שתף קטע נבחר

הקרב על הרגיעה

בישראל ובהנהגת חמאס רוצים בהמשך הרגיעה, אך הזרוע הצבאית של הארגון מתכוננת לסוף ה"תהדייה". אחרי פעולות המניעה של צה"ל, חמאס מגיב בירי שלא יוביל להסלמה

להנהגת חמאס ברצועה יש אינטרס אסטרטגי בהמשך הפסקת האש, לפחות עד חודש דצמבר. גם ישראל מעוניינת ברגיעה שתימשך זמן רב ככל האפשר. אבל נראה כי מי שיקבע בסופו של דבר את גורל ה'תהדייה' הם העומדים בראש הזרוע הצבאית של חמאס בעזה.

 

ההכנות שאנשי הזרוע הצבאית עורכים בשטח לקראת היום שבו תתחדש הלחימה, עלולות להביא לקיצה את הפסקת האש הרבה לפני המועד הרצוי להנהגה הפוליטית של חמאס.

זאת, מפני שממשלת ישראל נחושה שלא לחזור על הטעות שעשתה לפני מלחמת לבנון השנייה; כשצה"ל לא מנע מחיזבאללה להיערך למגננה ולתקיפות בשטח ישראל, היישר מקו גדר המערכת.

 

התוצאות ידועות: חמושי חמאס מנסים לשחזר בחודשיים האחרונים את ה"מודל החיזבאללאי" וממקדים את פעילותם באזור הסמוך לגדר המקיפה את הרצועה. הם מטמינים לאורכה מוקשים ומטעני נפץ המופעלים מרחוק כדי לבלום או לעכב את כוחות צה"ל אם וכאשר ייכנסו לרצועה - בדומה למטען שהרג את אנשי הצוות של טנק מרכבה צה"לי שנכנס מטרים ספורים לתוך שטח לבנון ביולי 2006 בניסיון למנוע את חטיפת אהוד גולדווסר ואלדד רגב ז"ל.

 

הם גם אוספים מודיעין ומתאמנים לבצע מארבים לכוחות צה"ל הנעים לאורך הגדר ובסמוך לה ונערכים לחפות באש מרגמות, טילים נגד טנקים ומקלעים כבדים על מניחי המארבים כשאלו יכנסו לקרב. במקביל, חופרים אנשי חמאס מנהרות שיאפשרו להם לחדור לשטח ישראל כדי לבצע פיגועי חטיפה והרג כאשר יחליטו שהגיעה השעה לסיים את הפסקת האש.

 

התבססות לאורך הגדר תאפשר להם גם לפעול בעורפו של צה"ל ובשטח ישראל, אם וכאשר ייכנס לרצועה בכוחות גדולים. כך יוכלו להציג את הפעולה הצה"לית ככישלון ויגרמו ללחץ ציבורי בישראל לסיום המבצע.

 

את עיקר מערך הלחימה שלו, מעל ומתחת לפני הקרקע, בנה חמאס בעומק הרצועה. כעת ממקדים אנשי הזרוע הצבאית של הארגון את מאמציהם בהקמת רצועת הגנה ומערך תקיפה קדמי על קו הגדר. הם עושים זאת בשיתוף פעולה עם ועדות ההתנגדות העממית והג'יהאד האיסלאמי.

 

"אסור להעניק לחמאס יתרון"

בצה"ל מתייחסים למאמץ זה כאל איום חמור במיוחד, כיוון שהוא מאפשר לחמאס ליזום ולהפתיע ואף לקצור את 'הפרס הגדול' מבחינתו: חטיפה של חיילים או אזרחים ישראלים או פיגוע המוני ביישוב ישראלי. לכן, כשהמאמץ החמאסי להיערך לאורך הגדר תפס תאוצה לפני כמה שבועות, החליטו שר הביטחון והרמטכ"ל, בגיבוי הקבינט הביטחוני לבצע פעילות מסכלת. גם במחיר שבירת הפסקת האש.

 

ההנחה הייתה שכאשר יבצע חמאס את הפיגוע שהוא מתכנן ממילא תגיע הפסקת האש לקיצה וכי אסור להעניק לחמאס יתרון כבר בתחילת הלחימה. מנקודת המבט של צה"ל, עדיף לפעול נקודתית בכל מקרה שתתגלה פעילות חמושים ברצועה ברוחב של כמה מאות מטרים ממערב לגדר, להבהיר לחמאס שזהו הקו האדום של ישראל ובה בשעה להצהיר בבירור שישראל מעוניינת בהמשך הרגיעה.

 

ישראל לא רק מצהירה, אלא גם נוהגת באופן שיראה כי אינה מעוניינת לשבור את הפסקת האש. זו הסיבה ששר הביטחון אינו סוגר כליל את מעברי הסחורות והדלק לרצועה, למרות הירי הספוראדי של רקטות ופצצות מרגמה לשטח ישראל. זו גם הסיבה שהפעילות האווירית לסיכול ירי התגובה החמאסי מתנהלת במשורה ובאיפוק. הכוונה הישראלית היא ליצור אווירה שתאפשר חזרה להפסקת האש מבלי לוותר לחמאס בכל פעם שהוא מחדש את מאמציו להיערך בסמוך לגדר.

 

ההגיון החמאסי מחייב אותו להגיב על פעולות הסיכול הישראליות לאורך הגדר בירי תלול מסלול. ראשית, מפני שחמאס רוצה להמשיך להתבסס לאורך הגדר ומנסה לייצר מאזן הרתעה שיגרום לצה"ל להפסיק את מבצעי הסיכול. שנית, אם לא יגיב ייתפש כחלש וכמי שנכנע לישראל בעיני אנשיו ועל ידי הארגונים והקבוצות החמושות האחרות ברצועה. אבל נוצר רושם ברור שגם חמאס אינו מעוניין, לפחות לפי שעה, לשבור את הרגיעה. ירי התגובה החמאסי בימים האחרונים התבצע בעיקר לשטחים פתוחים וניכר שהכוונה היא לא לגרום לאבידות בנפש ולנזקים כבדים ברכוש.

 

אבל הפעולה האחרונה של צה"ל, כשפגע והרג ארבעה מתוך קבוצת חמושים שהתקרבה לגדר להניח מטענים, העלתה את רף המתיחות. בצה"ל העריכו שחמאס עשוי לנסות להגיב בפעולה חריגה על הרג 11 מאנשיו בשני ארועים שהיו בשבוע האחרון. המטרה כנראה היא להרתיע את צה"ל מפעולות הסיכול לאורך הגדר באמצעות גביית מחיר כואב מזה שגבה ירי הקסאמים והמרגמות בימים האחרונים.

 זו הסיבה שנדחה טקס חילופי מפקדי אוגדת עזה. עקב אותה הערכת מצב הורה גם שר הביטחון לסגור את מעברי הסחורות והדלק. קיימת כעת אפשרות שחמאס ינסה לפעול בנקודות 'רכות' ופגיעות אלה.

 

בהנהגת חמאס יש כעת רבים הדורשים מהזרוע הצבאית שלא להסלים ולגרום להפסקת ה'תהדייה'. מולם מתייצבים אנשי הפלגים הקיצוניים הקוראים להמשיך את הפעילות לאורך הגדר גם אם תגרום לחידוש הלחימה. בישראל נחושים בינתיים לא לסטות ממדיניות הפעלת הכוח הנוכחית. רק בעוד כמה ימים יתברר איך יסתיים סיבוב 'הורדת הידיים' המוזר הזה בין חמאס לצה"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טנק בגבול הרצועה
צילום: צפריר אביוב
קסאם. ירי ספוראדי
צילום: זאב טרכטמן
מעבר סחורות לרצועה
צילום: רויטרס
מומלצים