שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

תמונת מצב: המלחמה ברשת מתחממת

שבוע וחצי לתוך מלחמת עזה, והאינטרנט שוקק חיים: ההסברה הישראלית מגייסת תומכים מבחוץ, ההאקרים פועלים ביתר שאת, המשתמשים בפייסבוק מחליפים את תמונות הפרופיל שלהם בדגלים, ואפילו לרוזאן בר יש דעה. תמונת מצב

המלחמה נמשכת, הכוחות הקרקעיים כבר פועלים בשטח - וההדים מגיעים, חזק מתמיד, גם לאינטרנט. כשרק התחיל המבצע, בדקנו איך הוא נראה ברשת. תמונת המצב אז, לפני שבוע וחצי בלבד, הייתה ראשונית בלבד: הרשת הגיבה במהירות, בלוגרים רבים כתבו פוסטים, אתרים בינלאומיים הביעו עניין בעזה, שהפכה לשיחת היום באתרים כמו Twitter. אך האם ההתייחסות למלחמה נשארה באותה תהודה גם היום, כמו ביום הראשון למבצע? יצאנו למרחבים הווירטואלים כדי לבדוק.

 

פניות אישיות בחסות החמאס

מאיה הייתה מחוברת לסקייפ, כאשר משתמש בכינוי hamas שלח לה הודעה מאיימת, בעברית עילגת. "אם הילד שלך החייל נכנס עזה יחזיר לך טעון את ארון המתים... טילים ימות לאחר זמן קצר" (הטעויות המקור), נכתב בהודעה, שלא נכתבה באופן אישי למאיה, אלא נשלחה למשתמשי סקייפ ישראלים רבים.

 

בהודעה אחרת שנשלחה למשתמשים ישראלים, נכתב "רקטות קסאם הם עכשיו מגיעות לך... בית במהירות פינו".


 

המטרה, כמו בשליחת הודעות SMS מאיימות לתושבים ישראלים על ידי אנשי החמאס, הוא לנסות להעביר מסרים לאזרחי ישראל ובעברית. ספק אם הודעה רצופת שגיאות באמת תגרום למישהו לשקשק ולהתקשר בפחד לפוליטיקאי הקרוב למקום מגוריו, אבל השימוש של החמאס גם במדיום האינטרנט ראוי לציון. "יש עוד הפתעות רבות בקנה והישראלים עוד יופתעו מהיכולות הצבאיות והטכנולוגיות שלנו", אמר ל-ynet אבו עביר, דובר ועדות ההתנגדות העממית.

 

עם זאת, ראוי לציין כי ממדי התופעה עדיין קטנים מאוד: משתמשים מעטים מאוד בסקייפ דיווחו שקיבלו הודעות כאלה, ועדיין לא ידוע על מקרים דומים נוספים - אך אם ההערכות שהמלחמה רק בראשיתה יתבררו כנכונות, לא יהיה מפתיע לגלות על מקרים נוספים בעתיד הקרוב.

 

הבלוגרים הישראלים במצב מהורהר

התותחים עדיין רועמים, וכמותם גם הבלוגספירה הישראלית, שעדיין ממשיכה להתכתב ולהתדיין על המלחמה. אך אם בתחילת המלחמה הטקסטים עליה היו מאוד מושחזים ודעתניים, בעד המלחמה או נגד המלחמה - הימים האחרונים מוצאים את הבלוגספירה יותר מהוהרהת.

 

נמרוד אבישר, איש היי טק בן 25 מירושלים, משווה את המלחמה לסרט של אבי ביטר בבלוג שלו, בלוגיקה: "העלילה מוכרת, וכל הטוויסטים ידועים מראש - רק הטקסטים והקונטקסטים משתנים מעט. אין לנו "מציאות חדשה" ליצור. יש את המציאות, והיא לא באה עם פתק החלפה. אם זה לא נוח, צריך ללבוש עד שנתרגל."

 

שאול אמסטרדמסקי, עיתונאי, מעיד על עצמו כמי שלא היתה לו דעה לגבי המלחמה בתחילתה, אך בעקבות ההתפתחויות האחרונות המצב השתנה.

