שתף קטע נבחר

מקלטים רעועים באשקלון; אנשים בורחים מאופקים

פיקוד העורף קורא לתושבים החיים תחת אימת הרקטות להסתתר במקלטים. אך בשיכונים הדרומיים של אשקלון רוב המקלטים לא ראויים, ובאופקים אנשים מעדיפים לעזוב

מאז החלה הלחימה בעזה קרא פיקוד העורף לתושבי ערי הדרום, החיים תחת אימת הרקטות, להישמע להוראות ולהסתתר עם הישמע אזעקה במרחבים מוגנים ובמקלטים. תושבי שכונת סמולנסקי באשקלון היו שמחים להיענות להוראות, אילו רק היה להם מקום ראוי להסתתר בו.

 

רוב הבתים בשיכונים הדרומיים נבנו ללא ממ"דים, ורבים מהתושבים במקום הם אנשים מבוגרים שקשה להם לצאת ולהספיק להגיע למקלט בזמן הקצר שבין הישמע האזעקה ועד נפילת הרקטה. ואם בכל זאת החליטו לצאת למקלט, סביר שימצאו מקלט שאיננו ראוי.

 

במתחם השכונה בדרום אשקלון קיימים מספר מקלטים עירונים, אחד מהם מסודר ומטופח, נראה כי עבר לאחרונה שיפוץ, ויש בו מים, חשמל ושירותים. היתר למרבה הצער, אינם ראויים לשהייה ממושכת והם מטונפים, ללא חשמל ומים זורמים.

 

"עד אתמול הם היו בכלל סגורים", אומרת סולונג' רן, תושבת השכונה. "אחרי שהרמנו את קולנו עשו לנו טובה ופתחו אותם. אבל המקלטים מלוכלכים, ואלמלא השכנים שניקו את המקלט אי אפשר היה להיכנס אליהם. איפה העירייה שתדאג לנו למים ולחשמל?"

 

אתמול יצאו השכנים ביוזמתם וניקו את המקלט הסמוך. "למקלט המסודר", הם אומרים, "ממילא לא נספיק להגיע. לפחות שיהיה לנו איפה להסתתר. המקלט הזה הוא מימי מלחמת יום כיפור. כשהעירייה ידעה שתהיה מלחמה היא היתה צריכה לפתוח ולסדר ולחשוב על התושבים, אבל הם לא עשו כלום", אומרת אסתר, תושבת השכונה.

  

מעיריית אשקלון נמסר בתגובה כי המקלט ששופץ בשכונת סמולנסקי הוא בבעלות העירייה. על פי רישומי העירייה, המקלטים הנוספים שאינם משופצים הם בבעלות חברת עמיגור, אולם עמיגור טוענת כי הם אינם שלה. על כן העירייה תיקח את הטיפול במקלטים על אחריותה ויופנה תקציב כדי לשפצם. בימים אלו נמצאת העירייה במהלך לגיוס משאבים לנושא.

 

אופקים התעוררה למציאות חדשה

אופקים התעוררה יחד עם מאות אלפי תושבים אחרים למציאות חדשה, מציאות בה נמצאים תושביה בטווח ירי רקטות הקסאם. מול בניין העירייה ישבו תושב העיר שהחליטו שלא לעזוב את המקום. את האישה והילדים ליתר ביטחון הם שלחו למרכז, לצפון או לדרום הרחוק - עד אילת.

 

רועי סיידה, בעל קיוסק מול העירייה סיפר שבימים הקרובים הוא ישלח את האישה והילדים לעפולה. רק ביום שבת נפצע באורח קשה אחד מלקוחותיו, שזכה בחמישה מיליון שקלים ונפצע מנפילת רקטה במושב מבטחים. כעת שאר הלקוחות הקבועים שלו מבינים שאותו הדבר עלול לקרות כעת גם להם.

 

רותם דאור, אחד הלקוחות במקום ספר שגם אשתו החליטה לעזוב: "היא הכינה את התיק הקטן עם הילדה בת החמישה חודשים והחליטה שהן הולכות לאחותה בחולון. אני נשאר פה להמשיך לעבוד".

 

בקיוסק של סיידה מתרכזים כולם אחרי לילה קשה. על סימון פינטו, מנהל תחנת מוניות בעיר עבר אחד הלילות הארוכים שידע מעודו. מאז נפילת הרקטה לא הפסיקה התחנה לקבל טלפונים: "נשים התעוררו והתחילו לעזוב את העיר. חלק עזבו ליתר, חלק לבאר שבע וחלק לתל אביב. עבדנו עד כמעט שלוש בלילה. הבוקר התקשרו עוד ארבע משפחות וביקשו לעזוב".

 

"גם אני עוזבת", סיפרה אילנה עמירמוב. "אני ואחותי נסע ביחד עם הבנות שלנו למעלות. אנחנו פוחדות בגלל הילדים, כל הלילה היינו במקלטים. פתאום אנחנו מבינים איך מרגישים תושבי שדרות ועוטף עזה".

 

ראש העיר הממונה של אופקים, צביקה גרינגולד, מתעורר אף הוא למציאות חדשה.

העיר שלו - העורף - הופכת כעת לחזית. גרינגולד ציין כי כל הבעיות אשר התעוררו אתמול עם נפילת הרקטה בעיר קיבלו מענה. "יחד עם זאת, יש בעיות שיכולות לקבל מענה מיידי, ויש כאלה שלא".

 

גרינולד ציין כי אינו מרוצה מהמצב: "יש פה מצאי מקלטים, כולם שמישים, אך יש גם ישנים שאינם מוכנים לשימוש. כיוון שחלק מהאוכלוסייה גרה בבתי צמודי קרקע עם רמת מיגון לא גבוהה, יש דרישה למיקלוט הציבורי. בארוע חד פעמי יש בעיה להגיע למקלטים, ובארוע מתמשך תתעורר בעיה של צפיפות". הוא ציין כי הם פועלים לקבלת ציוד במקלטים, ונמצאים בתהליך השתפרות מתמיד. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשקלון: בתים רבים ללא ממ"דים
צילום: דובר צה"ל
מומלצים