שתף קטע נבחר

תקדים: הקב"ן לא עזר למתאבד, ויועמד לדין

הפרקליט הצבאי הראשי החליט להעמיד לדין משמעתי קב"ן שלא סייע למנוע התאבדות של חייל. הטענה היא כי מפקדו של החייל התקשר לקב"ן ודיווח על הסכנה - הפסיכיאטר ביקש שיחזור אליו מאוחר יותר. מפקד לשעבר של מערך בריאות הנפש: ההחלטה על משפט - מטומטמת

הקב"ן לא עצר את ההתאבדות וישלם על כך את המחיר. לראשונה בתולדות צה"ל יועמד לדין משמעתי קצין בריאות נפש לאחר שנמצאו ליקויים בדרך שבה התמודד עם מצוקת חייל, שבסופו של דבר - שם קץ לחייו. הפרקליט הצבאי הראשי תת-אלוף אבי מנדלבליט, קיבל את ההחלטה לאחר שמפקדיו של החייל כבר הורשעו בכך שלא מנעו את המעשה.

 

פרשת ההתאבדות שבמסגרתה מואשם הקב"ן נחשבת ליוצאת דופן בחומרתה. האירוע התרחש באוגוסט 2006, כאשר החייל, רב"ט א', שירת בהנדסה קרבית באוגדת יהודה ושומרון ונקלע לקשיים אישיים. בלילה לפני ששם קץ לחייו נתפס החייל נעול בחדרו, כשהוא מחזיק נשק טעון עם כדור בבית הבליעה.

 

בעקבות האירוע נלקח נשקו האישי והוא נותר בהשגחת מפקדיו. למחרת, מעט לאחר השעה 15:00 ניצל רב"ט א' את העובדה כי מפקדו יצא לרגע מהחדר, לקח את נשקו של הקצין וירה בעצמו. בעקבות האירוע הועמדו בצעד חסר תקדים לדין שני מפקדיו של החייל לדין פלילי והורשעו בסופו של דבר בעבירת התרשלות.

 

למרות זאת, טענו בני משפתו של החייל כי גם על קצין בריאות הנפש יש להטיל אחריות על האירוע. באמצעות פרקליטם, עורכי הדין שלומי ציפורי ושלומי רכבי, הם פנו לפרקליט הצבאי הראשי והסבירו מדוע יש לנקוט בהליכים נגד הקב"ן. 

 

הקב"ן: שיחכה, אתפנה רק ב-17:00

הם טענו כי שעתיים לפני שהחייל שם קץ לחייו התקשר המפקד לקב"ן, קצין בדרגת סרן, אולם הפסיכיאטר השיב כי הוא עסוק ואין לו זמן ויתפנה לעניין רק לאחר השעה 17:00. ההורים טענו כי הקב"ן סירב להצעת המפקד לשלוח את החייל באותו הרגע לבסיס שבו שהה. הטענה היא שהקב"ן לא נתן שום הנחיות, לא בירר פרטים מעמיקים לגבי הארוע, לא חקר את פרטיו ובכך לא מימש את אחריותו כגורם המקצועי האמון על הסוגייה.

 

במהלך הדיונים שנערכו בנושא בפרקליטות הצבאית הביע ראש מחלקת בריאות הנפש, אלוף-משנה ד"ר גדי לובין, הסתייגות מהרעיון להעמיד את פקודו לדין. הוא הבהיר, כי מדובר ב"תו מחיר כבד על אושיות המסגרת הצבאית ומחלקת בריאות הנפש בתוכה". לובין חשש, כי העמדה לדין של הקב"ן תמנע מהאחראים על בריאות הנפש לבצע את עבודתם בעתיד. 

 

אלוף משנה (מיל') ד"ר חיים קנובלר, לשעבר ראש מחלקת בריאות הנפש בצה"ל, כינה את ההחלטה בדבר ההעמדה לדין "מטומטמת". לדבריו, הדבר עלול לגרום לאנשי המקצוע המעולים במחלקה לחשוש בכל החלטה שיקבלו. ההשלכה עשויה להיות שחרור מיותר של חיילים משירות צבאי, "באחרונה יש ירידה חדה בשיעור המתאבדים בצה"ל וחלק ניכר מכך נובע מקציני בריאות שעושים עבודה יוצאת דופן. גם אם במקרה הזה היתה טעות של הקב"ן, לא נכון לנקוט בצעדים משפטיים, אלא ללמוד את הנושא למען העתיד. ההחלטה הזאת היא בושה ושערורייה".

 

עו"ד שלומי ציפורי, שייצג את בני משפחת החייל, הביע שביעות רצון מהחלטת הפצ"ר, על אף שקיווה שהפרשה תגיע לבית דין צבאי ולא משמעתי: "כאשר רוצים לנהל מלחמה שתוביל לצמצום מספר המתאבדים אין מנוס מהצבת סטנדרטים של התנהגות מקצועית גם בפני הרופאים במערך בריאות הנפש בצה"ל. במקרה הזה בו נכשל לכאורה הרופא במתן טיפול מונע - אין מנוס למיצוי הדין עימו".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "בעקבות מותו של הרב"ט נערכה חקירת מצ"ח.

על בסיס ממצאי החקירה הוחלט להעמיד לדין פלילי בפני בית דין צבאי שניים ממפקדיו של החייל אשר התרשלו בטיפול במנוח. השניים הורשעו על-ידי בית הדין הצבאי בעבירה של התרשלות ונגזר על כל אחד מהם עונש של 30 ימי מאסר לריצוי בדרך של עבודות צבאיות וחודשיים מאסר על תנאי. אחד מהם אף הורד בדרגה מסגן לסג"מ".

 

עוד נמסר כי "לאחר תום משפטם של המפקדים, בחן הפצ"ר את התנהלותו של הקב"ן באירוע. הפצ"ר החליט על העמדתו של הקב"ן לדין משמעתי בעבירה של התרשלות. עדכון על כך נמסר לבאי כוחם של משפחת הרב"ט. בימים הקרובים תופץ חוות דעת פרקליט בעניין הקב"ן ולאחריה יתקיים ההליך המשמעתי עליו החליט הפצ"ר. מהפרקליטות הצבאית ביקשו להדגיש כי הצעדים שננקטו בעקבות מות הרב"ט מבטאים את תפיסת העולם של צה"ל לגבי אחריותם של מפקדים לפקודיהם, וחובתם לנקוט בצעדים הדרושים כדי לשמור על שלומם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
אילוסטרציה
צילום: דובר צה"ל
עו"ד ציפורי
צילום: גלעד קוולרצ'יק
עו"ד רכבי
מומלצים