שתף קטע נבחר

הקרב על ירושלים: גם מצפת יבואו להצביע

ארבעה מתמודדים על תפקיד ראש העיר הבא בבירה - כשפרוש החרדי וברקת החילוני במוקד. אצל מי מתפללים לגשם, מי מצפה ל"מספר זהב" של בוחרים, מי חרש את השכונות הערביות ומי מנהל מטה מהסלון? רגע האמת כבר פה

527,672 בעלי זכות הצבעה ייצאו הבוקר (יום ג') לקלפיות לבחור את ראש העיר הבא של בירת ישראל. יום הבוחר יביא לשיא גם את עבודת המטות, הפועלים זה כמה חודשים בקרב הציבור הירושלמי בניסיון לשכנע את המצביעים לתת את קולם עבור המועמד שלהם. אל קו הגמר מגיעות גם 13 רשימות אשר יתמודדו על מקום במועצת העיר החדשה. האם ימשיך השלטון החרדי בבירה - או שהמועמד החילוני יבצע מהפך?

 

בחירות מקומיות 2008

  

מאיר פרוש - רוב חרדי, נגיסה חילונית

"ירושלים תאהב את פרוש - מניסיון", זוהי סיסמת הבחירות של המועמד החרדי לראשות העיר, מאיר פרוש. מטרת הסיסמה להדגיש את המסר העיקרי שהוא מנסה לשדר לבוחרים: ניסיון. מטהו של פרוש, ח"כ מטעם יהדות התורה, מנהל קמפיין משומן ועתיר מתנדבים מתוך אולם גדול שנשכר בהר החוצבים.


ברקת ופרוש. ראש בראש (צילום: AP)

 

מטה הבחירות של פרוש מחולק לשניים: האגף החרדי והאגף החילוני והדתי-לאומי. בעוד באגף החרדי מתרוצצים אברכים צעירים הלוך ושוב, האגף החילוני כולל מגוון אקלקטי מהציבוריות הירושלמית: חילונים ודתיים, צעירים ומבוגרים, גברים ונשים. הנוסחה לניצחון ברורה: תמיכה אבסולוטית בפרוש מצד המגזר החרדי, רוב מצד הציבור הדתי-לאומי ו-"נגיסה" מן הציבור החילוני והערבי.

 

את המאבק הגדול ביותר שלו מנהל פרוש בזירה החילונית והדתית-לאומית. אנשיו עושים לילות כימים בניסיון להוכיח לציבור הרלוונטי שפרוש יהיה טוב עבורם. לשם כך, גוייסה תמיכתם של רבנים בעלי השפעה בקרב בעלי הכיפות הסרוגות, ואילו בקרב החילונים עמלים אנשיו של פרוש ל"ריכוך" תדמיתו. לשם כך הוצא המועמד החרדי לביקורים במרכזי תרבות חילוניים, במועדונים ובפאבים.


"הבוחרים שלנו ייצאו להצביע בכל מצב", פרוש (צילום: רונן מדזיני) 

 

כדי להבטיח הצבעה מלאה עבור פרוש במחנה החרדי, חולק הציבור האורתודוקסי ל-41 קהילות, אשר בראש כל אחת מהן עומד איש ציבור חזק. שלוש הקהילות הגדולות: בעלז, ברסלב וחב"ד זכו לתשומת לב מיוחדת. במהלך יום הבחירות יפעיל מטה פרוש מערכת מיוחדת אשר תתעדכן מדי שעה בשיעורי ההצבעה ותוציא תזכורת טלפונית לאלה שטרם מילאו את חובתם האזרחית.

 

בנוסף, צפוי למטה פרוש להפעיל מערכת גדולה של הסעת בוחרים אל הקלפיות בירושלים. "ברקת ארגן הסעות מתל-אביב? אנחנו מסיעים מכל הארץ. צפת, חיפה, בני-ברק, בית-שמש, ביתר עילית - וזו רק רשימה חלקית", אומר אחד מפעיליו של פרוש. פעיל אחר במטה בחר דווקא לתלות את תקוותיו בחסדי שמיים: "הלוואי שיירד גשם. הבוחרים שלנו ייצאו להצביע בכל מצב, החילונים לא. אצלנו עובדים מהנשמה, בשביל הרוח. אצל ברקת - בשביל כסף". פעיל שלישי הביע ביטחון מוחלט בניצחונו של המועמד החרדי, אך מסיבה אחרת: "על פי הגימטריה", כך הוא מספר, "מאיר פרוש שווה ל-'ודאי יהיה ראש העיר'".

 

ניר ברקת - מלחמה נגד האדישות

איש העסקים החילוני, ניר ברקת, עשה את הונו בתחום ההיי-טק. לפני כשש שנים עזב את עסקיו והחליט להתמודד לראשות העיר ירושלים אך נחל הפסד. מאז, חורש ברקת את הבירה לאורכה ולרוחבה במטרה להגשים את המיזם הגדול בחייו - להיבחר לראשות העיר.

 

בשבועות האחרונים תפסה פעילותו של ברקת תאוצה. הוא מקיים מדי יום חוגי בית, עובר בין מרכזים קהילתיים שונים, עונה לשאלות ונושא אינספור נאומים. האווירה בסביבתו של ברקת משדרת אופוריה והסקרים המחמיאים רק מחזקים את התחושה ש"הפעם ניתן לעשות את זה".