 

"בכל אופן, ההרג של החיילים אמש, להבדיל מהרג המחבלים והאזרחים הפלסטינים, נגע בי. ומי שמכיר אותי יודע שאני לא מגדולי הפטריוטים, לא מחובבי צה"ל, אפילו לא יהודי כשר במיוחד. ועדיין, תיאורית מעגלי הסימפטיה של אדם סמית' מצאה את ביטוייה בי אתמול פעם נוספת. והדבר היחידי הנוסף שחוויתי מלבד הצער, וזה מה שניסיתי להביע בדוגמת כאבי יישור השיניים, הוא הקושי הנוראי בעצם ההשתייכות למין האנושי", הוא כותב בפוסט מרגש ומעורר הזדהות.

 

בנוסף לפוסטים המהורהרים, ממשיכים חלק מהבלוגרים בשלהם: בלוגרים רבים, שבעליהם מזוהים עם השמאל, ממשיכים ליידע את קוראיהם על הפגנות שמאל, וגם מדווחים לא מעט על המתרחש בהן. מהצד השני, בלוגרים מהדרום, או כאלה שמבקרים בדרום, ממשיכים לדווח מהשטח:

 

"איך שירדתי מהאוטובוס הייתה אזעקה ונפל טיל, אבל זה לא היה מספיק קרוב, ככה שאף אחד חוץ ממני לא מצמץ והגעתי לבית של אמא בחתיכה אחת. רוב החנויות סגורות לאור המצב, והרחובות נראים נטושים אפילו יותר מבדרך כלל (שזה לא מצב שחשבתי שאפשרי עד היום)", כותבת אלמה, שחזרה לבקר ביישוב בו היא גדלה, שנמצא באיום הטילים.

 

בפייסבוק מניפים דגלים

ברשת החברתית פייסבוק ממשיכים להרגיש את הדי המלחמה: קבוצות רבות העוסקות במלחמה צצות כפטריות אחרי הגשם, ונראה שמשתמשים משני צדי המתרס עסוקים, בעיקר, בלצרף את עצמם לקבוצות שונות.

 

מעבר לקבוצות, קיימות בפייסבוק גם יוזמות שונות. בתחילת המבצע היו אלה התומכים בפלסטינאים שיצאו ביוזמה, וביקשו מכל מי שתומך בהם לשנות את תמונת הפרופיל שלו באתר לדגל פלסטין.

 

היום, המצב הפוך. "בתאריך 8.1.09 כולנו נחליף את תמונת הפרופיל לדגל של מדינת ישראל. המטרה היא שבתאריך הנ"ל יהיו לפחות 100,000 איש עם תמונת פרופיל של ישראל", נכתב בעמוד בפייסבוק, ועכשיו רק נותר לראות האם היוזמה תצלח או לא.

 

רוזאן בר בעד השלום

"הבן שלי אמר לי שילדים מבית הספר שלו אמרו שאני פרו-פלסטינאית, ושהם שמעו את זה בחדשות", כותבת רוזאן בר, לשעבר כוכבת הסיטקום "רוזאן", בבלוג שלה.

 

רוזאן, יהודיה שהתבטאה בתקשורת האמריקנית נגד המלחמה, מסבירה בבלוג את עמדתה: "רוב היהודים בישראל רוצים שלום. האחרים והאחיות שלי בישראל נופלים בפח של האנשים הרשעים בממשלה שלה, ואני מבטיחה להם: בדיוק כמו אסתר ויהודית, כמו דבורה ומרים, אני אדבר בזכותכם ולמענכם נגד האנשים הנוראיים שרוצים לחסל את ישראל דרך מלחמות מיותרות עם שכניה".

 


הבלוג של רוזאן בר - נגד המלחמה, בעד השלום

 

רוזאן היא לא הסלבריטאית היחידה שמסקרת בצורה כזו או אחרת את המלחמה ברשת. גם ג'ו וורצלבכר, שנודע במערכת הבחירות האמריקנית כ"ג'ו השרברב" כבר נמצא בדרכו לישראל, בשליחות של אתר אינטרנט שמרני - ששולח אותו לשמש כעיתונאי לעת מלחמה.

 

בשירות Twitter עזה עדיין מככבת כאחד מהנושאים הפופולריים ביותר בדיונים. בניגוד לימים הראשונים, ניתן לראות הרבה יותר נוכחות פרו-ישראלית באתר, וגולשים רבים עונים להודעות כנגד ישראל, אך גם השיפור הנוכחי לא מספיק כדי לתת לתמיכת ישראל את הרוב, ובאופן כללי רוב ההודעות באתר שעוסקות בעזה עדיין מדברות בגנות ישראל.

 

עליה בכמות הפריצות לאתרים

השינוי הקיצוני ביותר בפעילות הרשת בעקבות המלחמה, הוא בשיעור המודעות לפריצות לאתרי אינטרנט על רקע לאומני. ראוי לציין, שפריצות כאלה, שבדרך כלל משחיתות את פני האתרים וושותלות מסרים לאומניים במקום תוכן האתר המקורי, הן לא

עניין חדש, והתקיימו הרבה לפני המלחמה.

 

מצד שני, המלחמה הביאה את אג'נדת הפריצה למודעות גבוהה יותר אצל ההאקרים, ולכן מאמצי הפריצה, כמו גם הדיווח עליהם, תכופים הרבה יותר מימים של רגיעה - וכך בכל יום מגיעות למערכת עשרות פניות על פריצות לאתרים, בדרך כלל בסדר גודל קטן ובינוני, והשחתתם על ידי האקרים פרו-פלסטינאים, או פניות של האקרים ישראלים שמתגאים בכך שפרצו לאתרים ערביים.

 

בין האתרים שהושחתו בימים האחרונים ניתן למצוא שמות כמו "יחידה" - אתר על יחידות העילית של צה"ל, סבהל'ה - פורטל לגיל השלישי, האתר של חברת המכוניות מאזדה, האתר של בירת טובורג ועוד (חלק מהאתרים כבר עלו מחדש).


הודעת פריצה אופיינית (צילום מסך)

 

במקרים רבים, מדובר על פריצות ישירות לשרתי האכסון או לרשמי המתחמים של האתרים, ולא לאתרים עצמם. בשיטה זו, האקרים יכולים להשתלט ולהשחית מספר גדול של אתרים במקביל,

זאת על ידי פירצות אבטחה מוכרות שניתנות לניצול בשימוש בכלים שמוכרים להם.

 

החדשות הטובות הן שפריצות כאלה, ברוב המקרים, לא משפיעות על התוכן הקיים באתרים, שניתנים לשחזור בקלות.

 

גם בצד הישראלי קיימים לא מעט האקרים ששמו לעצמם מטרה לפרוץ לאתרים ערביים. לאחרונה פורסם מיזם בשם Help Israel Win, שנועד לרתום מחשבים של משתמשים ללא ידע טכני למאמץ הפריצות לאתרים עויינים (לפי ראות מפעילי האתר).

 

חשוב לציין שהיוזמה משתמשת באמצעים לא ממש כשרים - היא דורשת ממי שמעונין להצטרף אליה להוריד תוכנה, שתצטרף אותם ל-Bot-Net, רשת מחשבים הנשלטים מרחוק. מדובר בשיטת פעולה שמזוהה עם ספאמרים - ולא ניתן לדעת בוודאות מה יעשו מפעילי היוזמה עם המחשבים ש"ברשותם" אחרי שהמלחמה תגמר.

 

ההסברה הישראלית עובדת גם ברשת

במקביל לפעילויות העצמאיות, קיים רובד נוסף של פעילות רשת העוסקת במלחמה - הרובד הרשמי, שמנוהל על ידי מוסדות המדינה. פעילות ההסברה של ישראל ברשת לעת עתה כוללת, בין השאר, פתיחת ערוצים באתר שיתוף הוידאו Youtube, קיום מסיבות עיתונאים באתר הפופולרי Twitter, גיוס של בלוגרים שגרים בדרום למאמצי ההסברה וליקוט חומרי וידאו שצילמו אזרחים המתעדים את הפגיעה בחייהם.

 

"יש לנו היום ידיעה טובה של מהן הפעולות האפשריות, וגם פעולה לא רעה. לא הייתי אומר שבמקום הזה אנחנו יכולים לשלוט ברשת, זה יומרני, זה לא נכון - אבל אנחנו בהחלט יכולים להיות שחקן שיש לו מה להגיד ולעשות במרחב הזה ושגיבש לעצמו שיטות פעולה ודרכי עבודה שאנחנו חושבים שעובדות", אמר נועם כץ, האחראי על ההסברה במשרד החוץ, בראיון ל-ynet.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלחמת עזה: חזית הרשת
צילום: AP
מומלצים