שתף קטע נבחר

צילום: AP

מערכת הביטחון תמליץ: לבחון הפוגה בתקיפה

במערכת הביטחון יציעו לשרי המטבחון לבחון הצעות שונות להפוגה, שתאפשר עמידה על כוונות חמאס ברצועת עזה. אחת היוזמות שנבחנות היא הכרזה על הפוגה ל-48 שעות. גורם בחמאס ל-ynet: "ננצור את האש רק כשהדבר יתאים לנו. דם השאהידים ברחובות אינו מאפשר לנו לקבל את היוזמה". בצה"ל ובשב"כ טוענים בתוקף: ההמלצה אינה שלנו

מערכת הביטחון תמליץ לראש הממשלה אהוד אולמרט ולקבינט לבחון הצעות שונות להפוגה זמנית בלחימה ברצועת עזה, כדי לבחון את כוונות החמאס. אם חמאס יסכים, למשל, להצעת שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר ל"הפוגה הומניטארית" של 48 שעות ימליצו בכירי מערכת הביטחון לממשלה לקבל את היוזמה. מנגד, ראש הממשלה מסתייג מאפשרות של הפסקת אש בשלב זה. הערב צפוי להתקיים דיון של המטבחון המשולש, כדי לדון בהמשך מבצע "עופרת יצוקה".

 

לחימה בעזה - כותרות אחרונות:

 

גורם בכיר בחמאס אישר ל-ynet כי גם לתנועה הגיעו מסרים מצד גורמים בינלאומיים, בהם נטען לנכונות ישראלית להפסקת אש. לטענת הגורם, חמאס והארגונים הפלסטינים לא יקבלו את היוזמה הישראלית: "ההצעה שלהם נועדה בראש ובראשונה לשרת את האינטרסים שלהם, לעזור להם להיערך ולצאת מהמשבר והמצוקה אליהם נקלעו ביומיים האחרונים. אנו ננצור את האש רק כשהדבר יתאים לנו. בינתיים, דם השאהידים ברחובות אינו מאפשר לנו לקבל את היוזמה".

 

זמן קצר לאחר פרסום המחשבות אודות בחינת ההפוגה - התברר כי יש מי שהופתע מכך. דובר צה"ל הכחיש בתוקף את הידיעות כאילו מתגבשת המלצה להפוגה בשורות צה"ל. בהודעה שהוציא נכתב כי "הדברים הללו אינם נכונים ולא נבדקו עם דובר צה"ל טרם פרסומם". גם מהשב"כ נמסר ל-ynet שהם לא גיבשו כל המלצה באשר להפסקת אש.  

 

שר החוץ הצרפתי צלצל היום פעמיים לשר הביטחון אהוד ברק ודיבר איתו על ההצעה. ישנן גם הצעות להפוגה שמגיעות לישראל מגורמים אחרים.

 

במערכת הביטחון אומרים כי הצעות אלו הן גם הזדמנות לבחון את כוונות חמאס. לדברי בכירים, אם חמאס יפסיק את האש בעקבות ההפוגה ההומניטארית ולא יחדש אותה - אפשר יהיה להיכנס למשא ומתן על הסדר להפסקת אש. לעומת זאת, אם חמאס יחדש את האש, במערכת הביטחון סבורים שיש להיכנס לפעילות קרקעית ואפילו למהלך גדול שימוטט את שלטון חמאס ברצועה.

 

"חמאס צריך לדעת שישראל מוכנה לבחון הצעות להפסקת הלחימה, אבל בתנאי שהן יובילו לרגיעה או הפסקת אש ארוכת טווח ויציבה", אמרו גורמים יודעי דבר במערכת הביטחון.

 

הגורמים הביטחוניים מעריכים שחמאס ינסה כעת להגיע לרגיעה מחודשת והסימן לכך יהיה שהוא יפסיק את האש ויבקש מגורמים בעולם הערבי, באו"ם ובאיחוד האירופי לתווך בינו לבין ישראל. בישראל מתכוונים לבחון כל מהלך והצעה של החמאס בעיון רב - ובה בשעה להמשיך במערכה הצבאית, עד שיתבררו כוונות הארגון.

 

אם לא ייפסק הירי - תיכנס ישראל למהלך קרקעי שתכליתו להדק את הלחץ על חמאס. אם זה לא יעזור - יש במערכת הביטחון כוונה ומוכנות ללכת למהלך קרקעי גדול, כולל כיבוש חלקים נרחבים של הרצועה כדי למוטט את שלטון חמאס.

