שתף קטע נבחר

היורו עולה במדדי ה-NBA

בתחילת שנות ה-90 החלה הנהירה הגדולה של שחקני כדורסל מאירופה ל-NBA, בהנהגת דיבאץ', קוקוץ' וסאבוניס. זה עוד כלום לעומת השנים האחרונות, כשהפלישה רק הלכה והתגברה. רגע לפני פתיחת העונה הלילה, תמונת מצב על הקו מעל האטלנטי

אן.בי.אירופה. הם מגיעים מצרפת, איטליה, גרמניה, ספרד, רוסיה, קרואטיה, סלובניה, סרביה, אוקראינה ואפילו מגאורגיה, שוייץ ועוד כמה מדינות - יותר מ-40 שחקנים מאירופה ישחקו בעונה הקרובה ב-NBA והרשימה מתארכת כמעט בכל שנה.

 

הלילה העונה נפתחת - הקליקו לסיקור הבתים

הבית הדרום מזרחי: 4 חולמות פלייאוף, אחת תהיה שם

הבית הדרום מערבי: מכאן תצא האלופה?

הבית הפאסיפי: קובי, שאק וכל השאר

הבית הצפון מערבי: מסע אל העתיד

הבית המרכזי: הכירו את הדיירים

הבית האטלנטי: מתקשים להירדם

 

עד אמצע שנות ה-80 היה ניתן למצוא רק כמה שחקנים בודדים שנולדו באירופה משחקים בליגה הטובה בעולם - חלקם הגדול, בעלי אזרחות אמריקנית. בשנת 1981 בחרה פורטלנד בדראפט את פיוטר גאומנדסון - ענק איסלנדי שגובהו 218 ס"מ. הוא שיחק כמה עונות, לא הרשים, וחזר הביתה.

 

השחקן האירופי הראשון שהותיר חותם ב-NBA הוא דטלף שראמפף הגרמני, שנבחר בדראפט 1985 על ידי דאלאס. הוא הספיק לשחק גם באינדיאניה, סיאטל ופורטלנד - לקח חלק שלוש פעמים באול-סטאר, וזכה פעמיים בתואר השחקן השישי הטוב בליגה. בסך הכל הוא קלע בקריירה שלו בארצות הברית 15,761 נקודות ב-16 עונות.


סאבוניס, במפגש עם שאראס ביד אליהו. הטביע את חותמו (צילום: יוסי רוט)

 

עוד שני שחקנים שהגיעו מאירופה בסוף שנות ה-80 והפכו לכוכבים בקבוצותיהם הם דראזן פטרוביץ' הקרואטי ושארונס מרצ'לוניס הליטאי. מרצ'לוניס כיכב בגולדן סטייט, ולאחר פציעה קשה עבר לסיאטל ומשם לסקרמנטו. את הקריירה בארצות הברית הוא סיים בדנבר. מרצ'לוניס זכה שצי עונות ברציפות בתואר השחקן השישי הטוב בליגה.

 

לאחר שזכה כמעט בכל תואר אפשרי באירופה, עבר פטרוביץ' לשחק בשנת 1989 בפורטלנד. לאחר שתי עונות שבהן כמעט לא ראה פרקט, עבר מהחוף המערבי למזרחי ונחת בניו ג'רסי. בנטס הוא הפך לכוכב כמו באירופה - בעונה הראשונה הוא קלע 20 נקודות למשחק ובעונה השנייה 22. אבל ב-7 ביוני 1993 הקריירה של הסופר-סטאר האירופי נקטעה, כשנהרג בתאונת דרכים בגרמניה - והוא רק בן 28 במותו. תשע שנים לאחר התאונה הוא נבחר להיכל התהילה.


דריק נוביצקי, מתקשר עם הקהל בדאלאס. מעל 19,000 נקודות (צילום: AP)

 

שנות ה-90: המפץ הגדול

בשנות ה-90 התגבר זרם השחקנים שחצו את האוקיאנוס האטלנטי, כשהיעד הוא ארצות הברית. ולאדה דיבאץ', שהתגלה לעולם כסנטר בפרטיזן בלגרד בין השנים 1986-1989, עבר בעונת 1989/90 ללוס אנג'לס לייקרס, שם הוא שיחק שבע עונות, ואף הגיע עימה פעם אחת לגמר הליגה. לאחר שתי עונות נוספות בשרלוט, השתקע הסנטר במשך שש עונות בבירת קליפורניה - סקרמנטו.

