנות לבלום את תהליך הפיכתו לקדוש".


פיוס ה-12 מוצג ב"יד ושם" (צילום: AFP)

 

לפני כשנה גמר אומר הוותיקן להביא את פיוס ה-12 למעמד קדושה. ביום השואה שעבר החרים נציג הוותיקן בישראל את הטקס הממלכתי, בשל הכתובית על פיוס ה-12 באתר "יד ושם". "באחד מנאומיו האחרונים, בנדיקטוס ה-16 הודיע כי הוא מקווה שהתהליך יסתיים בהצלחה - וכשהוא אומר זאת, קרוב לוודאי שהתהליך אכן הצליח", אומר מינרבי.

 

המחלוקת שהוצתה מחדש, טוען מינרבי, קשורה להתרחשות מתחת לפני השטח ביחסים בין המדינות. ההחמצה הישראלית, לדבריו, נעוצה בשני תחומים: התחייבות להסדרת מעמד הכנסייה בישראל, והענקת פטור ממסים: "בשניהם, ישראל לא עמדה בהתחייבויות לעגן את זאת בחוק", טוען החוקר.

 

"כעת מוציאים את פיוס ה-12 כחתול מהשק בעקבות הניסיונות העקרים לשכנע את ישראל למלא את ההתחייבויות שהיא לקחה על עצמה. הגענו יותר מדי רחוק כדי שהכנסייה תוכל לסגת מעניין פיוס הקדוש. אילו היינו מראים רצון טוב בעלות של כמה גרושים, ייתכן שהיה אפשר לעכב את התהליך".

 

לא לפגוע בניצולי השואה

אהרון לופז, שגריר ישראל בוותיקן בין השנים 1997-2000, סבור כי פתרון המחלוקת לא יימצא כל עוד לא מאפשר הוותיקן גישה לארכיון ופתרונן של שאלות, בנוגע לכהונת פיוס ה-12 בזמן השואה. "בזמנו אמרתי כי למרות שההחלטה בעניין שייכת לוותיקן באופן בלעדי, מדובר באישיות שנויה במחלוקת ולכן יש לנהוג ברגישות כלפי ניצולי השואה ולאפשר להיסטוריונים לעשות מלאכתם כהלכה. הבעיה היא שבוותיקן קיבלו רגליים קרות ומנעו גישה לארכיונים".

 

לופז טוען כי האב גומפל ודומיו בוותיקן, אשר תומכים בהפיכתו של פיוס לקדוש, נשענים על התבטאויות מנהיגים ישראלים עם פטירתו של פיוס ה-12 בשנת 1958, בה אמרו כי "קולו של האפיפיור הורם לטובת הקורבנות". לדבריו, "בהיותי שגריר טענתי כי כל מה שנאמר על ידי ההנהגה הישראלית, נאמר לפני משפט אייכמן שחשף לעיני העולם את זוועת השואה".

 

גם מהוותיקן וגם מישראל, טוען השגריר לשעבר, נדרשת רגישות גבוהה בטיפול במשבר. "חרף רצון הכנסייה לקדם את הנושא, הם צריכים לגלות רגישות מופלגת על מנת שלא לפגוע בניצולי השואה. זוהי החובה של כולנו, כולל הוותיקן. עם כל הכבוד, של נעליך מעל רגליך לפני שאתה פוגע ברגשות הניצולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלוח במחלוקת, ב"יד ושם"
צילום: AFP
"בנדיקטוס ה-16 הבטיח שפיוס ה-12 יהפוך קדוש"
צילום: AFP
מומלצים