שתף קטע נבחר

הסגל הזוטר מאיים: יושבתו האוניברסיטאות

הטכניון חזר בו, רגע לפני טקס החתימה על ההסכם עם הסגל הזוטר. התוצאה: איום להשבתה בכל הארץ מיום א'. קודם לכן איימו להשבית ממחר - אך נענו לבקשת ראשי האוניברסיטאות

רגע לפני חתימה על הסכם השכר - איום שביתה באוניברסיטאות. חברי הסגל הזוטר מאיימים להשבית מיום א' את הלימודים בכל האוניברסיטאות בארץ, לאחר שלטענתם ראשי הטכניון טרפדו הסכם שהיה אמור להיחתם איתם הערב (יום ד'). קודם לכן איימו לשבות כבר ממחר, אולם נענו לבקשת דחייה מטעם יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות.

 

היום היה אמור להיחתם בטקס חגיגי ההסכם ההיסטורי, שלראשונה מאגד את כל ארגוני הסגל הזוטר. ההסכם מקנה בין היתר באופן תקדימי זכויות סוציאליות ואקדמיות למי שנקראו עד כה "מורים מן החוץ", וכן משפר את תנאי העסקתם של התלמידים לתואר שני העובדים באוניברסיטאות. עלות ההסכם היא כ-60 מיליון שקלים והוא אושר לפני כמה ימים על ידי הממונה על התקציבים באוצר והועבר לתקציב האוניברסיטאות.

 

הטקס היה אמור להתקיים בשעה 18:00 בבניין פלדמן באוניברסיטת בר-אילן, במעמד נשיאי האוניברסיטאות. ואולם הנהלת הטכניון החליטה להתעקש ברגע האחרון, שאינה מעוניינת בהסכם קיבוצי - אלא בשמירת המצב הקיים, שבו בכל מוסד אקדמי מסכם הסגל הזוטר עם ההנהלה על הסדרי ההעסקה.

 

מהטכניון נמסר: "ההסכם הארצי נחתם בראשי תיבות לפני מספר חודשים, בין האוניברסיטאות לבין ארגוני הסגל הזוטר. הטכניון וארגון הסגל הזוטר שלו לא חתמו על הסכם זה ולכן אינם צד בענין. אי לכך אי אפשר להאשים את הטכניון בטירפוד הסכם שאינו צד לו".

 

פגישת חירום הסתיימה בהבנה חלקית

בעקבות ביטול החתימה, כינס הערב נשיא האוניברסיטה העברית בירושלים ויו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה), פרופ' מנחם מגידור, פגישה עם מנכ"לי כל האוניברסיטאות בניסיון למנוע את השביתה. גם נציגי המועצה להשכלה גבוהה השתתפו בפגישה. לאחר מכן, הבטיח מגידור כי אוניברסיטת תל-אביב, חיפה והעברית יחתמו על ההסכם - והשיג את הסכמת נציגי הסגל הזוטר לדחות את השביתה לשבוע הבא.

 

"נענינו לבקשתו של פרופסור מגידור", אמר שיאון קורן, יו"ר הוועד המתאם של ארגוני הסגל הזוטר, והוסיף: "אני תמה שמכון להשכלה גבוהה הראשון בארץ, שניפק פרסי נובל ראשונים למדינה, מתהדר בכך שאינו שותף להסכם ארצי שנועד לדאוג לסגל שלו".

 

מור"ה נמסר בתגובה כי "היו מספר עניינים טכניים שמנעו את החתימה על ההסכם. התנצלנו על כך בפני חברי הסגל. אנו מקווים כי ביום ראשון ייערך טקס החתימה".

 

לפי תנאי ההעסקה הנוכחיים, אנשי הסגל הזוטר סובלים מקיפוח זכויות מתמשך. עוזרי הוראה מועסקים בשכר מינימום במשך עשרה חודשים בשנה ומפוטרים מדי קיץ לחודשיים. מרצים "מן החוץ" מועסקים במשך שמונה חודשים בשנה, ומפוטרים מדי קיץ לארבעה חודשים. חברי הסגל בשתי הקבוצות מחויבים לעבוד עבור האוניברסיטה גם בקיץ בו הם לכאורה מפוטרים (קבלת סטודנטים, בדיקת בחינות ועבודות, הכנת קורסים, וכו'). עלותם הנמוכה של המרצים "מן החוץ" גם הובילה את האוניברסיטאות לקצץ בתקני הסגל הבכיר, ולהעסיק במקומם מרצים מן החוץ כ"עובדי קבלן" אקדמיים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שביתה? אוניברסיטת ת"א
צילום: שאול גולן
מומלצים