שתף קטע נבחר

החוק לאפשר המתת חסד, עבר בקריאה טרומית

החוק, שיזמה ח"כ ענת מאור, קובע כי לאדם תינתן הזכות לסיים את חייו בכבוד, במקרה של מחלה סופנית

הכנסת אישרה היום בקריאה טרומית הצעת חוק, המאפשרת לרופאים שלא להאריך באופן מלאכותי את חייו של חולה סופני. על פי ההצעה יוכלו הרופאים לנתק חולה סופני, אם חתם על תצהיר לפני עורך דין המבקש זאת בעת שהיה בהכרה.
הצעת החוק מחייבת בדיקת החולה על ידי שני פסיכיאטרים, שלפחות אחד מהם הוא פסיכיאטר מחוזי. רק החולה יוכל לבטל את חתימתו על התצהיר, ואותו תצהיר ישחרר את הרופא מאחריותו החוקית לחולה ומכל אחריות משפטית בשל אי טיפול בחולה.
הצעת החוק של הח"כים ענת מאור ואבי יחזקאל זוכה לתמיכתו של פרופ' אבינועם רכס מבית החולים הדסה עין כרם, יו"ר איגוד הנוירולוגים בישראל. "לפעמים טובת החולה היא כזו, שהוא מנסה להינצל מיסורים אין קץ" ,אומר פרופ' רכס, "והרופא צריך להגיד שיש סוג של חיים - שהמוות טוב מהם".
פרופ' רכס הרדים לפני כשנתיים את טייס הקרב איתי ארד, לאחר פסק דין תקדימי בעניינו. ארד היה משותק לחלוטין במשך שנים, בשל מחלת ניוון שרירים בה לקה. "הוא לא היה מסוגל להניע אצבע, למרות שאיכות המחשבה נשמרה אצלו ככל אדם בריא", כתב פרופ' רכס במאמר, המסביר את רצונו להיענות לבקשת החולה ולאפשר המתת חסד.
לדעת רכס, הצעת החוק שעברה היום בקריאה טרומית תתקן את העוול ההיסטורי שנעשה לחוק זכויות החולה ב 1996. סעיף 10 מחוק זכויות החולה בשנה ההיא, טען כי "חולה סופני זכאי למות בכבוד ועל פי עיקר השקפת עולמו ואמונתו, וככל שהדבר אפשרי, בנוכחות אדם המטפל בו. הרופא המטפל והמוסד הרפואי יסייעו לו במימוש זכותו וימנעו כל דבר העלול לפגוע בכבודו".
"הצעת החוק אינה מנוגדת לשבועת הרופא", טוען פרופ' רכס. "בשבועה מתחייב הרופא לעשות הכל לטובת החולה שלו. לפעמים טובת החולה היא כזו שהוא מנסה להינצל מיסורים קשים. ובכלל, בתור אדם חילוני לא הייתי רוצה שבסוף חיי מישהו יקבע איך אמות, בגלל שיקול דתי או פוליטי. לא כולם חייבים לעשות כמוני, אבל לא אסכים שיכפו עלי. אני מכבד את אלה החושבים אחרת, אבל כחילוני חיי הם שלי, ואני רוצה לשלוט בהם עד לדקה האחרונה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים