שתף קטע נבחר

מדריך: איך קונים טלוויזיה בלי לרדת מהפסים

LCD או פלזמה? איזה גודל הוא "מספיק"? ומה אומרים כל הנתונים הטכניים בשולי המפרט? אנחנו לא בטוחים מתי הפכה קניית טלוויזיה לעסק מורכב כל-כך, אבל בואו נהפוך לכם אותו לקצת יותר פשוט

פעם, כשרצינו לקנות טלוויזיה, זה היה פשוט מאד: הלכנו לחנות, ראינו מה המקלט הכי גדול שיכולנו לשלם עליו, שילמנו ולקחנו אותו הביתה. היום, קנייה של טלוויזיה עלולה להיות מסובכת כמעט כמו קנייה של מחשב. יש טכנולוגיות תצוגה שונות, מגוון ממשקים, המון פרמטרים טכניים וים של מקורות מידע בנושא - שלמרבה הצער רובם מיועדים לחובבי וידאו וקולנוע ביתי, ששולטים בז'רגון ובקיאים מספיק כדי להבין.

 

זה לא חייב להיות מסובך כל-כך, ובכתבה הזו ננסה לעשות סדר בלי לסבך אתכם יותר מדי. אתם לא תצאו מזה מומחים מדופלמים - אבל יש סיכוי טוב שתצאו מזה עם טלוויזיה חדשה.

 

האפשרויות העיקריות

יש שלוש טכנולוגיות בעולם הטלוויזיות בן-ימינו:

 

טלוויזיות "רגילות" (CRT). טכנולוגיית השפופרת (CRT) תחגוג בקרוב את יום-ההולדת ה-112 שלה, והיא מין נכחד אבל עדיין מהווה פתרון אמין וזול. בישראל יש מעט מאד דגמים של טלוויזיות כאלה, בעיקר "מותגי מדבקה" בגדלים של 21-29 אינץ'. טווח המחירים האופייני: 500-1500 ש"ח. זו הבחירה הזולה אך מבזבזת-המקום והמוגבלת יחסית.

 

טלוויזיות LCD. טכנולוגיית הצגים השטוחים הנפוצה בעולם המחשוב האישי היא גם הבסיס לרוב דגמי הטלוויזיות שאפשר לרכוש היום. בטווח המחירים 1000-2000 ש"ח אפשר למצוא דגמים בגדלים של 19-22 אינץ' שמתאימים לשני השימושים - כמחשב וכטלוויזיה. בטווח המחירים 3000-6000 ש"ח אפשר למצוא מבחר גדול של דגמים מתוחכמים, איכותיים, ו/או גדולים יותר (25-42 אינץ').

 

המחיר ממשיך לעלות בצורה תלולה ככל שמטפסים בגודל (אם כי פחות מבעבר). הגיוון גדול מאד, ומה שמשותף לרוב הדגמים הן בעיקר הרזולוציות הגבוהות (בהשוואה לCRT וגם לפלזמה) שמתאימים יותר לצפייה בווידאו באבחנה גבוהה (High Definition או HD בקיצור). ה-LCD גם גמיש יותר מבחינת התאמה לתנאי תאורה שונים אך פחות נוח לצפייה בחדר גדול על-ידי אנשים רבים.

 

טלוויזיות פלזמה. מסורתית, פלזמה היא טכנולוגיה שמתאימה ומשתלמת יותר ככל שעולים בגודל. למרות שהיום יש יותר יוצאי דופן, עדיין תתקשו למצוא מקלטי פלזמה קטנים מ-32 אינץ', ובגדלים של 42 אינץ' ויותר בדרך-כלל הפלזמה זולה באופן ניכר מ-LCD (כך או כך, רוב דגמי הפלזמה שבשוק נמצאים בטווח המחירים של 4000-9000 ש"ח).

 

לפלזמה כמה יתרונות חשובים כמו זוויות צפייה (Viewing Angles) רחבות, תצוגה קונטרסטית, וזמן תגובה (Response Time) עדיף שמאפשר להציג תמונה חלקה יותר בשידורי ספורט, סרטי פעולה וכדומה.

 

החסרונות המסורתיים הם ערכי בהירות נמוכים יותר (לא מתאים לחדר מואר), נטייה לצריבה (burn-in) של תמונה סטטית (הבעיה שבגללה המציאו את שומרי המסך לצגי המחשב) ותוחלת חיים (Life span) קצרה יותר - למרות שבשלושת התחומים יש שיפור ניכר בדגמים החדשים.

 

מדריכים נוספים:

 

כמה גדול זה מספיק?

גודל המסך הרצוי תלוי כמובן בגודל הסלון שלכם. כלל האצבע אומר שצריך להיות יחס של 1:3 לכל היותר בין גודל האלכסון למרחק הצפייה המקסימלי (והמהדרין אומרים 1:2 או פחות). כך, למשל, בסלון ישראלי ממוצע שבו המרחק בין המרקע לבין הספה הוא 2-2.5 מטרים, גודל המסך האופטימלי הוא 32 אינץ' (כ-81 ס"מ). כדי לחשב בצורה פשוטה, בלי צורך להמיר ממטרים לס"מ ולאינץ', פשוט הכפילו ב-13 ובדקו את הדגם הקרוב לחישוב. למשל: אם המרחק בין מקום הישיבה לבין המקום בו אתם רוצים למקום את הטלוויזיה הוא כשלושה מטרים, נקבל ששלוש כפול 13 הם 39, והגודל המומלץ הוא 42 אינץ' לפחות.

 

מה באותיות הקטנות

לא נוכל להתעכב כאן על כל המאפיינים והפרמטרים, אבל הרשימה שלהלן תעזור לכם להבין פחות או יותר "מי נגד מי" ותעזור לכם לבחור בדגם הטלוויזיה המתאים לכם.

 

רזולוציה. העולם עובר היום, לאט אבל בטוח, לשידורי טלוויזיה באבחנה גבוהה. כדי ליהנות מהם באופן מלא תצטרכו טלוויזיית Full HD (רזולוציה 1920x1080) או לפחות HD Ready (רזולוציה 1366x768 ב-LCD או 1024x768 בפלזמה). תקן EDTV המקובל בפלזמה, מציע רזולוציה של 852x480 (ולעיתים 1024x768) שעלולה להגביל אתכם בעתיד.

 

ממשקים. סוגי השקעים הקיימים בטלוויזיה שתקנו יקבעו למה תוכלו לחבר אותה ואיזו איכות תקבלו. חיבורי ה-Composite/RCA הישנים הם ברירת המחדל הנחותה באיכותה. לאיכות טובה יותר, מומלץ לרכוש מקלט עם שקעי Component ו-SCART ורצוי גם כניסות HDMI שיאפשרו לכם לחבר לטלוויזיה ציוד וידאו מגוון, וגם מחשבים עם יציאה מתאימה.

 

ממשקים נוספים שלא מזיק שיהיו בטלוויזיה שאתם קונים: VGA/D-Sub (למחשב), DVI (כנ"ל אבל דיגיטלי ואיכותי יותר), Firewire (גם למחשב וגם למצלמות וידאו), S-Video (חיבור איכותי לוידאו בלבד), USB (לחיבור מחשב וגם לחיבור "זיכרון נייד"). בהרבה טלוויזיות תמצאו היום את כל הממשקים האלה, ובדגמים היקרים יותר גם חריצים לכרטיסי זיכרון (כדי להציג תמונות מהמצלמה הדיגיטלית ישירות על הטלוויזיה) ויציאות אודיו דיגיטליות שיאפשרו לכם להעביר צליל למגבר חיצוני.

 

זמן תגובה (Response Time). נתון חשוב בעיקר ב-LCD, ועדיף ככל שהוא נמוך יותר. נתונים של 8-12 מילישניות נפוצים מאד והם סבירים. נתון טוב יותר של שתיים עד שש מילישניות יבטיח תמונה חלקה יותר ולא "נמרחת".

 

סריקה (Interlaced/Progressive Scan). בלי להיכנס לפרטים, אתם מחפשים את הסריקה ה"מתקדמת". אחרת, איכות התמונה פשוט יורדת לחצי.

 

מנגנון 100Hz+. לחברות השונות יש שמות מסחריים עבורו, כמו Clear Motion, Clear Frame, TruMotion וכו', אבל הרעיון זהה: הצגת תמונה חלקה יותר, בעיקר בהצגת סרטים. בלי להיכנס ליותר מדי פרטים - טוב שיש אבל לא הכרחי.

