שתף קטע נבחר

מה אוכלים עם סוכרת, לחץ דם או טרשת עורקים

תרופות הן כמובן הטיפול הנכון במחלות, אבל תזונה נכונה יכולה אף היא לעשות את ההבדל. הדיאטנית אולגה רז מסבירה איזה תפריט מתאים למחלות נפוצות

אוכל הוא צורך קיומי בסיסי, ולמרות זאת, בחיי השפע המודרניים, המזון הופך לעתים מידיד טוב למזיק ולגורם למחלות. עודפי הסוכר והשומן במזונות הקיימים היום גורמים להשמנה ולהיווצרות מחלות כמו יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב, בעיות במערכת העיכול, התפתחות תהליכים דלקתיים ועוד.

 

כדי לטפל במחלה מומלץ ליישם מספר עקרונות תזונתיים שיסייעו לשיפור הבריאות. זאת, כמובן, תוך התחשבות בצרכיו האישיים של כל מטופל.

 

טרשת עורקים

למניעתה חשוב למנוע עלייה ברמת הכולסטרול והתפתחות תהליך דלקתי כרוני המתבטא בעליה ברמות ה-CRP (מדד הדלקתיות המשתקף בבדיקת דם) והציטוקינים הפרו-דלקתיים (הגורמים לתגובה דלקתית), אשר מניעים את התהליך הטרשתי, החל משקיעת הכולסטרול על דפנות כלי הדם וכלה בהיווצרות קריש דם.


מקור מצוין לשומן חד בלתי רווי. אבוקדו. עכשיו העונה (צילום: אורן יהודה)

 

כדי להאט תהליכים אלה מומלץ למעט בצריכת שומן רווי (המצוי בבשר שמן, חמאה, מוצרי חלב שמנים, אברים פנימיים ועוד), להקטין צריכת שומנים רב בלתי רווים (שמנים צמחיים כמו חמניות, תירס, חריע), להעלות צריכת שומן חד בלתי רווי (לדוגמה, שמן זית וקנולה, טחינה ואבוקדו), לצרוך סיבים תזונתיים (לדוגמה, מוצרים מחיטה מלאה, דוחן, גריסים, כוסמת, ירקות). כדי למנוע עלייה בטריגליצרידים ולרדת במשקל בהדרגה, אם יש צורך בכך, חשוב להקטין את צריכת הסוכרים הפשוטים (לדוגמה, סוכר לבן, חום והמוצרים שמכילים אותם, כמו עוגות, עוגיות, דבש, ריבה ומיצי פירות).

 

פקקת (היווצרות קרישי דם)

מומלץ להימנע מאכילת סוגי בשר שמן, לרדת במשקל, להפסיק לעשן ולהימנע מפעילות גופנית אינטנסיבית מדי. לשתות אלכוהול במתינות, לאכול מזונות עשירים באומגה 3 (דגים ממים קרים: סלמון, מקרל, טונה קפואה ופורל), להרבות באכילת סיבים מסיסים (קטניות, שיבולת שועל, גריסים) וירקות ירוקים.

 

סוכרת

מומלץ לרדת במשקל בהדרגה, תוך ביסוס הדיאטה על פחמימות מורכבות (כ-60 אחוז מסך כל הקלוריות הנצרכות). דוגמאות לפחמימות מורכבות: דגנים מלאים, לחם מחיטה מלאה, גריסים, קטניות. להרבות בשתייה ללא סוכר. להרבות בצריכת ירקות וסיבים תזונתיים. לצרוך מזון העשיר במגנזיום. להימנע מאכילת סוכרים פשוטים. לאכול ארוחות קטנות כל שלוש-ארבע שעות. להקטין צריכת שומנים רוויים ולהחליפם בחד-בלתי-רוויים. לצרוך מזון העשיר באומגה-3.

 

יתר לחץ דם

מומלץ להוריד את צריכת המלח. לרדת במשקל, במידת הצורך ובהדרגה. להוריד את צריכת השומנים הרווים ולהחליפם בחד-בלתי-רוויים. לצרוך מזונות עשירים באשלגן (שפע של ירקות), בסידן (לדוגמה, מוצרי חלב 5% שומן, ירקות בעלי עלים ירוקים, שומשום מלא ובמקרה הצורך להשלים עם תוספי תזונה) ובמגנזיום (דגנים מלאים, עלים ירוקים, ובמקרה הצורך תוספי תזונה).

 

אבנים בכיס המרה

להימנע מירידות דרסטיות במשקל. לשתות קפה ואלכוהול במתינות. למעט בצריכת מזון מן החי, במיוחד כזה המכיל שומנים (לדוגמה: סוגי בשרים שמנים ואברים פנימיים) ולהרבות באכילת ירקות.

 

  • הכותבת מנהלת את היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי תל אביב וראש המחלקה לתזונה במרכז האוניברסיטאי אריאל, ומשמשת כמנהלת המדעית של התערוכה והוועידה לתזונה בישראל "Nutrition 2009", שתתקיים ביום ד', 14.1.09, במלון דייויד אינטרקונטיננטל בתל אביב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מורג רובננקו
חלבון מן הצומח. קטניות
צילום: מורג רובננקו
ד"ר רק שאלה
מומלצים