סיור בעמק רפאים, ברקת (צילום: דודי ועקנין) 

 

אך ברקת מסרב לנוח על זרי הדפנה ולהתבשם מהסקרים. "אל תחשבו בכלל על ניצחון. העבודה הקשה ביותר עוד לפנינו - להוציא את התומכים מהבתים לקלפיות. מי שלא יוצא להצביע, שם פתק לבן או מצביע למועמד שסיכוייו לנצח אפסיים - נותן כוח לפרוש", אמר המועמד החילוני בשיחה עם 13 מנהלי האזורים בקמפיין הבחירות שלו. על קיר במטה מוצבת מפה, ועליה מסומנות כל הקלפיות בהתאם להתפלגות ההצבעה בבחירות הקודמות. הנקודות הירוקות - קלפיות לטובת ברקת, האדומות הצביעו ללופוליאנסקי ואילו בצהובות לא הושגה הכרעה של ממש.

 

מטרתו של ברקת היא להוציא את הבוחרים החילונים מאדישותם. לשם כך, נרתמו 2,500 מתנדבים אשר יסיעו מצביעים ותושבי חוץ אל הקלפיות, ויעשו שיחות טלפון במהלך יום הבוחר אל אלה שטרם מימשו את חובתם האזרחית. "מספר הזהב" במטה ברקת הוא 100 אלף - זהו מספר המצביעים שעל פי חישובי המטה החילוני יספיקו כדי להבטיח את הניצחון.

   

ארקדי גאידמק - בונה על הערבים

הסקרים אינם מבשרים טובות עבור איש העסקים ויו"ר "צדק חברתי", ארקדי גאידמק, אך במטהו משוכנעים שידם תהיה לבסוף על העליונה. "קיבלנו סקרים שערכה מפלגה אחרת החוזים 17% תמיכה לרשימה. יהיה סיבוב שני וגאידמק יהיה שם", אמר אחד מאנשיו של בעלי בית"ר ירושלים בכנס הפעילים האחרון.

 

מטהו של גאידמק חולק ל-14 אגפים הפועלים ללא הרף לשכנוע ציבור הבוחרים במערב העיר. עם זאת, אצל גאידמק מעריכים כי על מנת לנצח - כן, לנצח - לא תספיק התמיכה היהודית, הכל תלוי בהצבעה של ערביי מזרח העיר. "הסיפור של הבחירות יהיה התמיכה לה יזכה גאידמק במגזר הערבי", אומר ממלא מקום ראש העיר וסגנו של גאידמק במפלגת צדק חברתי, יגאל עמדי. "הערבים ייצאו בהמוניהם", הוא מבטיח.


"בהתחלה נרתעים, אחר כך מעריכים", גאידמק (צילום: AP)

 

"כולם אצלנו יודעים מי זה גאידמק. הוא התקבל יפה מאוד בשכונה, נכנס לבתים ואמר כי הוא אוהב יהודים. בהתחלה נרתעים מכך, אך מעריכים את העובדה שהוא אומר אמת", אומר האחראי במטה גאידמק על שכונת בית-צפאפא, עאמר ג'אבר. "בבית צפאפה יש ארבע משפחות גדולות ועוד כמה קטנות. מכל משפחה יש פעילים במטה והם יביאו לפחות 3,000 קולות".

 

דן בירון - האיש והאקורדיון

בעוד המועמדים עוברים מכנס לכנס בניסיונות אחרונים לגייס עוד ועוד קולות, יושב דן בירון בפאב "בירמן" שבבעלותו ומנגן באקורדיון, כפי שהוא נוהג לעשות מדי ערב. אל הפאב, כמו לכל מקום אחר, מגיע המועמד הרביעי לראשות העיר על אופניו הפרטיות. "גם אם אבחר להיות ראש עיר לא אעזוב את האקורדיון. זו לא פרנסה, זה בדמי", הוא מבהיר.

 

מטהו של בירון מנוהל בתוך הסלון בביתו של אוהד שם-טוב, מראשי רשימת "עלה ירוק" למועצת העיר. על כוס תה וסיגרית "נלסון" בוערת, מתאר בירון את אופי המאבק שמתנהל בירושלים. "אני מתמודד מול שלושה מיליונרים, אבל הכי טוב זה לעבוד עם חברים. יש לנו כמה מאות פעילים, כולם עובדים בהתנדבות. אצלנו לא משלמים - כי אין".

 

הוצאותיו של בירון על קמפיין הבחירות מסתכמות עד כה ב-3,000 שקלים, דבר שלא מפריע לו להאמין בסיכויו לנצח. "לפני כמה ימים פנו אלי ממשרד הפנים ואמרו שאני צריך לממן את פתקי הבוחרים מכיסי", קובל בירון. "אין לנו משרדים, בתי דפוס, גאדג'טים, יועצי תקשורת, מלבישים ומאפרות. אנחנו אמיתיים, אקולוגיים, בעלי רעיונות ומשדרים אמת. אני קורא לברקת להסיר את מועמדותו על מנת שלא לפצל את הקול החילוני".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרוש. ריכוך התדמית
צילום: רויטרס
הסקרים מחמיאים. ברקת
צילום: דודי ועקנין
גאידמק. יהיה סיבוב שני?
צילום: יח"צ
בירון. האיש והאקורדיון
צילום: ענר גרין
מומלצים