 

בעונת 1993/94 הצטרף טוני קוקוץ' לליגה הטובה בעולם - כשאת הקריירה שלו ב-NBA הוא מתחיל בשיקאגו, משם עבר לפילדלפיה ולאחר מכן לאטלנטה. את הקריירה שלו הוא סיים הקרואטי במילווקי. כמו האירופאים שקדמו לו - גם הוא זכה בתואר השחקן השישי ב-1996, אבל לא כמותם הוא זכה בשלוש אליפיות - אחת מהן בעונה בה קבעה שיקגו שיא NBA, כשניצחה 72 משחקים. גם הממוצעים שלו היו לא רעים - יותר מ-10 נקודות למשחק בכל שבע העונות שלו בשיקגו. לעומת קוקוץ', קרואטי שהגיע באותה שנה לליגה ופחות הרשים - הוא דינו ראדג'ה ששיחק ארבע עונות בבוסטון.


טוני קוקץ', מיגופלסטיקה היישר לליגה הטובה בעולם (צילום: FIBAׂ)

 

ב-1995 הגיע לארצות הברית שחקן בגובה 221 ס"מ - ארווידאס סאבוניס. הענק הליטאי שיחק בפורטלנד, ובעונתו הראשונה כמעט נבחר לרוקי השנה. במשך שבע עונות הוא שלט מתחת לסלים וקלע 12 נקודות בממוצע. את הקריירה שלו הוא סיים במקום שהתחיל - ז'לגריס קובנה והוא כמעט מנע ממכבי תל-אביב להעפיל לפיינל פור שנערך בשנת 2004 בישראל - משחק בו קלע דרק שארפ את שלשת הניצחון המפורסמת בשנייה האחרונה.

 

בשנת 2006 הצליח שחקן אירופי ראשון להיבחר במקום הראשון בדראפט. היה זה האיטלקי הצעיר, אנדרה בארגנאני שגובהו 213 ס"מ, שנבחר על-ידי טורונטו ראפטורס. בשנתיים הראשונות שלו בליגה הטובה בעולם הוא רשם ממוצע סביר של 10.8 נקודות ו-3.8 ריבואנדים. כדאי לזכור כי בארגנאני הוא לא הזר הראשון שנבחר במקום הראשון בדראפט, קדמו לו הניגרים האקים אולאג'ואן (1984 ליוסטון) ומייקל אולווקנדי (1998 לקליפרס), יאו מינג הסיני (2002 ליוסטון) ואנדרה בוגוט (2005 למילווקי).


סטויאקוביץ' ודיבאץ'. שניים מאירופאים הטובים שה-NBA ידע (צילום: AP)

 

שנה לאחר מכן זכה שחקן אירופי בתואר שרק מעטים זוכים בהם - ה-MVP של העונה. דריק נוביצקי הגרמני, שגובהו 211 ס"מ, משחק כבר 10 עונות בדאלאס - שם הפך מהר מאוד לכוכב הקבוצה. נוביצקי, שגם השנה ינסה סוף סוף להביא לקבוצתו את תואר האליפות הנכסף, שיחק כבר שבע פעמים באול-סטאר. הוא קלע כבר יותר מ-19,000 נקודות בליגה ובפלייאוף. בשנת 2006 הביא הגרמני את קבוצתו לגמר ה-NBA, שם הפסידה דאלאס בשישה משחקים למיאמי של שאקיל אוניל ודוויין ווייד. נוביצקי נלחם עד הרגע האחרון ובמשחק בו הוכתרה מיאמי לאלופה הוא קלע 29 נקודות וקטף 15 ריבאונדים.

 

ואיך אפשר בלי להזכיר את הרכז הליטאי הישראלי ביותר ב-NBA? שרונאס יאסיקביציוס הגיע לאינדיאנה פייסרס מיד לאחר שלקח עם מכבי תל אביב שני גביעי אירופה ברציפות, וסומן כדבר הבא, אך השתלבותו בצהובים כחולים לא צלחה לו, כשגם מעבר לצהובים מהחוף המערבי - גולדן סטייט ווריורס, לא עשתה את ההבדל, ושאראס מצא עצמו בחזרה באירופה.


דנילו גלינארי, מקבל את ברכת דייויד סטרן בדרכו לניקס (צילום: AP)

 

העונה - מפארקר ועד לגלינארי

ואילו אירופאים בולטים ישחקו השנה בליגה? טוני פארקר הצרפתי ימשיך לככב בסן-אנטוניו - שם ינסה לזכות בעוד טבעת, כשהוא לא הצרפתי היחיד בקבוצה - איתו ישתף פעולה איאן מהינמי. בטורנטו ראפטורס, פרט לאנדראה בארגנאני, ישחקו הרכז הספרדי חוסה קלדרון ורוקו אוקיץ' הקרואטי. בקליבלנד זידרונאס אליגאוקאס הליטאי ימשיך לפתוח בחמישיה, באינדיאנה מתנתנד בין החמישייה לספסל - ראשו נסטרוביץ' הסלובני. בשיקאגו ישחק שחקן שוייצרי - טאבו ספולוסה. באורלנדו ישחקו הידו טורקוגלו הטורקי, מיקאל פיאטרוס הצרפתי ומרצ'ין גורטאט הפולני.

 

בדאלאס, כאמור, ימשיך לככב נוביצקי. בתפח הגדול מניו יורק, צפוי להשתלב דנילו גלינארי האיטלקי, שכיכב נגד מכבי תל אביב, רק בעונה שעברה ביד אליהו. בממפיס ישחקו דרקו דארקו מיליציץ' הסרבי, מארק גאסול הספרדי ומרקו יאריץ' הסרבי. בניו אורלניס יככב הסרבי הוותיק פג'ה סטויקוביץ'.


קטש, במדיסון סקוור גארדן. הכי קרוב שהגענו (נועם גלאי, מכבי תל אביב)

 

בלוס אנג'לס לייקרס יופיעו פאו גאסול הספרדי, ולדימיר רדמנוביץ' הסרבי וסשה וויאציץ' הסלובני. בסקרמנטו ישחק אקס-מכבי תל-אביב, בנו אודריך הסלובני. בפורטלנד רודי פרננדס, הרוקי הספרדי, צפוי להפתיע הרבה אמריקנים, כשיחד איתו ישחק בן ארצו סרחיו רודריגס יחד עם ניקולאי באטום הצרפתי. אנדריי קירלנקו הרוסי, מאמט אוקור הטורקי וקירלו פסנקו האוקראיני. וזו לא כל הרשימה - יש גם שחקנים מהולונד, יוון, לטביה וגאורגיה.

 

עודד קטש הגיע הכי קרוב

ומה עם ישראלים? שלושה שחקנים ישראלים נבחרו בדראפט - הראשון היה דורון שפר במקום ה-36 בשנת 1996. לפני שנתיים נבחרו ליאור אליהו (מקום 44 ליוסטון) ויותם הלפרין (מקום 53 לסיאטל, היום אוקלהומה סיטי). טל ברודי נבחר במקום ה-12 בדראפט 1965 על-ידי בולטימור בולטס (היום וושינגטון וויזארדס), אך העדיף להעלות לארץ לאחר משחקי המכביה באותה שנה ולשחק במכבי תל אביב ונבחרת ישראל.


פטרוביץ' במדי קרואטיה, מול בארקלי ודרקסלר, ברצלונה 92' (גטי אימג'ס)

 

עם זאת, מיקי ברקוביץ' ונדב הנפלד קיבלו הצעות להצטרף למחנות אימון של קבוצות NBA, אך העדיפו להישאר בארץ. עודד קטש כמעט שיחק בניו-יורק ניקס

ב-1998/9, אך שביתת השחקנים הגדולה מנעה ממנו להגשים את החלום. לפני שלוש עונות דייויד בלות'נטל, שמחזיק בתעודת זהות ישראלית, היה קרוב להגיע ל-NBA, אך הוא נחתך יממה לפני פתיחת העונה.

 

ויש מדינות לא אירופאיות ששלחו שחקנים ל-NBA: ארגנטינה שמציפה את הליגה בשחקנים איכותיים, אוסטרליה, ברזיל, ג'מייקה, יפן, ניו-זילנד, ניגריה, פורטו ריקו, סנגל, סודן, קנדה, סין, קונגו ועוד מדינות נוספות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים