שתף קטע נבחר

שקט מתעתע בחברון: "העכבר תמיד מנצח"

פעילי הימין הקיצוני היו שקטים ביום שאחרי הפינוי המוצלח וההתפרעות - אבל הם מבטיחים: "כמו שהפתיעו אותנו, נפתיע אותם". ביישוב היהודי ניכר הזעם על שר הביטחון: "זה יותר גרוע מיריקה בפרצוף, שלא יתלוננו שאין שליטה על הנוער"

השקט שאחרי הסערה - וגם לפניה? יום למחרת פינוי בית המריבה בחברון, והעיר שקטה לגמרי. אחרי ההתפרעות אמש, הלילה לא נרשמו אירועים חריגים, וכך גם במהלך הבוקר. בחברון פרושים כוחות גדולים מאוד של צבא, משטרה ומשמר הגבול, ונראה שיש יותר כוחות ביטחון מאזרחים. אבל קשה להאמין שהמתח יתפוגג כל-כך מהר.

 

"אנחנו נבחר את העיתוי והשעה להגיב", אמרו ל-ynet גורמים בקרב פעילי הימין הקיצוני בעיר. "במשחק בין חתול לעכבר. העכבר, שקטן יותר וזריז יותר תמיד מנצח ומכיר כל מחילה וכל חור".

 

למרות שנראה כי הוכנעו על-ידי המפנים אתמול בצהרי היום, הם מבטיחים שהשקט הוא רק זמני: "כמו שכוחות הביטחון הצליחו להפתיע אותנו, אנחנו נפתיע אותם. הם יכולים להישאר פה בכוחות מתוגברים יום, יומיים, שבוע... אבל אנחנו נגיב בעיתוי ובצורה שיראו לנו, ונשוב לבית השלום".


אוספים את החפצים מבית המריבה (צילום: גיל יוחנן) 

 

סביב בית המריבה עוברים נציגים של הצבא בשיתוף עם המנהל האזרחי מבית לבית, גובים עדויות מפלסטינים על נזק שנגרם לרכושם. בצהריים איפשרו כוחות הביטחון למפוני בית המריבה להוציא מתוכו את חפציהם. כוחות גדולים של מג"ב התפרסו מסביב לבית כדי למנוע מפעילי ימין לפרוץ פנימה, והיהודים נכנסו טיפין-טיפין.

  

מפקד אוגדת איו"ש, תת-אלוף נועם תיבון, שוחח הבוקר עם ראש המנהל האזרחי, תת-אלוף יואב (פולי) מרדכי, ועם ראש מנגנוני הביטחון הפלסטיניים, במפקדת האוגדה בבית-אל. בפגישה סיכמו הצדדים לפעול להרגעת הרוחות ולמניעת מעשי אלימות ושמירה על הסדר הציבורי.

 

"לשחוק עד דק את האמון מול ההנהגה"

אורית סטרוק, מנהלת המחלקה המשפטית בישוב היהודי, מבקשת להדוף את הטענות כלפי המתפרעים: "הכל יצא פה מפרופורציה לחלוטין. מדי יום ביומו הערבים זורקים פה אבנים, מחללים קברים של יהודים. חברון הערבית לא נדלקה בגלל בית השלום. מי שהדליק את חברון זה אהוד ברק - במעשים חסרי אחריות, שהתחילו בהכנסת שוטרים פלסטינים חמושים שביצעו פרובוקציות. בהמשך ההרס הברוטלי של חוות פדרמן, ועכשיו הפינוי הזה".

 

לדברי סטרוק, הצילומים שהראו ירי לעבר ערבים "ערוכים", והיא שואלת: "הנער היהודי שעדיין מורדם בגלל שערבי רוצץ את גולגלתו עדיין חופשי. למה אף אחד עוד לא עצר את הערבי?"

 

עיקר הכעס בקרב המתנחלים נובע מהמגעים להבנה עם מערכת הביטחון על רקע הפינוי - וההפתעה שבעקבותיה.

 "חבל שראשי המערכת השלטונית מרשים לעצמם לשחוק עד דק את מעט האימון שיש למתנחלים אל מול ההנהגה", אומרת סטרוק. "זה מעשה נבלה של שר הביטחון".

 

נועם ארנון, דובר היישוב היהודי בחברון, מכנה זאת "סטירת לחי מהסוג הגרוע ביותר. זה היה יותר גרוע מיריקה בפרצוף. ברק ניצל עובדה שניהלנו משא ומתן גלוי והחליף את זה באקט אלים כוחני ומתגרה".

 

לדבריו, "מול הנוער שהיה בבית השלום בקושי רב הצלחנו להקים מערכות. זה הרס את כל היכולת שלנו לעשות את זה בעתיד, והדברים יצאו לגמרי מכלל שליטה. כשבעתיד ישאלו אותנו 'איך אתם לא משתלטים על הנוער?' כדי שיישאלו את עצמם".

 

ארנון מציג את מטרת היישוב כ"גאולת הרכוש היהודי", ומספר כי היהודי האמריקני שתרם את הכסף לקניית בית המריבה, הודיע לו אתמול כי הוא רוצה לקנות עוד בית. על כך אמר: "מי שרצה להרוס בית יקבל עוד אחד, ויותר".

 

לפני שהספיק להיעצר על-ידי כוח מג"ב הבוקר, לאחר שקרא לשוטר "זבל", אמר פעיל הימין איתמר בן-גביר: "אנו מכבדים את הנהגת הישוב, אבל צריך להבין שמדינת ישראל הרוויחה את האירועים בצדק וביושר ויש לכך השלכות". הוא טען שקילל בתגובה להכאתו.

 

בצל החשש ממעשי אלימות, פרצו בשעות הצהריים עימותים בין כמה עשרות צעירים ערבים לכוחות המשטרה בוויה דלורוזה במזרח ירושלים. המשטרה עצרה שני צעירים ערבים בשער השלשלת ובשער הפרחים, לאחר שניסו להיכנס בכוח לעיר העתיקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שקט מתוח מסביב לבית המריבה, הבוקר
צילום: גיל יוחנן
הפינוי, אתמול
צילום: AFP
פעילי ימין חסמו את הכניסה לירושלים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים