שתף קטע נבחר

מועצת הביטחון תדרוש המשך תהליך אנאפוליס

בימיו האחרונים כנשיא, מבקש בוש ממועצת הביטחון לאמץ את מתווה אנאפוליס. ההחלטה נועדה למנוע קיפאון במשא-ומתן אחרי חילופי הממשל, ולהבטיח את המשך המגעים גם ב-2009

בוש מנסה "לסנדל" את ראש הממשלה הבא של ישראל: רגע לפני חילופי הממשל בארצות הברית, העבירה אמש (שבת) וושינגטון למועצת הביטחון של האו"ם, הצעת החלטה הקוראת להגביר את המאמצים להסכם שלום בין ישראל לפלסטינים, ומברכת על ההתקדמות שנעשתה עד כה במגעים. המשמעות: מועצת הביטחון תדרוש להמשיך בתהליך אנאפוליס גם מראש הממשלה הבא של ישראל.

 

שגריר ארצות הברית באו"ם, זלמאי חלילזאד, אמר כי 15 המדינות החברות במועצה יצביעו על טיוטת ההחלטה ביום שלישי הקרוב, במהלך ביקורה של מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, מקבילה הרוסי סרגיי לברוב ושרים נוספים.

 

אם תאושר ההצעה, תהיה זו ההחלטה הראשונה של מועצת הביטחון של האו"ם בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני מאז נובמבר 2003 - אז אימצה המועצה פה אחד את תוכנית "מפת הדרכים" לשלום במזרח התיכון.

 

חלילזאד אמר לכתבים כי ההחלטה מאמצת את יעדי "הסכם אנאפוליס" שהושק בנובמבר אשתקד על-ידי הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש. הצהרת אנאפוליס אמנם קובעת כי הסכם השלום בין ישראל לפלסטינים יגובש עד סוף שנת 2008, אולם איש אינו סבור עוד כי צדדים יעמדו בלוח הזמנים.

 

"אנחנו מאמינים שזה חשוב מאוד להכיר בשלב זה בתהליך שנעשה עד כה", אמר חליליזאד. לדבריו, תמיכת המועצה בהסכם חיונית כדי למנוע הפסקה במגעים במהלך תקופת חילופי הממשל בארצות הברית, והבחירות לכנסת בישראל.

 

דיפלומטים בניו-יורק העריכו כי בוש העביר את ההחלטה לאישור המועצה בתקווה שתפנה מעט מתשומת הלב הציבורית להישגיו בשנים האחרונות במזרח התיכון. בוש, שזוכה לאחוזי תמיכה נמוכים במיוחד, מקווה שההחלטה תבלום חלק מהביקורת שהושמעה כלפיו מאז הפלישה האמריקנית לעיראק.

 

סוגיית ההתנחלויות - מחוץ לטיוטה

במסמך, שצפוי לעבור עוד כמה תיקונים בטרם יעלה לאישור המועצה, אין כל התייחסות לתלונות ההדדיות שהציגו ישראל והפלסטינים מאז ועידת אנאפוליס, ובהן מחאת הפלסטינים על המשך הבנייה הלא-חוקית בהתנחלויות.

 

דיפלומטים באו"ם אמרו כי המשלחות הערביות למועצה דרשו לציין את סוגיית ההתנחלויות במסמך, אך האמריקנים סרבו לכלול אי-הסכמות שעדיין שוררות בין הצדדים. במקום זה, קוראת ההחלטה לשני הצדדים "להימנע מצעדים שעשויים לערער את הביטחון בהסכם או לסכן את הצלחת המגעים". עוד קוראת ההחלטה "להגביר את המאמצים הדיפלומטים" שנועדו להבטיח "שלום כולל, צודק ומתמשך במזרח התיכון".

 

גם ללא התייחסות מפורשת לסוגיית ההתנחלויות, מעריכים גורמים במועצת הביטחון כי ההצעה תאושר פה אחד. שגריר רוסיה באו"ם, ויטלי צ'ורקין, אמר כי ארצו תומכת במסמך וסבורה כי חילופי הממשל בארצות הברית ובישראל אינם צריכים להאט את התהליך.

 

"אנחנו מאמינים שזה חשוב להמשיך את המומנטום. בשנה האחרונה נעשה מאמץ ניכר, ואנו מאמינים כי צריך למקד אותו ולהמשיך במגעים ללא הפסקה". גם שגריר צרפת - המייצג את הנשיאות האירופית - אמר כי ההחלטה מהווה "בסיס טוב מאוד לגיבוש הסכם". ישראל והפלסטינים טרם הגיבו להצעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש וראש הממשלה אולמרט בפגישתם האחרונה
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
צפויים לאשר. מועצת הביטחון
צילום: איי פי
מומלצים