שתף קטע נבחר

הליכוד בוחר היום נבחרת: נתניהו מול הפייגלינים

99 אלף מתפקדי הליכוד יבחרו מ-10:00 בבוקר את הרשימה לכנסת ה-18. מוקדי עניין: הקרב בין נתניהו למשה פייגלין, ח"כים ותיקים מול "כוכבים" חדשים וגם השאלה העדתית. שיטת הבחירה: מסכי מגע. בעבודה זה לא עבד, הפעם אולי כן

הליכוד בוחר רשימה לכנסת: כשריח השלטון באפם, יקבעו היום (ב') 99 אלף מתפקדי הליכוד את פני רשימת המפלגה לכנסת ה-18. בשעה 10:00 ייפתחו הקלפיות ב-90 מוקדי הצבעה ברחבי הארץ והן יישארו פתוחות עד השעה 23:00.

 

על-פי הערכות, כ-50 עד 60 אחוז מבעלי זכות ההצבעה צפויים להגיע ולממש את זכותם באמצעות מסכי המגע שהותקנו בקלפיות. זאת, בהנחה שהפעם השיטה תעבוד - בניגוד לפארסה שאירעה במפלגת העבודה. יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, אמר לקראת הפריימריז: "היום תיבחר מנהיגות חדשה לישראל. זו תהיה מנהיגות שתוכל להוביל את ישראל בביטחה מול האתגרים הבטחוניים והכלכליים שמדינת ישראל ניצבת בפניהם. מדובר במועמדים הטובים במדינה, במגוון רחב של תחומים המשלבים ניסיון מוכח ויכולת ביצוע".

 

שלוש זירות עיקריות ימקדו עניין: 

  1. קרב תדמיתי - בין נתניהו, ליריבו המר - נציג הימין הקיצוני, משה פייגלין. 
  2. קרב הפז"ם - בין ה"כוכבים" החדשים לבין הח"כים המכהנים.
  3. קרב עדתי - סביב השאלה כמה מזרחיים ייכנסו למקומות ריאליים?
 

נתניהו מבקש להציג נבחרת מאוזנת ומרכזית, שתמנע מתקפות מצד העבודה וקדימה, ולכן חושש מכניסתו של פייגלין. בשבועות האחרונים ביצע נתניהו שלל מהלכים כדי לסכל את בחירתו של פייגלין ואנשיו למקומות ריאליים.

 

בין היתר, הגדיל נתניהו את מספר המועמדים שיוכל כל מצביע לסמן כדי לדלל את כוחו של ראש חטיבת "מנהיגות יהודית" בליכוד. נתניהו דרש ממועמדים לא לעשות "דילים" עם אנשי פייגלין, ואף איים להשאיר מחוץ לממשלה בראשותו את מי שיכרות ברית עם אנשי מנהיגות יהודית. 

 

נוכח מאמציו המוגברים של יו"ר הליכוד לנטרל את פייגלין ואת אנשיו, כניסתו של איש הימין הקיצוני לרשימה תיחשב למכה תדמיתית ולכישלון אישי של יו"ר הליכוד. בכירים בתנועה אמרו עם זאת, כי "צריך לזכור שבסופו של דבר פייגלין הוא אדם אחד. עם כל ההיסטריה שעושים סביבו, לאדם אחד מתוך שלושים או יותר חברי כנסת אין כוח אמיתי להפיל החלטות".

 

קרב נוסף מתמקד בין חברי הכנסת המכהנים ל"כוכבים" שגייס נתניהו. הח"כים הוותיקים חוששים כי חלק מהמועמדים החדשים ידחקו את רגליהם מהמקומות הגבוהים ברשימה, שעשויים להבטיח להם מקום סביב שולחן הממשלה הבאה.

 

גם מיקומם של יוצאי עדות המזרח ברשימה ממקד תשומת לב רבה. נכון לעכשיו נראה כי שתי העשיריות הראשונות יהיו מלאות במועמדים אשכנזים, ובקרב אנשי השטח של הליכוד סוכם בימים האחרונים "לדחוף" כמה שיותר יוצאי המזרח למקומות ריאליים. אנשי השטח דיווחו על "דילים מזרחיים", אולם לא ברור אם מדובר בדילים משמעותיים או ביוזמות מקומיות.

  

המתונים יישארו בחוץ?

נתניהו חושש שמועמדים הנחשבים למתונים כגון דן מרידור, אסף חפץ ועוזי דיין יגיעו למקומות נמוכים ברשימה. עיקר חששו של נתניהו הוא לגורלו הפוליטי של מרידור, שחזרתו לליכוד לא עברה באופן חלק. מרידור הטיח דברים קשים בנתניהו בעבר על רקע הקמת מפלגת המרכז בבחירות 1999, מפלגה שתרמה לתבוסתו של נתניהו בבחירות.

 

אי-בחירתם של כמה מה"כוכבים" שהובאו לליכוד, תיחשב גם היא מכה תדמיתית עבור נתניהו, שבניגוד לעבר, טרח לפרסם רשימת מומלצים אישית, הכוללות בעיקר את "אנשי שלומו". נתניהו מעוניין גם בדחיקתם של כמה ח"כים לשעבר, שנחשבים לאנשי ימין מובהקים כמו גילה גמליאל, איוב קרא, יחיאל חזן, אהוד יתום ומיכאל רצון.

 

המעבר מבחירה במרכז הליכוד לבחירה בקרב כלל המתפקדים, מדאיגה כמה מהמועמדים. חבר הכנסת משה כחלון, שנבחר בפריימריז הקודמים למקום הראשון ברשימה על-ידי חברי המרכז, יודע שהפעם זה יהיה הרבה יותר קשה. "כשהבחירות היו במרכז, היו 3,000 בוחרים עם מעורבות פוליטית גדולה", הוא אומר. "הם היו עוקבים אחרייך ומכירים היטב את הפעילות שלך. עכשיו הבחירות הן בקרב 100 אלף איש, ובלתי אפשרי להגיע לכולם".

 

הכוכבים החדשים מול הוותיקים

על צמרת הליכוד נלחמים כעת בני בגין, גדעון סער וסילבן שלום. בגין נחשב לפייבוריט, ועל-פי כל הסקרים הפנימיים הוא צפוי להיבחר למקום הראשון ברשימה. לכן, הקרב הוא על המקום השני, עליו נאבקים גדעון סער וסילבן שלום הפופולריים. סקרים פנימיים שונים שנערכו לאחרונה על-ידי מועמדים הצביעו כי לשלום יתרון קל על פני סער, אולם הקרב צמוד. למרות זאת, שני המועמדים יודעים כי בלי קשר למיקומם ברשימה - אם נתניהו ירכיב את הממשלה הבאה, מקומם בממשלה מובטח - ובמשרדים אטרקטיביים.

 

גם הרמטכ"ל לשעבר, משה (בוגי) יעלון נחשב לפייבוריט, ועשוי להתברג בצמרת הרשימה. ומה באשר ליתר המועמדים? קשה, ואף מסוכן עדיין לקבוע. על פי סקרים שונים - בעשירייה הראשונה צפויים להתברג, מלבד בגין, שלום וסער, גם גלעד ארדן, יובל שטייניץ, לימור לבנת, ראובן ריבלין ודן מרידור.

 

בעשירייה השנייה נמצאים כל יתר חברי הכנסת של הליכוד. בליכוד מדברים על כך שחברי הכנסת יולי אדלשטיין וחיים כץ מתנדנדים מעט, וייתכן כי יידחקו אל סוף העשירייה השנייה.

 

כל בעל זכות בחירה יידרש להצביע עבור: 12 מתמודדים ברשימה הארצית, מועמד המחוז ושני מתמודדים על משבצת העולים. בליכוד 68 מועמדים ברשימה הארצית המתמודדים על מקום בשתי העשיריות הראשונות (בהן משוריינים גם שני מקומות לנשים). 11 מועמדים מתחרים על משבצות העולים, הניצבות במקומות ה-21 וה-30. 

 

החל מהמקום ה-22 ועד ל-38 ניצבים נציגי המחוזות. המקום ה-22 משוריין למחוז השפלה, אחריו הגליל והעמקים, ואחריהם - אישה. במחוז מישור החוף, לו משוריינת המשבצת ה-25, מתמודדים רק שלושה - טל ברודי, דני דנון ודודו מימון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. בוחרים מנהיגות חדשה
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
פייגלין. יצליח להתברג?
צילום: ירון ברנר
מומלצים