שתף קטע נבחר

סערת ח"כ מרגי: "השד העדתי יצא לטיול"

ח"כ מרגי מש"ס אמר ש"בקדימה לא מחשיבים מי שלא לבן", והסביר ל-ynet: "הייתי חייב להגיב". צ'רלי ביטון אומר שלבני "לא פחות גזענית מגולדה". הסוציולוג פרופ' סמי סמוחה מסביר: עכשיו זה פוליטי. הנה הם באים, השדים

"קדימה הוציאה את השד העדתי מהבקבוק. אנחנו רק לקחנו אותו לטיול" - כך הסביר אמש (יום א') ל-ynet יו"ר סיעת ש"ס, ח"כ יעקב מרגי, בעקבות כנס פעילים סגור שבו אמר כי "לשיטתה של קדימה והאסטרטגים שלה, מי שלא לבן הוא לא קיים. ולבטח אם הוא שחור".

 

האם מעבר למשחק הפוליטי ולשימוש בשד העדתי למטרות תעמולה, יש באמת מקום לנושא בשיח הציבורי? מרגי מסביר למה בדיוק התכוון: "אני האדם הכי אופטימי שיש, אבל המציאות טופחת על פניי. אני שומע את האמירות המזרחיות כלפי עמיר פרץ ורואה את שחקני הרכש החדשים של הליכוד, שם בינתיים שום כוכב מזרחי לא דרך כוכבו".

 

 

בכל זאת, נראה כי הוא מבין שהקצין יתר על המידה את תגובתו למהלכה של יו"ר קדימה, ציפי לבני, נגד החרדים. "אין ספק שבלהט הדברים אולי רמזתי למשהו שלא התכוונתי אליו. יכול להיות ששרתּי את המטרה שלהם וההתייחסות שלי רק העצימה את הדברים", מודה מרגי.

 

"לא יכולתי שלא להתייחס. הציבור של ש"ס שמע איך חובטים בה ואני כיושב ראש הסיעה הייתי חייב לומר את שעל לבי. כנראה שהיועצים של לבני רואים שמפלגת השמאל במשבר והיא מנסה לקחת את אותו חלק על ידי שנאת שחורים". 

 

הוא דוחה את הטענות לפיהן העלאת הנושא אינה יותר מטקטיקת בחירות. "אני לא נפגע. בפוליטיקה אין יחסים אישיים, אבל יש דברים מקוממים. אני בדרך כלל משתדל לא לפגוע ברגשות אחרים אלא לומר להם, 'אנא, היו זהירים - לא ייתכן להפוך אותנו ללא לגיטימיים', אבל לא יכול להיות שיאמרו שמשרד החינוך לכולם חוץ מלש"ס", מסביר מרגי.

 

מה נשתנה מנות ה-70?

מי שלא מתרשם מהטענה כי מדובר בתפריט הפוליטי הקבוע לקראת בחירות הוא צ'רלי ביטון, ממייסדי הפנתרים השחורים. לדבריו, "לבני לא פחות גזענית מגולדה מאיר. יש אפליה כלפי מזרחים והדברים באים לידי ביטוי לא פעם על-ידי שרים וראשי מדינה. גולדה לא אחת אמרה שמי שלא מדבר יידיש בשבילה הוא חצי יהודי ומי שמתעתדת להיות ראש הממשלה עכשיו לא שונה.

 

"זה לא משהו שאנחנו שומעים לראשונה, ובחדרי חדרים אומרים את הדברים אף ביתר חומרה. הגזענות בישראל חוגגת. המדינה מחליטה לאמץ ערבים תחת מזרחים", הוא מסביר.

 

ביטון מקווה כי דבריו של יו"ר סיעת ש"ס הם תחילתה של "התקוממות", כלשונו. "אני חושב שפעם אחת המזרחים יקומו על מדינת ישראל וזאת ההתחלה. המזרחים אוכלים חרא ויושבים בשקט, אבל כמה אנשים יכולים לבלוע את הצפרדע הזאת?".

 

על הטענה כי השד העדתי יוצא ממרבצו רק לצרכים פוליטיים, הוא אומר כי "כשיש בחירות הדברים רק מתחדדים. לבני רוצה את קולות הרוסים ולכן אמרה את מה שאמרה. מרגי קם והגיב".

 

ביטון מתעקש כי אין סיכוי שבראש מדינת ישראל יעמוד ראש ממשלה מזרחי. "יש שאומרים שגם אם יישאר רק אשכנזי אחד בישראל - הוא יהיה ראש ממשלה. אני מסכים עם זה. הפנתרים השחורים ממתינים לשינוי בחברה הישראלית. אנחנו היינו אמורים להביא את השינוי אבל נלחמו בנו כאויבים מספר אחד של המדינה. שום דבר לא השתנה מאז שנות השבעים".

 

"לש"ס אינטרס להשתמש בקלף המפלגה העדתית"

דיקן הפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת חיפה, הסוציולוג פרופ' סמי סמוחה, סבור כי למרות שעדיין קיימת אפליה בין אשכנזים למזרחיים, לא מדובר בשסע במימדים שחבר הכנסת מרגי מדבר עליו, ובכל מקרה הוא מגוייס למטרות פוליטיות.

 

"להגיד שדבריו חסרי שחר זה לא יהיה נכון. סטריאוטיפים וגזענות תרבותית עדיין שוררים בחברה הישראלית כלפי ערבים, כלפי מזרחים וגם כלפי עולים. אבל לומר שזה גורם שיעצור מזרחי להגיע לרשות מפלגה זו או אחרת או לראשות ממשלה זה לא נכון. איננו בשנות החמישים, השישים או השבעים", הוא אומר.

  

לדברי סמוחה, הסיבה לדיון העדתי בשלב זה ברורה - וקשורה למגעים הקואליציוניים שכשלו. "לקדימה יש סדר יום. לש"ס מצדה יש בעיה בפוליטיקה הישראלית כמפלגת מיעוט. לכן יש לה אינטרס להשתמש בקלף המפלגה העדתית. הוא מעורר הרבה רגשות והם שולפים אותו מתי שהם חושבים שזה ישרת אותם. עכשיו זאת העונה. עבור תומכיהם אלו הצהרות גדולות שעוזרות להם ומחזקות אותם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרגי. "אני לא נפגע"
צילום: חיים הורנשטיין
לבני. תחיה עם ההשוואה לגולדה?
צילום: עמית שאבי
צילום: אלכס קולומויסקי
צ'רלי ביטון. תחילת ההתקוממות?
צילום: אלכס קולומויסקי
פרופ' סמוחה. אנחנו לא בשנות ה-70
מומלצים