 

אולמרט: אין מה לדבר על מדיניות יציאה

בלשכתו של ראש הממשלה ציינו כי איש מקציני צה"ל לא המליץ על הפסקת אש, אלא להיפך. אולמרט אמר אמש בהערכת המצב של המטבחון המשולש כי אין לדבר על מדיניות "אקזיט" (יציאה) מהמערכה, אלא לפעול להשלמת המטרה וככל שיהיה צורך - להעמיק את הפעילות הצבאית עד להשגת המטרה, שקט ליישובי הדרום. 


נפילת רקטה ליד רהט, היום (צילום: הרצל יוסף) 

 

בינתיים, ישנה דמות אחת במערכת הביטחון העוסקת בימים אלה באפשרות של הפסקת אש - ראש האגף המדיני הביטחוני, האלוף במיל' עמוס גלעד, אשר מקבל פניות מהממשל המצרי בקהיר בעניין זה.

 

במקביל, הגיעו כמה פניות מצד מדינות שונות אודות הצורך בהפסקת הלחימה, בין היתר מסנגל, מצרפת ומהאיחוד האירופי. 

 

סיכום המבצע עד כה: 500 מטרות ו-370 הרוגים

גורמים במערכת הביטחון הציגו את הישגי המבצע, בתום ארבעה ימים של תקיפות בעזה. מאז שבת ב-11:30 הותקפו מהאוויר כ-500 מטרות. התקיפות גרמו למותם של 370 בני אדם בעזה ומאות פצועים - רובם המכריע אנשי חמאס, ג'יהאד אסלאמי וועדות ההתנגדות העממית.

 

מאז תחילת התקיפות ירו אנשי חמאס 180 רקטות ועשרות פצצות מרגמה לעבר שטח ישראל. כשלושת רבעי מהרקטות והפצצות פגעו בשטחים פתוחים. גורמים במערכת הביטחון הביעו שביעות רצון ממהלך העניינים עד עתה וציינו כי היו הישגים רבים במהלך שלושת הימים האחרונים.

 

אחד ההישגים המשמעותיים הוא השמדת שני שלישים מבורות השיגור, שבהם ניסה חמאס להחביא את משגרי הקסאמים והגראדים. שליש נוסף של בורות לא הותקף, בשלב קרבתו לבתי מגורים. בנוסף, היתה הקפדה לפנות אוכלוסייה אזרחית מקרבת אתרי אחסון של חמאס ובתי בכירים בארגון.

 

הפעילות ההתפקית מהאוויר מתבצעת בשיתוף פעולה הדוק ובטווחי זמן קצרים בין פיקוד דרום, חיל האוויר והשב"כ, מה שמאפשר לנצל מרווחים במזג האוויר הסגרירי כדי להמשיך את התקיפות האוויריות. גורמים במערכת הביטחון מעריכים שלחמאס יש עדיין מעל 2,000 רקטות מכל הסוגים מהן כמה עשרות ארוכות טווח שמסוגלות להגיע לאשדוד, לפאתי באר שבע ואפילו רחוק יותר.

 

בתוך כך, הביעו במערכת הביטחון הערכה לפעולות צה"ל עד עתה.

הרמטכ"ל התייחס לראשונה לפעילות שהחלה ביום שבת, אך סירב לפרט ולענות לשאלות העיתונאים. "יהיו לנו רגעים לא קלים במעלה הדרך - אני בטוח שנוכל גם להם", אמר רב אלוף גבי אשכנזי, שנפגש עם הנשיא שמעון פרס בקריה בתל אביב.

 

הוא לא התייחס לפרטי המבצע הצבאי, אבל הדגיש את חשיבותו: "אני רוצה להביע את ההערכה שלי לזרועות הצבא לאנשי המודיעין, לשירות הביטחון, לפיקוד הדרום שמנהל את הלחימה ולחיל האוויר שמבצע חלק לא קטן מהפעולות שלנו ,לפיקוד העורף שתומך באוכלוסייה ולשאר הגורמים וצה"ל כולו".  

 

בהכנת הידיעה השתתפו רון בן ישי, עלי ואקד,רוני סופר וחנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקיפה בעזה, הבוקר
צילום: AP
אהוד ברק. הצעה מצרפת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים