שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    טעים, מעניין ומגוון - היין של יקב "סוסון ים"
    שגיא קופר התפעל מהיין של יקב "סוסון ים", שגם אם הוא לא תמיד מושלם, הוא תמיד מספק עניין ופוטנציאל התיישנות גבוה

    זאב דוניה, מיקב "סוסון ים", הוציא ממש לאחרונה לשוק את הפטיט-סירה שלו, הלוא הוא ה-Munch, מבציר 2006. זהו יין מיוחד מאוד, שדוניה מייצר בכמויות זעירות ממש - מושגים של חבית וחצי. מרבית היין נמכר במכירה מוקדמת ביקב, ומעט למסעדות. השקת בציר 2006 היא הזדמנות לטעימה של כלל היינות של סוסון ים.

     

    את דוניה ו"סוסון ים" כבר כמעט שאין מה להציג לחובבי היין בישראל. לצד קברנה סוביניון הוא מייצר יינות סירה, זינפנדל, קריניאן ופטיט סירה, כמו גם גרנאש ומורבדר, שמשמשים אותו יותר לתיבול. לפני שני בצירים החל גם דוניה לייצר יין לבן, משנין בלאן, שזכה לביקורות מצוינות. אלה לא זנים קלים לעבודה איתם, ובוודאי שלא למכור לקהל הישראלי, שרובו עדיין מפחד לנסות ולהתנסות עם יינות מזנים לא שגרתיים ומקובלים.

     

    מה שמצאתי בביקור האחרון ביקב היה באמת טוב השנה, מגוון מאוד ומיוחד. גם אם היינות לא תמיד מושלמים, תמיד יש בהם עניין, וביננו, זה הלוא מה שאנחנו מחפשים בחיים. מה שטעמתי הפעם (בנובמבר, וחלק עם שחרור היין, ממש השבוע), הוא משכנע, הן ברמת העניין והן בפוטנציאל ההתיישנות שלהם. כמעט כל היינות - לנון, פליני ומונק הם מבציר 2006, ובוודאי אלה שעדיין לא יצאו לשוק, הם יינות שאפשר להחזיק ולחכות איתם, לפחות למחצית השנה הבאה, וליהנות מהם יותר עם תחילת העשור הבא. בנוסף על היינות האלה יש ה-אלול וכן בלנד טנטטיבי, מבוסס גרנאש, שעדיין אפילו לא נמצא בחבית, אלא "עורבב" לצורך הטעימה, יותר מהכל. ייתכן וזאב יוציא את הבלנד הזה לכבוד עשור שנים ליקב.

     

    שנין בלאן, 2008, בחבית

    שתי חביות שונות, שאחת מהן מקורה ביין שתסס תסיסה "טבעית", כלומר ללא שליטה של ממש על השמרים שהתסיסו את התירוש ויצרו את היין. מן הסתם היינות ישולבו בסופו של דבר, אבל יפה היה ההבדל: סוג יין אחד לימוני למדי בפה, קצת טאני ואפילו חריף עם אף מאוד רחב ו"פירותי", ויין שני יותר סגור, פחות פלוראלי, אבל עם גוף הרבה יותר רחב, עדין ו"שמן". פחות ליימי. גם היין הזה, שדוניה ייצר ממנו יותר, השנה, יהיה הצלחה, אני בטוח. שימו עין עליו.

     

    גאודי 2007

    קריניאן - 60%, סירה - 20%, קברנה סוביניון - 20%. צבע סגול, עמוק ויפה, מאוד פרחוני - השפעה טובה של הסירה, שמאוד בולטת כאן. בסך הכל, האף מאוד נעים, עם מעט ירקרק של מנטה, שבא מהקברנה. הפה טאני, חלק עם זאת, אך לא שמן. תיבול קל בסיומת, שיש בה מרירות קלילה וטאנינים טובים. יופי של יין לאוכל, צעיר ולא כבד.

     

    אנטואן 2006

    מענבי סירה שנבצרו בכרם האורגני בבר גיורא ובכרם בצפון הנגב. 1500 בקבוקים, שיצרו יין טוב, בעל איזון. טאנינים רכים וסיומת לא כהילה (14.8%), עם חמיצות טובה. האף הוא החלק המעניין, אפילו מקסים, של היין הזה: יש בו הרבה פירות סגולים, אבל הפרחים של הסירה הם החלק המהנה כאן באמת. יש קצת ברט, אבל לא מפריע, אלא תורם ליין. רבדים יפים של פרחים ומשהו כבד יותר, כמו דיו, עושים את האנטואן ליין מעניין, אלגנטי וטוב.

     

    אנטואן 2007 (חבית)

    סירה - 90% (בר גיורא), 5% מורבדר, 5% גרנאש. האף מאוד פרחוני, אבל היין יותר על הצד החד-גוני מהבחינה הזאת. הפה קל, נעים ומתובל למדי בגרון. טאנינים רכים. סיומת יבשה וחומציות לא מעטה. נחכה ונראה.

     

    לנון 2006

    זינפנדל מהכרם האורגני בבר גיורא, כרם שנטוע בצפיפות גבוהה של 550 גפנים לדונם, עם יבול יחסית נמוך של הענב הזה ,שהוא קשה לגידול וליינאות. בנוסף על הזינפנדל יש כאן מעט פטיט סירה, ענב שנותן עצמה ליין: באף הלנון מציע ארומות טובות של עץ אמריקאי, אבל לפני כן יש לו לא מעט שזיפים ופירות יער. הוא טאני בדיוק במידה, חזק ועצמתי, ומשרה תחושת מלאות בפה.

     

    לנון 2007 (חבית)

    יותר פטיט סירה הפעם בבלנד הזה: 12%, והשאר – זינפנדל. האף מורכב, עם כמה וכמה רבדים טובים: פריחה, פרי אדום – דובדבן – פרי סגול. מתחת לכל זה מתחבא לו עור וגומי, קופסת סיגרים וטבק. אם לא יקרה שום אסון, היין הזה יהיה לא רק טוב, אלא מהטובים שהיקב הוציא. מרגישים כאן את שני הזנים, ושניהם יוצרים משהו "גדול מחלקיו". שאפו.

     

    פליני 2006

    סירה - 55%, קברנה סוביניון - 45%. היין הנגיש לדעתי מכל היינות של סוסון ים השנה, עם טאנינים עדינים ומשיים. הוא חלק וטעים, עם סיומת קצת חמה בגרון. יין מצוין, עם אף טוב ובו מעט "גומי". מה שמאוד יפה הוא שילוב העץ ביין - שום דבר לא "יוצא" כאן ובועט בך, או מתחנף וכבד.

     

    מונק 2006

    זהו היין שלשמו התכנסנו: עוצמתי מאוד וקשוח. טאני מאוד ובעל גוף. מאוד מרוכז בכל אספקט שלו: אף, פה ומבנה כללי. פלפל שחור אופייני וגווני ירוק (אניס) משמשים כאן בערבוביה, לצד ארומות שמקורן בחבית - סיגארים וטבק. כרגע היין מאוד בוסרי, ודרוש לו זמן רב בדקנטר, או ליווי של אוכל שמן במיוחד, וכבד. ההימור שלי שגם בשנה הבאת תמצאו בו את המבנה הזה, גוף חזק ויין טאני, שיהיה רק אז נגיש יותר.

     

    מונק 2007 (חבית)

    פטיט-סירה, 100%, כרם בעל (ללא השקיה). יין מאוד טאני, צעיר, כמתבקש, במראה הסגול שלו. באף יש בו גוונים לא שגרתיים של שקדים, מרציפן ואניס, שמשתקפים וחוזרים גם בטעימה. לא אתפלא אם היין הזה יתגלה כיין עצמתי מאוד ואלגנטי, בעל שדרה טובה, שהפרי עולה בו על העץ , בקלות.

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים