שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: פוליגמיה מובילה למצוקה בילדים

ילדים החיים במשפחה פוליגמית, בה האב נשוי ליותר מאישה אחת, סובלים יותר ממצוקה, דיכאון, חרדה ובעיות ביצירת קשרים חברתיים. כך עולה ממחקר ישראלי של אוניברסיטת בן גוריון, שחקר את האוכלוסיה הבדואית בנגב

ילדים החיים במשפחה פוליגמית, בהן נשוי האב ליותר מאישה אחת, סובלים יותר ממצוקה, דיכאון, חרדה ובעיות ביצירת קשרים חברתיים. כך עולה ממחקר שבוצע באוניברסיטת בן גוריון ויוצג בכנס בנושא "המשפחה הבדואית במאה ה-21".

 

המחקר בדק 973 מבני המגזר הבדואי בנגב, שמחציתם חיים במסגרת משפחה פוליגמית. מכלל הנבדקים נדגמו כ-352 ילדים, שמרביתם סובלים מהערכה עצמית נמוכה, הישגים לימודיים נמוכים ותפיסה שלילית בנוגע לעתידם האקדמי.

 

עוד עולה כי ילדים החיים במסגרת פוליגמית דיווחו על תפקוד משפחתי בעייתי, במסגרתו הם נקלעים למריבות רבות עם אביהם ואחיהם ואף מרבים לריב עם נשותיהם האחרות של אבי המשפחה.

 

המחקר בדק בין היתר את תפקודם הפסיכולוגי של בני המשפחה, את התפקוד המשפחתי, התפקוד החברתי ואת איכות חיי הנישואים במשפחות פוליגמיות לעומת מונוגמיות.

 

גם נשים שבעליהן בחרו להוסיף אישה נוספת לתא המשפחתי, דיווחו על דיכאון והערכה עצמית נמוכה. הן סיפרו כי הן סובלות מחרדות, מחשבות פרנואידיות וסיפוק נמוך מחיי הנישואים.

 

גם האבות, הנהנים מתא משפחתי מורחב, סובלים במקרים רבים לרוב מדיכאון ומעורבוּת נמוכה בחיי המשפחה יחסית לאבות במשפחות מונוגמיות. בנוסף, האבות הפוליגמיים דיווחו על פחות סיפוק מאיכות חיי הנישואים, יותר קשיים עם ילדיהם ותפקוד משפחתי בעייתי יותר מזה של האבות המונוגמיים.

 

עם זאת, בניגוד לממצאים שעלו מדגימת הילדים והאמהות, נמצא כי הערכתם העצמית של הגברים הפוליגמיים הייתה גבוהה, בדומה להערכתם העצמית של הגברים המונוגמיים. הסבר אפשרי לכך הוא שבתוך החברה הבדואית הפטריארכאלית, נישואים למספר נשים והולדת מספר רב של ילדים, הינם סימנים לעוצמה וכוח.

 

פרופ' אלקרינאווי, שחיבר את המחקר, אומר כי: "ניתן להבחין בבירור כי מבנה משפחתי פוליגמי גורם לקשיים פסיכולוגיים, כלכליים וחברתיים גדולים לילדים, אמהות ואבות החיים במשפחות פוליגמיות. מממצאי המחקר עולה כי הן האבות והן האמהות במשפחות אלו הם בעלי השכלה נמוכה מבני המשפחות המונוגמיות וכן המצב התעסוקתי שלהם חמור יותר. חשוב לציין כי ממצאי המחקר מצביעים על כך שפוליגמיה הינה בעייתית בעיקר כאשר היא מלווה במצב כלכלי קשה".

 

לדברי פרופ' אלקרינאווי, החברה הבדואית בישראל עוברת תהליכי עיור, אשר מלווים במעבר לעיירות ובאינטגרציה עם המערכת החברתית-כלכלית המערבית של מדינת ישראל. על-אף תהליכי המודרניזציה, תופעת הפוליגמיה עדיין קיימת בחברה הבדואית-ערבית. לפי ממצאים לא רשמיים, כ-20-25% מהמשפחות הבדואיות הינן משפחות פוליגמיות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה
צילום: index open
מומלצים