שתף קטע נבחר

ארה"ב: "העריק" ו"רנסנס" בדרך לבית הלבן

שמות הקוד שמעניק השירות החשאים לנשיאים ולמשפחותיהם הם מזמן לא סוד שמור. ברק אובאמה שאימץ לעצמו את השם "עריק" מצטרף לשורה ארוכה של נשיאים ובני משפחותיהם שזכו לכינויים ססגוניים. ולמי קראו דרדסית?

חילופי השלטון בארצות הברית טומנים בחובם שינויים רחבי היקף בצמרת הממשל, אך גם ברמה הדקדקנית ביותר. שמות הקוד שמעניק השירות החשאי לנשיאים ולמשפחותיהם עוברים בימים אלה שינויים גם כן, ומתברר כי לא מדובר בסוד שמור.

 

הנשיא הנבחר ברק אובאמה אימץ לעצמו את השם "עריק" (Renegade) כשהשירות החשאי החל לאבטח אותו בתחילת הקמפיין. שם זה משמש את הסוכנים בעודם מתלחששים אל תוך מכשירי הקשר המוצפנים בתוך שרווליהם. אובאמה קיבל את האפשרות לבחור באיזה שם שרק ירצה, כל עוד הוא מתחיל באות R. 


עריק, ניצת הוורד וזוהר יצאו לעשות סיבוב (צילום: AP)

 

המסורת של השירות החשאי קובעת להעניק למשפחה הנשיאותית שמות קוד המתחילים באותה אות. הגברת הראשונה הבאה של ארה"ב, מישל אובאמה, זכתה לכינוי "רנסנס", הבת הבכורה סשה מכונה "ניצת הוורד" (Rosebud) ואחותה הצעירה מליה ידועה בכינוי "זוהר" (Radiance).

 

הנשיא היוצא, ג'ורג' בוש, וזוגתו לורה ייזכו לשמירה של השירות החשאי עד סוף ימיהם, ולכן יוכלו לשמור על שמות הקוד שהודבקו להם - "חלוץ" (Trailblazer) ו"קצב" (Tempo).

 

דרדסית עזבה את הבניין

השירות החשאי הוקם בשנת 1865 במטרה לאתר זייפני כספים, אך בשנת 1913 הוטלה עליו משימה חדשה - אבטחת נשיאים. הסוכנות נותרה תחת אחריותו של משרד האוצר עד שנת 2003. במרוצת השנים הורחבה הגדרת התפקיד של הסוכנות, שכעת מאבטחת גם סגני נשיא, מנהיגי מדינות במהלך ביקורם בארה"ב ומועמדים לנשיאות. 

 

שמות הקוד של השירות החשאי עשויים להישמע כמו עניין של מה בכך, אולם הבית הלבן מתייחס לנושא ברצינות תהומית. סוכנות התקשורת של הבית הלבן, האגף הביטחוני שמשרת את הבית הלבן ואת השירות החשאי, ניסחה שורה של שמות פוטנציאליים למאובטחים. אנשי הסוכנות עמלים במשך תקופה ארוכה בניסיון למצוא שמות שיהיו קלים להגות ולשמוע במכשירי הקשר.


השם והסוכנים הולכים איתו לטקסס. ג'ורג' "חלוץ" בוש (צילום: AP) 

 

לאנשים שמקבלים את האבטחה יש הזכות להביע דעה בנושא, אך לפעמים התוצאה לא מלבבת. בתו הבכורה של סגן נשיא ארה"ב לשעבר אל גור, קרינה, היתה בת 19 כשאביה נבחר לתפקיד הרם. היא סיפרה כעבור כמה שנים: "לחצו עליי לבחור בו במקום שם קוד שמתחיל באות S עם שתי הברות. מאז אני מתכווצת בכיסא כשהמאבטחים קוראים לי 'דרדסית' (Smurfette)".

 

שמות הקוד כבר מזמן איבדו את חשיבותם לאור העובדה שכל וושינגטון יודעת מהם. "השמות הללו לא מוגדרים סודיים ביותר", טוען דובר השירות החשאי, אריק זהרן. "אין להם חשיבות מבחינה מבצעית, מכיוון שטכנולוגיית הקשר השתפרה". לדבריו, השירות ממשיך להשתמש בקודים בעיקר בגלל המסורת של הסוכנות.

 

שרה פיילין ובעלה "הקודח"

הפוליטיקאים עצמם לעתים מתייחסים לשמות הקוד שלהם ורואים בהם נושא לבדיחה. בעת שכיהן כסגן נשיא אמר גור במהלך אינספור כינוסים כי הוא כל כך משעמם ששם הקוד שלו הוא "אל גור". 


לא כזה משעמם. סוכן חשאי תופס את אל גור שנפל מבמה (צילום: AP)

 

בשירות החשאי טוענים כי השמות לא בהכרח קשורים לאופיו או לאישיותו של האדם. אולם יש שמות שנראו כאילו הותאמו במיוחד. סגן הנשיא הנבחר, ג'ו ביידן, שהוא ממוצא אירי, זכה לכינוי "קלטי" (Celtic). הנשיא המנוח רונלד רייגן, שטיפח לעצמו דימוי של קאובוי, כונה על ידי מאבטחיו בשם "עור לא מעובד" (Rawhide), השאוב מעולם המונחים של המערב הפרוע. קודמו בתפקיד, הנשיא ג'ימי קרטר, שאהב להעביר שיעורים בכנסייה בימי ראשון, זכה לכינוי "כומר" (deacon).

 

גם במירוץ הנוכחי נבחרו שמות הולמים למאובטחים. הסנאטור מאריזונה ג'ון מקיין, שהפסיד לאובאמה בבחירות, קיבל על עצמו את שם העיר הגדולה במדינתו, "פניקס". אשתו סינדי מקיין, הידועה בחיבתה לבגדי יוקרה, זכתה לכינוי "שמשיה" (Parasol). המועמדת לסגנית הנשיא,

המושלת שרה פיילין, כונתה "דנאלי" (Denali) על שם הפארק הלאומי באלסקה. בעלה, טוד פיילין, העובד בשדות הנפט, קיבל את הכינוי "קודח" (Driller).

 

עוזריו של אובאמה ונציגי השירות החשאי לא ציינו מדוע בחר הנשיא הנבחר בשם "עריק" (Renegade). המקור למונח באנגלית בא לתאר אנשים שזנחו את אמונתם הדתית. המילה שאובה מהמילה הספרדית Renegado, שמשמעותו "נוצרי שהתאסלם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובאמה והמאבטחים
צילום: רויטרס
הכומר. ג'ימי קרטר
צילום: AP
"נצנוץ" ו"טורקיז". האחיות ג'נה וברברה בוש
צילום: AP
מומלצים