שתף קטע נבחר

בגדה שומרים על שתיקה: "הסולידריות מתה"

מאז תחילת המלחמה בעזה, נשמר שקט יחסי בגדה המערבית. בכיר בפתח בשכם: "אנשים רוצים לחיות אחרי שנים של אינתיפאדה". חבר עירייה, המקורב לחמאס, סיפר: "הרשות הרגה כל ניסיון להפגין הזדהות עם הרצועה"

בצל האירועים ברצועת עזה, בולט השקט היחסי שנשמר בגדה המערבית לכל אורך תקופת הלחימה. אמנם בתקופה זו נמנו ארבעה הרוגים בגדה, אולם כל הגורמים ברשות מסכימים כי מדובר באירועים מקומיים שאינם מעידים על התגייסות כללית לטובת תושבי הרצועה, ובוודאי לא תשתית להתקוממות או אינתיפאדה מחודשת.

 

 

מנגנוני הביטחון הפלסטינים השייכים לנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, הפגינו בשבועיים האחרונים נוכחות מוגברת בכל הצמתים בגדה המערבית, בכל נקודות החיכוך סמוך לקו התפר עם ישראל, סמוך למסגדים, ובכל מקום שממנו היה עלול לפרוץ הניצוץ שידליק את השטח. נערים שניסו להתקרב לאזורי ההתנחלויות נהדפו בכוח על-ידי השוטרים הפלסטינים.


פלסטיני בוכה בעזה. "אנשים רוצים לחיות" (צילום: AFP)

 

בכיר בפתח בשכם אמר ל-ynet כי, למעט אירועים מקומיים, וההפגנות הקבועות ברמאללה, "הגדה היתה כבויה. אנשים פה עסוקים רק בפרנסה שלהם ושכחו או שהשכיחו מהם את כל הסוגייה הלאומית, את כל העניין של הכיבוש. אני עצמי לא טרחתי להשתתף בשום עצרת או אירוע, ובוודאי לא ליזום אחד כזה". 

 

לדברי הבכיר, לא רק הפילוג הפנים-פלסטיני הביא למצב הזה, אלא גם "הרצון של האנשים לחיות אחרי תקופה של שבע או שמונה שנות אינתיפאדה, הכתיבו את קצב האירועים ואת השקט בגדה. זה כואב, אולי זה ייחשב למביש במונחים שלנו, אבל זה המצב".

 

חבר עירייה עצמאי באחת מערי הגדה, המקורב לחמאס, היטיב לבטא את הזעם של חלק נכבד מאוכלוסיית הגדה על הצעדים של הרשות. "האמצעים שנקטה הרשות הבהירו לאנשים שלא כדאי להתגייס לגל מחאה רציני. הרגו כל ניסיון להפגין הזדהות עם הרצועה ולהקל במעט את הלחץ על אחינו ברצועה", סיפר.


ילדים בגדה המערבית. מעריצים את הסולידריות בעזה (צילום: גיל יוחנן)

 

אותו חבר עירייה סיפר: "נכון, בעזה יש מאות הרוגים ויש אלפי מבנים הרוסים, אבל למרות ששם היה ההרג, אני יכול לומר לך בוודאות, הם אלה שחיים, אנחנו המתים. מתה אצלנו כל תחושת סולידריות, כל תחושה של תמיכה הדדית, אנחנו אפסים, אנחנו עלובים, אנחנו מתים, בעזה הם החיים, בעזה יש את הכבוד, פה אנחנו עלובים".

 

הרשות ויסתה את צעדי המחאה

חבר העירייה אומר כי האווירה הכללית בגדה היתה של סימפטיה. "מערך ההסברה של הרשות, האמצעים הביטחוניים בשטח, הקו הפוליטי שנקטו פעילי הפתח בשטח שידרו לאנשים להישאר בבתים. הרשות ויסתה את כל צעדי המחאה והשאירה אותם תחת פיקוח. הפילוג בין הגדה לרצועה העמיק שכן בקרב הפלסטינים בישראל והערבים בכל מקום בעולם, היתה התגייסות הרבה יותר גדולה מאשר בקרב הפלסטינים בגדה המערבית".

 

ואכן, לאחר תפילות השישי נראו עצרות מקומיות של עשרות אנשים בירושלים, בקלקיליה היתה הפגנת מאות וגם ברמאללה.

 

הניסיון של חמאס לנצל את המלחמה ברצועה כדי להחיות את הרחוב הפלסטיני מחדש ולהעלותו על פס של עימות מול ישראל, גם כדי להקל בלחץ על הרצועה וגם כדי לנסות ולערער מעט את השלטון של הרשות - לא צלח.

 

פרשן ברמאללה אמר ל-ynet: "התחושה של רבים מתומכי הפתח כי ירידה לרחוב תנוצל גם למטרות הפוליטיות של חמאס עשתה את שלה".

 

הפרשן ציין כי בהפגנה שהיתה בשבוע שעבר, ובמהלכה נעצרו עשרות אנשים, "התברר כי רוב העצורים הם אנשי פתח שנעצרו לאחר שניסו להפריד בין מפגיני החמאס לבין שוטרי הרשות שניסו להוריד את דגלי חמאס מההפגנה. באירוע הזה, כמו בהפגנה בחברון, התקשורת של חמאס דיברה על כך שהמנגנונים של הרשות מדכאים את ההפגנות והיה ברור כי יש כאן ניסיון לא רק לעורר גל של אהדה עם הרצועה, אלא ניסיון לרשום נקודות פוליטיות במאבק בין הרשות לחמאס". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים