שתף קטע נבחר

צילום: AFP

הפסקת האש בתוקף, צה"ל מעריך: חמאס יירה

הפסקת האש הישראלית נכנסה לתוקף ב-2:00, אך ההערכה בישראל היא שחמאס ימשיך בירי, כדי לומר את המלה האחרונה. הבוקר לא יתקיימו לימודים ברוב היישובים בטווח הרקטות, והחיילים בעזה הונחו להשיב אש לעבר כל מקור ירי

21 ימים לאחר שהחל מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה, החליטה ישראל לנצור את האש. הלילה ב-2:00 (יום א') נכנסה לתוקף הפסקת האש החד-צדדית עליה הכריז ראש הממשלה, אהוד אולמרט. לפי שעה נשמר השקט. עם זאת, במערכת הביטחון מעריכים שחמאס ימשיך בירי לעבר ישראל בימים הקרובים. הבוקר לא יתקיימו לימודים ברוב היישובים בטווח הירי, והחיילים ברצועת עזה הונחו לשמור על דריכות וערנות לקראת כל התפתחות.

 

לפי ההערכה שמסרו ראשי מערכת הביטחון לחברי הקבינט, טרם ההחלטה על הפסקת האש, יישובי הדרום עלולים לספוג בימים הקרובים מנת רקטות ופצצות מרגמה נוספת, משום שבחמאס רוצים להוכיח שהם אלה שאומרים את המלה האחרונה במערכה. גורמים בחמאס כבר הודיעו שההתנגדות לא תמה וישראל מצדה תנסה להכיל את הירי ולא להגיב, כדי להוכיח את נכונותה לעמוד בהחלטה, עד גבול מסוים. ההערכה של גורמי הביטחון היא שבתוך שלושה ימים, צפוי חמאס לנצור את האש.

 

 

מבצע "עופרת יצוקה" - הסוף:

 

בסביבת שר הביטחון, אהוד ברק, הבהירו שמערכת הביטחון נערכת להסלמה אפשרית של המצב בעזה, גם לאחר הפסקת האש. לדבריהם, עמל בימים האחרונים שר הביטחון על תכניות מבצעיות אפשריות, במקרה שחמאס יפר את הפסקת האש שהכריזה ישראל. "אנו נערכים לאפשרות שהמסר לא הובן וניאלץ להפעיל מחדש את הכוחות, ואף ייתכן שביתר שאת", הבהירו אנשיו. שר הביטחון הבהיר בנאומו אמש, כי כוחות צה"ל יישארו לפי שעה ברצועת עזה.

 

 

בינתיים לא משחררים את המילואים

בצה"ל כבר החלו להעביר לכוחות הפרושים בשטח הנחיות חדשות בדבר הפעילות. הכלל המרכזי שקיבלו החיילים: הם יוכלו להשיב באש לעבר כל מקור ירי, בין אם כוון לעבר הכוחות בשטח ובין אם לעבר שטח מדינת ישראל. "המבצע לא הסתיים, אלא נכנס לתקופת ביניים עם מאפייני פעילות אחרים, ובסיומה נדע לאן מועדות פנינו", הסבירו גורמים צבאיים. בצה"ל מעריכים שחמאס יפר את הרגיעה באופן זהיר על מנת לבחון את מידת הרצינות של ישראל.

  

מיד לאחר אישור הפסקת האש על-ידי הקבינט המדיני-ביטחוני, העביר מפקד המבצע, אלוף פיקוד הדרום יואב גלנט, הנחיות למפקדים הבכירים בשטח, שיעבירו אותן לחיילים. הכוחות צפויים להישאר לפי שעה בהיקף מלא בתוך הרצועה במקומות שונים, על-פי שיקולים מבצעיים, בדגש על המשך הכתר סביב העיר עזה ושליטה על אזורי שיגור הרקטות בצפון הרצועה. הכוחות בשטח יקבלו גם פירוט מלא באשר להוראות הפתיחה באש.


