שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    דווקא עכשיו: סיור בשוק עכו

    לנגב את החומוס החמצמץ של סעיד או את המאסיבי של "כף הזהב‭?"‬ להעדיף מנה מתוחכמת של סרטנים בשמנת או דג בלימון על האש? להעמיס ירקות בלאדי או כנאפה מתוקה? סיור קולינרי בשוק של עכו, דווקא עכשיו

    תנועת המטיילים בעכו במהלך חג הסוכות הייתה דלילה מאוד, אף-על-פי שהשוק והמסעדות נפתחו כרגיל. "עבדנו בשליש תפוקה, לצערנו הרב. נגרם לנו הפסד כספי ניכר, אבל אנחנו כבר מכירים מצבים כאלה גם מן העבר‭,"‬ אמר לנו אורי ירמיאס, ממסעדת אורי בורי. כעת יש לקוות שלאחר שוך מהומות יום הכיפורים ופיזור כוחות המשטרה המיוחדים, יחזרו הישראלים לפקוד את סמטאותיה של העיר הצלבנית.

     

    כשהוכרזה, לפני מספר שנים, אתר מורשת עולמי על ידי אונסק"ו, זכתה עכו להכרה בינלאומית. כספים הוזרמו אליה כדי לשקם את התשתית התיירותית – בעיקר אתרים היסטוריים מהתקופה הצלבנית, אלא שתהילתה של עכו נקשרה לה לא בשל מסעות הצלב, אלא בזכות היותה ממלכת חומוס לאומית ונ"צ חובה לכל חומוסאי המכבד את עצמו.

     

    חומוס

    גדודי מעריצים פוקדים מדי יום את החומוסייה של סעיד בתוך השוק, מבצעים חיסול ממוקד בחומוס החמצמץ, במשאוושה (מסבחה) ובמחלוטה (פול‭.(‬ פה לא משלמים 60 שקל על קנקן לימונדה, המחירים נמוכים והחומוס החמים והעדין משכשך באמבט קטן של שמן זית ירקרק וריחני. המלצה שלנו: קנו בקבוק שמן מהמסעדה, כדי שתמשיכו להתפעל ממנו גם אחרי שתעזבו את עכו. כשהמלצר יבחין שהברקתם את הצלחת, הוא ינחית על שולחנכם כוסות קפה קטנות ומהבילות. וזה, אם טרם הבנתם, האות עבורכם להתחפף ולפנות את השולחן לבאים בתור. (שוק העיר העתיקה, טל‘ ‭.(04-9913945‬

     

    אבל לא רק סעיד: קרבות עקובי שמן זית ניטשים בין מעריצי החומוסיות השונות. יש המעדיפים דווקא את סוהילה, ברחבת הכניסה לשוק (טל‘ ‭,(04-9817318‬ ואחרים את החומוס המאסיבי והגס במקצת בכף הזהב (סלאח אדין ‭,14/21‬ טל' ‭.(04-9910929‬ מי שלא נרתע מלאכול גדי בחלב אמו יכול לנסות במסעדה הזאת תבשיל של לבן חם, שבושל עם בשר כבש, וגם אורז מתובל בקינמון וצנוברים.


    סוהילה מציגה את החומוס שלה (צילום: אלעד גרשגורן)

     

    דגים ופירות-ים

    עכו היא עיר נמל עם מסורת עתיקה, כיכר דייגים מימי הביניים, סירות שעוגנות אל החוף, שפע של חנויות דגים ומסעדות דגים, כמתבקש. רבות מהן אמנם מציעות לוקיישן מושלם, אבל אוכל בינוני, נדוש וקלישאי. בתוך החומה, צופות לנמל, אפשר למצוא את דוניאנא החדשה יחסית (טל‘ ‭,(04-9910001‬ ובמרחק לא רב את אבו כריסטו (טל' ‭,(04-9910065‬ שתיהן מגישות מבחר סטנדרטי למדי, אם כי עשוי כהלכה, של סלטים, דגים ופירות ים. ברחבת המגדלור מנצנצת המסעדה של אורי ירמיאס, אורי בורי (טל‘ ‭,(04-9552212‬ כיהלום שבכתר. היא אינה אופנתית ומעוצבת, וממש לא תל אביבית באופייה, אך יש בה מרק דגים עם חלב קוקוס, ג'ינג'ר, ליים, בזיליקום וכוסברה, ששווה להגיע לכבודו גם מרחוק. גם סרטנים בשמנת ושני סוגי אצות ים – מנה כבדה במקצת אבל כה עדינה בטעמיה – עשויה לגרום לכם לרטוט באושר.

     

    ירקות ותבלינים

    לחנויות בשוק של עכו אין שמות, וגם כתובת היא עסק בעייתי במיוחד. ובכל זאת הירקות, רובם בלדי, מעניינים מאוד. בעונה אפשר למצוא פה חצילים ננסיים או מסולסלי חצאית, תרמילי חומוס ירוק, מלוחייה ובמיה. ממש ליד סעיד כדאי לסור לתבליני שמעון מלכה (טל‘ ‭,(04-9914260‬ המוכר היהודי היחיד בשוק. העריסה הביתית שהוא מכין מוצלחת מאוד, והתבלינים נמכרים במחירים נמוכים במיוחד. חנות תבלינים נוספת, שיש בה חומרי גלם מצויינים, היא זו של הכורדי ברחוב בנימין מטודלה. תזהו אותה לפי הדקורציה המקורית: עורות של בעלי החיים ודגים מיובשים שנתלו לקישוט.

     

    מיצים ומתוקים

    ליד החומוסייה של סעיד יש דוכן מיץ חדש יחסית, עם מסחטה שמפיקה עסיס מתוק מקני סוכר ושורשי שוש. במרחק לא רב תוכלו למצוא את ממתקי טאהר: על שולחנות רחבים של החנות הזאת יש "לוחות" ענקיים ומתוקים של פיצוחים שעורבבו בדבש. תוכלו למצוא פה לוח קשיו, לוחות שומשום עם בוטנים, פיסטוקים ואגוזים, ועוד צירופים. המוכר חותך נתח בסכין, שוקל ואורז. תענוג.

     

    למרות היותה שם נרדף לחומוס, בכל סמטה חשוכה בעכו מסתתרת גם כנאפה מתוקה. המשובחת מכולן היא של ממתקי עבד אלהדי, ברחוב סלאח א-דין שבעיר העתיקה (טל' ‭.(04-9913883‬ כאן תמצאו גם בקלאוות עם אגוזים ופיסטוק, וגם מעין פחזניות קטנות ומיוחדות בניחוח מי ורדים, שמולאו בקרם סחלב.

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: אחיה ראב"ד
    דוכן פיצוחים בשוק
    צילום: אחיה ראב"ד
    מומלצים