שתף קטע נבחר

נזכרתם בדבר? המוח כבר חווה אותו

חוקרים ישראלים גילו כי התאים במוח, שאחראים על היזכרות, מתחילים לפעול שנייה וחצי לפני שאנחנו יודעים שנזכרנו בדבר מה. הם מצאו גם כי, בכל הנוגע לפעילות המוח, אין הרבה הבדל בין לחוות משהו לבין להיזכר בו

מה בדיוק מתרחש במוח כאשר אנו נזכרים בחוויות מהעבר? כיצד מצליחים תאי העצב שבמוח "להחזיר" לתודעה אירוע שמאוחסן בזיכרון? מחקר של מדעני מכון ויצמן למדע בשיתוף עם מדענים אמריקאיים, שפורסם באחרונה בכתב העת Science, מראה כי בזמן ההיזכרות, המוח למעשה "חי מחדש" את האירועים. כלומר, דפוס הפעילות של תאי המוח בעת ההיזכרות דומה מאד למתרחש בהם בזמן שהאירוע נחווה בפועל. מבחינת המוח, מדובר במעין "שידור חוזר" של החוויה האמיתית, המקורית.

 

קישור למאמר

 

חברי צוות המחקר, שכלל את תלמידת המחקר הגר גלברד-שגיב ואת מיכל הראל ממעבדתו של פרופ' רפי מלאך במחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע, בשיתוף עם פרופ' יצחק פריד והחוקר הבתר-דוקטוריאלי רועי מוקמל מאוניברסיטת קליפורניה שבלוס אנג'לס, אספו נתונים מחולי אפילפסיה, שבמסגרת הטיפול הרפואי שהם מקבלים מושתלות במוחם אלקטרודות זעירות המאפשרות לעקוב אחר פעילותם של תאי עצב בודדים. החולים צפו ברצף של סרטונים קצרים, שכללו בין היתר קטעים מתוכניות טלוויזיה מוכרות כמו "משפחת סימפסון" ו"סיינפלד", אירועים היסטוריים וקטעים מסרטים מפורסמים. במקביל נמדדה הפעילות החשמלית של תאי עצב וצברים של תאי עצב בהיפוקמפוס ובאזור נוסף בקליפת המוח שלהם (שני אזורים אלה קשורים לזיכרון).

 

החוקרים גילו, כי חלק גדול מהתאים מראים העדפה ברורה לסרטון מסוים או למספר סרטונים מתוך המבחר הגדול של הסרטונים שהוקרנו - העדפה שהתבטאה בפעילות מוגברת של תאי העצב. כעבור דקות אחדות התבקשו הנבדקים להיזכר באופן חופשי בסרטונים בהם צפו, ולדווח בכל פעם שסרטון מסוים עולה למחשבה. פעילות תאי העצב נמדדה שוב - תוך כדי תהליך ההיזכרות.

 

התברר, כי תאי עצב שהראו פעילות מוגברת בעת הצפייה בסרטון מסוים, התנהגו באופן דומה גם בזמן ההיזכרות קצרת הטווח באותו סרטון. הפעילות המוגברת של תאי העצב החלה כשנייה וחצי לפני שהנבדק דיווח על ההיזכרות - כך שהחוקרים יכלו לזהות את הסרטון בו נזכר הנבדק עוד לפני שהנבדק עצמו דיווח על כך. "ייתכן כי פרק הזמן של השנייה וחצי - זמן לא קצר במונחים של המוח - הוא הזמן העובר מהרגע בו ההיזכרות עולה למודעות ועד שהנבדק יכול לדווח עליה. אפשרות אחרת היא, שבחלק מפרק הזמן זה הנבדק עצמו עדיין אינו מודע לזיכרון שעלה בו, והפעילות בה אנו צופים היא חלק מהפעילות המוחית המעלה את הזיכרון למודעות", אומרת הגר גלברד-שגיב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנחקרים נתבקשו להיזכר בסרטון האהוב עליהם
צילום: ויז'ואל פוטוס
מומלצים