חיילי צה"ל ברצועת עזה (צילום: AP) 

 

המפקדים הבכירים בשטח הונחו לעקוב אחר כל אירוע חריג, בעיקר בשעות הראשונות של הפסקת האש, ולאשר פתיחה באש בהתאם לצורך. צה"ל יכלול בסל הכלים שלו המשך שימוש בירי טנקים וכלי טיס של חיל האוויר במידת הצורך. בימים הקרובים יישארו כל הכוחות ברצועה ומחוצה לה בכוננות גבוהה, למקרה של הסלמה במצב. עם זאת, במקרה שבו יתייצב המצב, עשויים חלק מן הכוחות לצאת משטח הרצועה. לפי שעה, אין כוונה לשחרר את כוחות המילואים. הדבר יעלה בהערכות מצב שייערכו בהתאם להתפתחויות בשטח, ולפיהן יוחלט האם יש צורך בכוחות המילואים ובאיזה היקף.

 

האלוף גלנט העביר מסר לכל הכוחות שלוקחים חלק בפעילות, לפיו מבצע "עופרת יצוקה" טרם הסתיים. לדבריו, המשימה המרכזית של הכוחות כעת היא להמשיך ולשמור על שגרה מבצעית, כוננות ודריכות וערנות לקראת כל התפתחות. מסר אחר הועבר לאוכלוסייה הפלסטינית ברצועת עזה, לפיו אין לשוב בשלב זה לבתים, עד אשר ייצאו כל כוחות צה"ל מהרצועה. מדובר בהמלצה לנוכח הערכות כי אזורים רבים בצפון הרצועה עדיין תחת איום קרבות והדבר עשוי לסכן את חייהם של האזרחים.

 

ברכות בעולם, מחאה במשפחת שליט

בדיון בקבינט לביטחון לאומי התנגדו שני שרים להפסקת אש. השר אלי ישי נימק את התנגדותו בכך שהמידע שהתקבל בנושא גלעד שליט אינו מספק, כמו גם טענתו שיש להמשיך בפעילות הצבאית האווירית נגד יעדי חמאס בעזה. חברי מטה "החברים של גלעד", הפועל למען שחרורו של גלעד שליט, אמרו כי החלטת הממשלה היא "גזר דין מוות לגלעד". מהמטה לשחרור גלעד שליט, המייצג את משפחתו של החייל החטוף, אמרו כי נאום אולמרט "לא עונה על ציפיות המקורבים למשפחה ושל הורים וחיילים, שציפו לאמירה ברורה, הקושרת את תוצאות המלחמה עם המחויבות שלנו לגלעד".


הריסות ברצועת עזה (צילום: AP) 

 

מתנגד נוסף היה שר האוצר, רוני בר-און. אנשיו הכחישו את הטענה שהתנגד בגלל שראש הממשלה מינה את מנכ"ל משרדו, רענן דינור, לרכז את הפעילות הבינמשרדית בעורף, כפי שטענו אחדים מהשרים.

לטענתם בר-און התנגד מטעמים עניינים של אי הגעה למטרות ישראל. השר רפי איתן מהגמלאים נמנע בהצבעה. התוצאה: תשעה שרים בעד, שניים נגד ואחד נמנע.

 

גורמים מדיניים בכירים הבהירו לאחר ישיבת הקבינט, שההכרעה על הפסקת אש חד-צדדית התקבלה לאחר שבמאזן בין השיקול הצבאי לשיקול המדיני, גבר האחרון. זאת, מפאת הלחץ הבינלאומי על ישראל, והתובנה שהעמקת המבצע לא תביא בהכרח להרחבת ההישגים של ישראל על פי הגדרת מטרותיה. במהלך היום צפוי ביקור של מנהיגי צרפת, גרמניה, איטליה, ספרד, בריטניה וצ'כיה, שיבואו כדי להביע תמיכה במהלך.

 

יבלוט בהעדרו בביקור זה ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, שלא הוזמן לבוא לירושלים, על רקע הצהרותיו הקשות במהלך הלחימה, ובין היתר קריאתו להרחקת ישראל מהאו"ם. ישראל תעמוד על הקמת מנגנון הפיקוח והסיוע הבינלאומי למניעת ההברחות דרך סיני לחמאס ברצועת עזה, בחסות המטרייה שהבטיחו בסוף השבוע מנהיגי העולם לראש הממשלה.

 

בהכנת הידיעה השתתף אחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק ואולמרט מכריזים על הפסקת אש
צילום: AP
נפגעי חרדה מפגיעת רקטה באשדוד, אמש
צילום: אבי רוקח
כוחות צה"ל ברצועה. לא יוצאים בינתיים
צילום: רויטרס
חייל בעזה. דריכות וערנות
צילום: AFP
פינוי פצועה בעזה. הפלסטינים הונחו לא לשוב לבתים
צילום: רויטרס
מומלצים