שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

התכנון: אובמה נכנס לבית הלבן - צה"ל יוצא מעזה

בשיחות שנערכו עם מנהיגי אירופה במעון ראש הממשלה עלה כי צה"ל עתיד לצאת מהרצועה עד יום שלישי ב-19:00 - עת ייכנס הנשיא ה-44 של ארה"ב לבית הלבן. גם מגויסי המילואים צפויים לשוב הביתה. בצה"ל מזהירים מפני ניסיונות חמאס לפגוע בחיילים הנסוגים

עוד לפני השבעת נשיא ארצות הברית אובמה, ביום שלישי ב-19:00 שעון ישראל, צפויים כוחות צה"ל להשלים את נסיגתם מרצועת עזה - אם לא יתרחשו אירועים שיחייבו את הישארותם. כך עלה בארוחת הערב רבת המשתתפים שהתקיימה אמש (יום א') במעון ראש הממשלה בירושלים.  

 

שלום לך עזה - כותרות אחרונות:

 

ישראל מבקשת לערוך בכך בין היתר מחווה לנשיא הנכנס בארצות הברית, ברק אובמה - במקביל למחווה האירופית לישראל - שנועדה להראות שיתוף פעולה עם הקהילה הבינלאומית במאבק בהברחות אמצעי לחימה דרך מצרים לרצועת עזה. לוח זמנים זה מוקדם מעט ממה שתואר בשבוע שעבר, אז נאמר כי האש תיפסק עד כניסתו של אובמה לחדר הסגלגל. קידום היוזמה המצרית והלחץ הבין לאומי על ישראל - הם שאיפשרו את קיצור לוח הזמנים.

  

בשיחות שנערכו בהשתתפות מנהיגים בולטים באירופה - ניקולא סרקוזי, אנגלה מרקל, גורדון בראון, סילביו ברלוסקוני, מירק טופולנק, וחוסה לואיס ספאטרו - דיווחו הישראלים על כוונתם להשלים את הנסיגה עד להשבעת הנשיא. התנאי שהוצב: שמירת הפסקת האש על ידי החמאס כפי שהודיע איימן טהא, אחד מדוברי התנועה, בשם ארגונו ובשם הארגונים הפלסטיניים.


חוכך בדעתו. אולמרט, אמש בפסגה עם מנהיגי אירופה (צילום: רויטרס)

 

ישראל מבקשת להשלים את הנסיגה במהירות, הבהירו הבכירים הישראלים שהשתתפו בארוחת הערב, ביניהם שר הביטחון אהוד ברק, שרת החוץ ציפי לבני, יו"ר הכנסת דליה איציק ויו"ר הליכוד, בנימין נתניהו. עוד השתתפו בארוחה שגרירי ארה"ב ורוסיה בישראל.

 

ישראל לא רוצה להביך את אובמה

שרים בממשלה הבהירו ל-ynet שישראל אינה רוצה להביך את ברק אובמה עם כניסתו לבית הלבן. עוד הסבירו כי ישראל מבקשת להמשיך בשיתוף הפעולה עם הממשל האמריקני החדש במאבק בטרור האיסלאמי הקיצוני,

 שבראשו כעת עומדת  מניעת ההברחות של אמצעי לחימה וטילים לחמאס. זאת בהמשך ישיר למזכר ההבנות שנחתם בסוף השבוע בין מזכירת המדינה קונדוליזה רייס ושרת החוץ ציפי לבני.

 

לבני הודיעה בארוחת הערב שתפעל החל מהבוקר למימוש מזכר ההבנות, ואף התייחסה בדבריה לקשר חמאס-איראן. "האידיאולוגיה של איראן לא קשורה לעזה. עזה היא רק תירוץ שלה כדי לקבל תמיכה בדעת הקהל הערבית. הוכח קשר בין איראן לחמאס והמבצע הזה חשף את הקשר ההדוק ביניהם. מי שמאמין בפתרון מדיני עם הפלסטינים צריך להבין שפעילות נגד חמאס היא פעולה הכרחית. מדינת טרור בעזה היא בעיה בינלאומית", אמרה. 

 

גם ראש הממשלה הפציר במנהיגים לנקוט ביד קשה יותר כלפי איראן. "איראן זה איראן, חמאס זה איראן וחיזבאללה זה איראן. גם אנחנו לא חושבים שהאופציה הצבאית עדיפה ולפני שנגיע אליה, אתם צריכים להטיל סנקציות הרבה יותר חריפות נגד איראן, להקטנת ההגמוניה שלה באזור באמצעות חמאס והחיזבאללה", אמר.

 

דילול הכוחות יורגש היטב, כך לפי התוכנית, גם בקרב מי שגויסו למילואים בצו 8. אם לא יתעורר צורך לא מתוכנן - אלה ישובו לבתיהם כבר ביום שלישי. בצה"ל אמנם מתכוונים להשאיר כוחות רבים סביב הרצועה, אך אם לא יחולו עיכובים - גם חלק מהכוחות הסדירים ישובו לאימונים ולמשימות אחרות.


פוקחים עין על נסיונות חטיפה (צילום: רויטרס)

 

בשלב זה מתרכזים בצה"ל בכוחות שעדיין נמצאים בתוך הרצועה ועל אף יתרונם היחסי במיקום ובאמצעי הלחימה - פוקחים עין על חיילים אלה בעיקר מפני ניסיון פיגוע או אף חטיפה. הכוחות בשטח תודרכו למשנה זהירות ופתיחה באש בכל ניסיון להגיע למגע עמם.

 

הפלוגה של שליט יצאה מהרצועה

בצה"ל מעריכים כי בימים הקרובים יחלו בחמאס לאמוד את הנזקים שנגרמו לארגון במגוון היבטים. "כשמדברים על יכולת הרתעה, צריך להבין שבחמאס עדיין לא מבינים את מימדי הפגיעה. כשהמנהיגים ייצאו ממקומות המסתור שלהם, יבדקו מה נפגע אצלהם ויצטרכו להתעמת מול האוכלוסיה הפלסטינית - תתחדד אצלהם ההבנה כמה לא כדאי לפתוח בסיבוב נוסף מול ישראל", אמר גורם צבאי.

 

בין הכוחות שכבר יצאו מהרצועה - גם לוחמי הפלוגה שבה שירת גלעד שליט. הטנק מספר 2 שממנו נחטף שליט, שב כבר מזמן לפעילות מבצעית והיה שותף מלא גם במבצע "עופרת יצוקה". הלוחמים כינו אותו "הטוב ביותר בפלוגה".

חלקם סיפרו ל-ynet כי יצאו למבצע עם תחושת מחויבות וחשבון פתוח עם החמאס ורצועת עזה, אולם הם מבינים שלא יכלו לשוב עם חברם לנשק בתום המבצע. "אם הפעילות לפחות קידמה משהו במאמצים להחזיר אותו - זה נותן תחושה טובה", סיפר אחד הלוחמים, "כמובן שהיינו רוצים שזה יהיה אחרת. אנחנו יוצאים בתחושה של גאווה שפגענו במי שפגע קשה בשגרת החיים של תושבי הנגב המערבי".

 

השיקול המבצעי אם לעכב את יציאת הכוחות מהרצועה נתון בידי הרמטכ"ל גבי אשכנזי, בתיאום עם ראש השב"כ יובל דיסקין ובאישור המטבחון המשולש, בהשתתפות אולמרט, לבני וברק. ההערכה בירושלים היא כי הנסיגה אכן תושלם במועד, למרות החשש משבריריות הפסקת האש. 

 

גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 939 ימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מישל וברק אובמה. הם כבר בוושינגטון
צילום: AP
חיילים יוצאים מעזה
צילום: רויטרס
אולמרט וסרקוזי, אמש בירושלים
צילום: AP
מומלצים