שתף קטע נבחר

הרצוג קורא לאוצר להשלים את תוכנית הבלימה

בעקבות פרסום האוצר הבוקר את תוכנית בלימת האבטלה, שמבוססת על עיקרי תוכנית שהציג הביטוח הלאומי, אומר שר הרווחה: מדובר בצעד חשוב אך חלקי, שאינו כולל את שני היסודות העיקריים בתוכנית

בעקבות פרסום האוצר היום (ג') ב"ידיעות אחרונות" את תוכנית בלימת האבטלה, המבוססת על עיקרי התוכנית שהציג הביטוח הלאומי, אמר שר הרווחה יצחק הרצוג כי מדובר בצעד חשוב אך חלקי ביותר, היות הוא אינו כולל את שני היסודות העיקריים בתוכנית שיכולים לסייע באופן מיידי למובטלים.

 

לפני כחודש התריעו שר הרווחה יצחק הרצוג ומנכ"לית המוסד לביטוח לאומי אסתר דומיניסיני על מאות מובטלים שצפויים להצטרף למעגל המובטלים בישראל. הם הציגו תוכנית רחבה להתמודדות עם המשבר הכלכלי בכל הנוגע למצב התעסוקה במשק.

 

עיקרי התוכנית מתבססים על קיצור תקופת האכשרה לדמי אבטלה וכן על הגמשת והארכת תנאי הזכאות לדמי אבטלה. עלות מימון התוכנית בטווח המיידי הוערכה בחצי מיליארד שקל. צוותי האוצר והביטוח הלאומי התדיינו בנושא, והשר הרצוג ושר האוצר אף סכמו על האצת הדיאלוג בין הצוותים כדי להשלים את הדיונים בהקדם.

 

לדברי הרצוג, האלמנטים החסרים בתוכנית שהציג האוצר הם:

  • קיצור תקופת האכשרה למובטל: כך שבמקום לצבור שנת עבודה מתוך 18 חודשים יוכלו חלק מהמובטלים לקבל דמי אבטלה גם אם צברו 6 חודשי עבודה מתוך שנה.
  • הארכת תקופת התשלום למובטל: זאת בשל העובדה שחלק מהמובטלים זכאים כיום לתשלום בגין 50 ימי עבודה בלבד.

 

בעקבות ההחמרות בקריטריונים לקבלת דמי אבטלה חלה בשנים האחרונות ירידה של 2.5 מיליארד שקל בתשלומי הביטוח הלאומי למובטלים. בנוסף, מספר הזכאים לדמי אבטלה מתוך הבלתי מועסקים ירד מ-50% ל-25%.

 

"אין מנוס מקיצור תקופת האכשרה"

לדברי הרצוג, "נוכח גל הפיטורים והצפי לגידול משמעותי במספר המובטלים בשנת 2009, לא סביר לאמץ חלק מהתוכנית שהצגנו ולדחוק הצידה את המענה העיקרי להתמודדות עם הנושא. יתרונה הגדול של התוכנית נעוץ בעובדה שכדי לממש את מרכיביה העיקריים לא נדרש שינוי חקיקה וניתן להוציאה מהכוח אל הפועל באמצעות הפעלת הסמכויות הקיימות בתוך חוק הביטוח הלאומי".

 

"אני קורא למשרד האוצר להשלים בהקדם את התוכנית על מרכיביה העיקריים. מדינת ישראל מבחינה בינלאומית נמצאת בתחתית הסולם בכל הקשור למשך תקופת האכשרה, תקופת התשלום וגובה התשלום למובטלים. אפילו בארה"ב זכאים האזרחים ל-300 ימי אבטלה, ואילו בדנמרק זכאים ללא פחות מ-1,200 ימים", אמר הרצוג.

 

לדברי דומיניסיני, "בזמן משבר כפי שאנו חווים אותו כעת, חייבים להתאים את הכלים הנכונים ביותר לפתרון הבעיות. הבעיה העיקרית שתלך ותחריף היא העלייה בשיעור האבטלה. לכן אין מנוס מלקצר את משך תקופת האכשרה ולבצע התאמות לתקופת הזכאות. רשת הביטחון הסוציאלי של הביטוח הלאומי נועדה לשם כך בדיוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרצוג: צעד חשוב אך חלקי
צילום: גבי מנשה
דומיניסיני: חייבים להתאים כלים לבעיות
מומלצים