שתף קטע נבחר

בית עגנון חוזר לפעילות

בית הסופר וזוכה פרס הנובל, ש"י עגנון, נפתח לציבור אחרי שלוש שנים של שיפוצים והוכרז כ"בית לאומי". זה התחיל בארוחה חגיגית של מאכלים מתוך סיפוריו

היום (ב') נפתח לציבור ביתו ההיסטורי של הסופר וזוכה פרס נובל ש"י עגנון, לאחר תהליך שימור ושיחזור בן שלוש שנים. למעשה, אירועי השקת הבית, בנוכחות נשיא המדינה שמעון פרס, אריאל הירשפלד, חנוך בר טוב ואחרים, החלו ביום שישי האחרון בארוחה מיוחדת שתפריטה נבנה על פי יצירות של עגנון.


מתוך "קינוחי עגנון" שהוגשו באירוע (צילום: עודד אנטמן)

 

בין היתר הוגש שם יין פירות מתוך "אורח נטה ללון" ("והעמיד לפניו יין שרוף פשוט ויין שרף מבושל במשרת דובדבניות ויין שרוף של שזיפים..."); מרק ירקות וערמונים מתוך "והיה העקב למישור"; לביבות תפוחי אדמה מתוך "אסתרליין יקירתי" ("אותו היום עשתה המשרתת לביבות של תפוחי אדמה.אלף פעמים כבר אכלה צירל לביבות כאלו, אבל כשהביאון נדמה לה שמימיה לא ראתה מאכלים טובים כאלו"); דג כבוש בפלפלים מתוך "סיפור פשוט" ופשטידת קמח תירס עם שזיפים ואגוזים מתוך "בנערנו ובזקיננו".

 

לאחר השיפוץ הבית ברחוב קלאוזנר 16 בשכונה הירושלמית תלפיות הוכרז כאתר לאומי. הוא נבנה ב-1931 ותוכנן על ידי האדריכל פריץ קורנברג, שיצר גרסה צנועה ומאופקת של סגנון הבאוהאוס בחסכנות כמעט נזירית. מבחינה ארכיטקטונית מאופיין הבית בקווים ישרים ונקיים, חלונות מלבניים צרים והוא בין הבתים הבודדים בירושלים שלא צופו באבן. זה הבית בו עגנון כתב את רוב יצירותיו, ביניהן  "סיפור פשוט", "אורח נטה ללון","תמול שלשום" ו"שירה".


ספרייתו של עגנון (צילום: ברוך גיאן)

 

עגנון ידע טלטלות ופגעים לא מעטים בבתים בהם התגורר קודם לכן: הבית בו התגורר בגרמניה נשרף כליל ועימו ירד לטמיון כתב היד של ספרו המונומנטאלי אודות סיפורי חסידים ודירתו השכורה בירושלים נהרסה ונבזזה בפרעות. טלטלות אלו הביאו אותו לבנות את בית הקבע שלו, שם גר עם בני משפחתו וכתב במשך כ-40 שנה. יחסי עגנון עם הבית לא היו פשוטים, הוא הרבה לתאר אותם בכתביו בדרכים שונות, ולמעשה, הוא לא אהב מעולם את הבית אך הוא היה מבצרו האמיתי.

 

לאחר מותו של עגנון בתחילת שנות ה-80 רכשה אותו עיריית ירושלים

וערכה בו שינויים על מנת להתאימו למבקרים ולקיים בו אירועים ספרותיים. שני חדרים נשארו כביום בו עזב אותם בעל הבית: חדר האורחים וחדר העבודה של עגנון, בו נמצא אוסף הספרים הנדיר שלו הכולל כ-8,000 ספרים.

 

בין דפי הספרים מצויות אינספור הערות של הסופר, פתקאות וסימונים למראי מקום. כמו כן, כותרים נדירים של תורת הנסתר, מהדורות נדירות של ספרי קבלה, אוסף סידורים נדיר מכל העולם וספרים נדירים בני מאות שנים. עם השנים הלך הבית והתמוטט, תהליכי התבלות קשים אחזו בו ונתגלתה סכנה מוחשית לספריה הנדירה.

 

  • בית עגנון יהיה פתוח לקהל הרחב מימים א'-ה', בין 9:00-15:00. החל מאפריל הוא ייפתח גם בימי שישי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית עגנון. עכשיו בית לאומי
צילום: ברוך גיאן
לאתר ההטבות
מומלצים