שתף קטע נבחר

ברק: בלי הסכם ייפגעו היחסים עם ירדן ומצרים

ראש הממשלה וערפאת אמורים להודיע לקלינטון עד ליום רביעי אם הם מקבלים את הצעת הגישור האמריקנית שהונחה בפניהם

ראש הממשלה אהוד ברק הזהיר הבוקר (א') בישיבת הממשלה, כי אם לא יושג הסכם עם הפלסטינים עלולים להיפגע יחסי ישראל עם מצרים וירדן: "אם לא יושג הסכם ונגלוש חלילה להידרדרות, יווצרו סדקים בהסכמי השלום האחרים ובידודה של ישראל יגדל", אמר ברק.
באשר לאפשרות להשעות את הפתרון בעוד חמש עד עשר שנים אמר ברק כי קיים סיכון שנעמוד אז בפני "מזרח תיכון אחר לגמרי" שבו יהיה נשק בלתי קונבנציונלי והטרור המאורגן יגבר.

השיחות בארה"ב

בתום חמישה ימי שיחות הסתיים אמש סבב השיחות בוושינגטון, ושני הצדדים, הישראלי והפלסטיני, עומדים כעת בפני שעת ההכרעה. נשיא ארה"ב, ביל קלינטון, הגיש לצדדים הצעת גישור המסתמכת בעיקר על ויתור ישראלי על ריבונות בהר הבית, תוך שמירה על "הזכויות ההיסטוריות", ובמזרח ירושלים - תמורת ויתור פלסטיני על זכותם של הפליטים הפלסטינים לשוב לתחומי ישראל. אהוד ברק ויאסר ערפאת אמורים להודיע לקלינטון עד יום רביעי, אם הם מסכימים להצעות הגישור שהניחו האמריקנים בפני המשלחות.
יו"ר הרשות הפלסטינית יאסר ערפאת יכנס הערב את ההנהגה הפלסטינית כדי לשמוע מחברי המשלחת לשיחות וושינגטון דיווח על המו"מ. ערפאת ידון עם ההנהגה הפלסטינית בתשובות שיינתנו לאמריקנים עד יום רביעי, לקראת חידוש אפשרי של השיחות ביום חמישי. יו"ר הרשות הפלסטינית הכחיש בשבת בערב, בתום פגישה עם המלך עבדאללה, קיומה של עסקה שבבסיסה עומד ויתור ישראלי בירושלים תמורת ויתור פלסטיני בסוגיית הפליטים.
קלינטון נועד אמש (יום שבת) למשך חצי שעה עם נציגי המשלחות. בתום הפגישה אמר סאיב עריקאת, ראש צוות השיחות הפלסטיני, כי עדיין יש פערים בין הצדדים בנושא ירושלים, בנושא הפליטים ובנושאים ביטחוניים.
לעומתו אמר שר החוץ שלמה בן עמי: "זה היה סוף שבוע של שיחות מאוד מאוד רציניות, מאוד מאוד מעמיקות. אנחנו מרגישים שבהחלט יש על מה לדבר. זה היה סבב מעודד מאוד של שיחות. נחזור לדווח למנהיגים, ואנו מקווים שעד יום רביעי הם יוכלו לדווח לקלינטון, האם הם רואים את הרעיונות שנדונו כאן כבסיס מתאים לכך שימשיכו לפגישות עם קלינטון, ולאחר-מכן אולי אפילו לפגישת פסגה".
האמריקנים מעוניינים שכבר אחרי הסבב הבא של השיחות ניתן יהיה לזמן פסגה ישראלית פלסטינית, ולהודיע על הסכם עד לעשרים בינואר. יתכן שהשבוע יגיע לאזור סנדי ברגר, יועצו לענייני בטחון לאומי של קלינטון.