 

בהירות (Brightness). נתון חשוב בעיקר בפלזמה, שמתמודדת פחות טוב עם תצוגה בחדר מואר. נתון של 500cd/m² הוא יתרון.

 

יחס ניגודיות (Contrast Ratio). יצרנים שונים מודדים בשיטות שונות את הנתון הזה, שמשפיע על "עומק" השחור, חדות ודיוק הצבעים וה"תלת-ממדיות" של התמונה. חפשו את נתון הניגודיות ה"רגיל", לא את ה"דינמי" הגדול משמעותית. בדגמים החדשים של ה-LCD מדובר כבר על 1:1000 ויותר. כל המרבה הרי זה משובח, למרות שלא צריך לסמוך יותר מדי על דיווחי היצרן.

 

זוויות צפייה (Viewing Angles). ברוב מוצרי הפלזמה הנתון הוא 178 מעלות לכל כיוון, מה שמאפשר ליותר אנשים לצפות במרקע בו-זמנית. ב-LCD, זוויות הצפייה לרוב קטנות יותר. חפשו טלוויזיה עם זווית אופקית (H) של 160 מעלות לפחות ורצוי 170.

 

רמקולים. רוב המקלטים מגיעים עם שני רמקולים מובנים בעוצמה כוללת של 20 וואט לפחות. במחיר מעט יותר גבוה, תקבלו מקלט עם ארבעה רמקולים או יותר ותמיכה בצליל היקפי (סראונד).

 

ציפוי המסך. מבריק או מאט - זה בעיקר עניין של העדפה אישית, אם כי חשוב לבדוק כבר בחנות כיצד הציפוי משפיע על החזר האור מזוויות שונות.

 

מקלט דיגיטלי מובנה (טיונר). חשוב לקליטת שידורים דיגיטליים שעדיין לא כל-כך קיימים בישראל.

 

תוחלת חיים (Life span). זו כבר כמעט לא בעיה, גם בפלזמה. הנתון מוצג באלפי שעות - חלקו ב-4000 כדי לדעת כמה שנים בערך הטלוויזיה שלכם תשרוד (לדוגמא, 60 אלף שעות הן 15-16 שנים).

 

אחריות. מסוג הדברים שנוטים לשכוח וחבל. כדאי לבדוק היטב לא רק מהי תקופת האחריות אלא מה היא מכסה ומי מעניק אותה. עדיפה, כמובן, אחריות מהיבואן הרשמי.

 

איך בוחרים?

אז איזו טלוויזיה לקחת? כמובן, את הגדולה ביותר שמתאימה לתקציב ועונה לצרכים והתכונות שפירטנו (עם קצת מרחב גדילה לעתיד). עקרונית, נכון שבדרך-כלל עדיף להיצמד ליצרן מוכר, ולרכוש את "מוצרי השנה שעברה", שיהיו פחות מתקדמים אבל זולים משמעותית. אל תשכחו להשוות מחירים, כי יש בשוק הזה פערים של 20-30 אחוז בין ספקים שונים.

 

בכל מקרה, לכו לראות לפני שתחליטו, ואל תסמכו על סרטוני ההדגמה שמוצגים על מקלטי הטלוויזיה בחנות. זהו סוד ידוע שהם נבחרים באופן שיחמיא גם לטלוויזיה פחות איכותית. לכן, הביאו אתכם מהבית סרט כלשהו ב-DVD שאתם מכירים, ובקשו לבדוק איך הוא נראה על הטלוויזיה שמציעים לכם.

 

הכי טוב אם בחנות יש גם חיבור לכבלים/לוויין, שיאפשר לכם לבדוק איך נראים שידורים כאלה, שהם בדרך-כלל הדבר שתראו הכי הרבה על המסך. מומלץ לנסות לצפות במסך מהצדדים, בזווית, כדי להתרשם מזוויות הצפייה ולראות אם יש השתקפויות אור. קחו את הזמן - אתם תבלו עם הטלוויזיה החדשה שלכם הרבה שנים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איזה טלוויזיה לקנות?
צילום: index open
מומלצים