שתף קטע נבחר

גורם בי-ם: אובאמה לא ילחץ בחודשים הקרובים

במשרדי הממשלה התקיימו דיונים על מדיניות הממשל החדש בארה"ב, שצפוי לפתח דיאלוג עם סוריה ואיראן. "לישראל יש עוד מספיק זמן כדי להתמודד עם השינויים. ההערכה היא שלאובאמה יש צרות גדולות יותר עכשיו, למשל הכלכלה", אמרו בירושלים

לישראל תהיה אורכה של כחצי שנה, בטרם תיאלץ להתעמת עם מדיניות הממשל של הנשיא ה-44 של ארצות-הברית, ברק אובאמה. כך העריך הלילה (יום ה') גורם מדיני בכיר בירושלים, לאחר הערכת מצב ראשונית בעקבות הבחירות ההיסטוריות. בירושלים מעריכים כי אובאמה ישנה את המדיניות של ארצו במזרח התיכון, דבר שייתכן כי יפגע בישראל.

 

אמריקה בוחרת - סיקור מקיף ב-ynet:

 

בחירתו של אובאמה התקבלה אמנם בברכה בצמרת המדינית של ישראל. ההערכה הרווחת שאובאמה מבין היטב את מערכת היחסים העמוקה עם ישראל, ורואה בה שותפה אסטרטגית במזרח התיכון. עם זאת, כך מעריכים, לאחר שורת דיונים שהתקיימו בירושלים, הממשל החדש יביא זמירות חדשות - בעיקר בנושא איראן וסוריה.

 

אתמול בבוקר התקיים דיון בנושא במשרד החוץ בירושלים, ודיונים דומים נערכו גם במשרד ראש הממשלה ובמשרד הביטחון. שורת הדיונים נועדה להעלות רעיונות לקראת חילופי הממשל הצפויים ב-20 בינואר 2009. בשלב זה לא התקבלו מסקנות חד-משמעיות.


פרס ואובאמה, בביקורו בארץ בחודש יולי (צילום: משה מילנר, לע"מ)

 

עם זאת, גורם מדיני בכיר בירושלים מבהיר שממשל אובאמה צפוי להביא שינויים בגישה האמריקנית שאותה הכרנו בשמונה שנות ממשל בוש. כך בנושא האיראני, שממשל אובאמה צפוי לנהל עימה דיאלוג מדיני נרחב יותר, בניסיון למנוע את התגרענותה הצבאית.

 

הגורם הבכיר אמר: "אם בימי ממשל בוש דיברו על פתיחת משרד אינטרסים בטהרן, עכשיו ידברו על דיאלוג מדיני נרחב הרבה יותר. אפשר להסתכל על זה בעיניים ישראליות מודאגות, אבל אפשר לראות בזה גם הזדמנות לשינוי שיביא לעצירת תהליך ההתגרענות. כך או כך אובאמה לא יהיה מוכן לאיראן בעלת יכולת גרעינית צבאית".

 

"עם סוריה הוא ידבר, עם חמאס לא"

לגבי סוריה אמר הגורם: "בנושא זה צפויה ארצות הברית לפעול על פי אותה גישה. קרי, ממשל אובאמה ייתן הזדמנות לסורים לצאת ממעגל הרשע, תוך קיום דיאלוג ישיר. יכול להיות שהוא יהיה נכון לתת את המטריה אותה מבקש אסד לשיחות עם ישראל. מצד אחד זה שינוי בגישה לעומת ממשל בוש, מאידך בפעם הראשונה הסורים יצטרכו לתת תשובות ברורות אם הם עוזבים את ציר הרשע".

 

באשר לחמאס, מבהירים בירושלים, לא צפוי שינוי של ממש בגישה האמריקנית. הם מציינים את החוויה שחווה אובאמה בביקורו במוזיאון הקסאמים בשדרות. הם מעריכים שהממשל החדש יחזיק במדיניות קודמו, כלומר - אין לדבר עם החמאס עד שהוא לא מקבל את תנאי הקוורטט. גם כאן, מדגישים בירושלים, זאת הערכה בלבד, וצריך לבחון אותה לאורך הדרך.

 

"איך שלא מסתכלים על זה, ביום בו חוגגת ארה"ב את הניצחון ההיסטורי של אובאמה", אומר הבכיר בירושלים. "לישראל יש עוד מספיק זמן כדי להתמודד עם שינוי במדיניות הממשל החדש בוושינגטון. ההערכה היא שלאובאמה יש צרות גדולות יותר עכשיו, למשל הכלכלה.

בכל מקרה, להערכתנו, אובאמה יעסוק בהקמת ממשלו ובבעיות בוערות, וימתין לתום הבחירות בישראל. רק כשיכנס ראש ממשלה חדש לתפקידו כאן, בחודש מרס, נצטרך לבחון את השינויים ומשמעותם. עד אז יש לאובאמה ולנו די זמן ללמוד אחד את השני. מה שאני מציע לכולנו שלא להיות מודאגים, אלא להיפך. אולי שינויי הממשל בארה"ב יביאו לכאן דברים טובים".

 

אחר הצהריים צפויה מזכירת המדינה בממשל בוש, קונדוליזה רייס, להגיע למזרח התיכון. רייס מגיעה לקראת כינוס בכירי הקוורטט בשארם א-שייח ביום ראשון הקרוב, לציון מלאת שנה להשקת תהליך אנאפוליס. רייס, שתיוועד כאן עם צמרת הממשל בישראל, מנסה עדיין לקדם את המשא ומתן מול הפלסטינים, אולי כדי לקבע תובנות אחרונות בטרם יעזוב בוש את הבית הלבן. למרות הרצון הטוב, נראה שמאמץ זה לא יגיע למיצוי עד ה-20 בינואר, היום בו אובאמה יכנס לבית הלבן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובאמה. מדיניות חדשה?
צילום: AFP
בוש. מדיניות שונה
צילום: AP
רייס. עוד ביקור במזה"ת
צילום: רויטרס
מומלצים