ערפאת: הישראלים החלו לסגת מדברים שאמרו

יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, אמר אתמול (יום שבת) לטלוויזיה הירדנית כי "לרוע המזל יש מכשולים רבים, והישראלים החלו אפילו לסגת מדברים שאמרו".
לעומת זאת, ביום שישי דיווחו שני הצדדים על התקדמות משמעותית בשיחות. שר פלסטיני המקורב למוחמד דחלאן אמר ל-ynet כי הסוגיות שבהן הושגה הסכמה הן ירושלים והיקף הנסיגה הישראלית מהשטחים. לדברי השר הפלסטיני, סוכם שהנסיגה הישראלית תגיע ל-98 אחוז משטחי עזה והגדה, "וייתכן אף יותר מכך".
ואולם מאוחר יותר במהלך סוף השבוע טענו דוברים פלסטיניים כי ישראל נסוגה בה מהצעותיה. יאסר עבד רבו אמר כי ישראל נסוגה ממה שהציעה בכל הנוגע להיקף השטח שממנו תיסוג, ובמיוחד בסוגיית ירושלים. "כעת אנו רחוקים בכל הסוגיות", אמר עבד ראבו.
ראש הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, נפגש בשבת אחה"צ עם מלך ירדן עבדאללה השני, ועדכן אותו בשיחות וושינגטון. לדברי מקורות פלסטיניים, הביע המלך תמיכה בעמדה הפלסטינית במו"מ, אך נודע כי המלך ביקש מערפאת למצות את הסיכויים להגיע להסדר עם ישראל.

מרוואן ברגותי: להחליף את הצוות הפלסטיני

אתמול שב ודרש מרואן ברגותי, ראש התנזים, להחליף את צוות המו"מ הפלסטיני. לדבריו התנאים החדשים שנוצרו אחרי האינתיפאדה וכשלון קמפ דיוויד, מחייבים את הקמתו של צוות מו"מ פלסטיני חדש. שר פלסטיני בכיר אומר ל-ynet כי בשטחים הקריאה הזו צפויה לצבור תאוצה, וכי המשלחת הפלסטינים בסבב השיחות הנוכחי, מקשיחה עמדות לאור דרישת הרחוב הפלסטיני, ביחוד לנוכח ידיעות על ויתורים שהיו מוכנים הפלסטינים לבצע בקמפ דיוויד. "הצוות הנוכחי לוקה ברובו בניגוד אינטרסים עקב יחסיו עם ישראל", אמר השר. לדבריו, הנושאים והנותנים הפלסטיניים שמים בראש מעייניהם את האינטרסים של אנשי העסקים הפלסטינים, הממנים חלק מהם ומעוניינים לסגור במהירות הסכם שלום כדי לקצור רווחים כספיים עם שותפיהם הישראלים.

בימין תוקפים את ברק

בימין עוקבים בדריכות אחר הידיעות המגיעות מוושינגטון. חבר הכנסת דני נווה מהליכוד אמר: "לא צריך את הפלסטינים כדי לדעת שברק מסכים להתקפלות ישראלית כוללת. הייאוש שלו מכישלון הבחירות גורם לו לוותר על הנכסים החשובים ביותר של מדינת ישראל, הוא מוכן לחלק את ירושלים ומוכן להחזיר את הפליטים. ברק לא רק שמנהל מו"מ תחת אש, בזמן שישראלים נהרגים ונרצחים, אלא הוא נכנע לדרישות פלסטיניות, וכל זה בזמן שאין לו מנדט".
חבר הכנסת בני אלון מהאיחוד הלאומי העריך: "במישור המעשי אין לי ספק שאלו דיבורי הבל, ולא ייצא מזה שום דבר. אנחנו לא נראה הסכם חתום, אפילו לא טיוטה של הסכם. אבל במישור העקרוני, עצם המוכנות הטקטית לומר מלים כאלה או לתת אפשרות שיבינו שישראל מוכנה לדון בנושאים האלה אומר שאנו בפשיטת רגל מוסרית, אני אומר ומאמין שברק איבד את כל עולמו הלגיטימי".
בש"ס אומרים כי "יו"ר אלי ישי מגבש 61 חתימות של חברי כנסת, שיגישו מסמך חתום לברק. במכתב יודיעו לו שהממשלה הבאה לא תתחייב לכבד שום הסכם אליו יגיע לפני הבחירות". בש"ס מאמינים שהרשות הפלשתינית תיקח את זה בחשבון.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
קלינטון. ינסה לגשר
צילום: איי פי
צילום איי אף פי
בן עמי. יצא מעודד
צילום איי אף פי
צילום: גלי תיבון
עריקאת. יש פערים גדולים
צילום: גלי תיבון
מומלצים