שתף קטע נבחר

רע"מ-תע"ל ובל"ד ערערו לעליון על פסילתן

לאחר שוועדת הבחירות פסלה את רשימותיהן, טוענות המפלגות כי אין ראיות המצדיקות זאת: "לא ייתכן שישראל ביתנו והאיחוד הלאומי הקוראות לשלול זכויות המיעוט יישבו בכנסת, בעוד מפלגות הדוגלות בשוויון מלא יישארו בחוץ"

לא מוותרים על מקום בכנסת: מרכז עדאלה הגיש היום (ב') ערעור לבית המשפט העליון, בשם מפלגות רע"מ-תע"ל ובל"ד, על החלטת ועדת הבחירות המרכזית למנוע מרשימותיהן להתמודד בבחירות הקרובות. על-פי החוק, בית המשפט חייב לדון בערעור בהרכב מורחב של תשעה שופטים לפחות, ומחויב לתת את תשובתו עד ליום חמישי. מכן נובע שהדיון יתקיים ככל הנראה כבר מחר.

 

בערעור, שהוגש באמצעות עורכי הדין חסן ג'אברין

ואורנה כהן, נטען כי החלטת ועדת הבחירות לפסול את שתי המפלגות "הפרה את כללי הצדק הטבעי והתעלמו מחוות הדעת של היועץ המשפטי לממשלה, לפיה אין ראיות המצדיקות את מניעת השתתפותן של שתי הרשימות בבחירות לכנסת".

 

בערעור, המשתרע על פני יותר מ-500 עמודים, מבקש עו"ד ג'אברין להפריך את הנימוקים שהועלו כנגד בל"ד ורע"מ-תע"ל, באמצעות פרוטוקולים מהכנסת, כרוזים ומצען של שתי המפלגות. "המצע של שתי המפלגות לא השתנה מאז שאושר בשנת 2003 על ידי בג"ץ", אמר הבוקר ג'אברין ל-ynet. "החוק הבינלאומי לו מחויבת ישראל קובע כי מיעוט לאומי זכאי להיות מיוצג בפרלמנט וגם זכאי לחלוק על עמדות הרוב. החלטת ועדת הבחירות פוסלת למעשה את כל הרשימות בכנסת המוגדרות כערביות".

 

הערעור מתייחס לנימוק כי שתי הרשימות אינן מכירות בסעיף 7 א' לחוק הכנסת, המחייב כל מפלגה להכיר בישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. "על כך אני אומר שני דברים", אמר ג''אברין. "כלל הרשימות הערביות מכירות בהגדרה העצמית של היהודים בישראל, המחלוקת העיקרית היא על ההגדרה החוקתית של המדינה באם תוגדר רק כמדינה יהודית או מדינה לכלל האזרחים. הדרישה לשוויון אזרחי לאומי מלא היא דרישה לגיטמית, זו אינה דרישה נגד היהודים אלא דרישה לאזרחות משותפת עם היהודים".

 

עו"ד ג'אברין הביע ביטחון בצדקת הטענות בערעור. "בג"ץ פסק בנושא ב-2003", אמר. "מאז לא השתנה דבר, ועל כן המשתמע מההחלטה שהתקבלה בוועדת הבחירות, שזו החלטה כנגד בית המשפט העליון ופסיקותיו".

 

"הדרישה שנפגין נאמנות לציונות - לא סבירה"

 

המערערות טוענות כי הנציגים שהגישו את בקשות הפסילה בוועדה יצרו, "אווירה קיצונית, המתבססת על הבחנה בין 'אנחנו ואתם'". אווירה זו מנעה לגרסתם קיום דיון ענייני, ואף יצרה מצב שבו נציגי שתי המלגות ושאר האזרחים הערבים החברים בוועדת הבחירות יצאו מהדיון וסירבו להמשיך ולהשתתף בהצבעה. "שיקולי רוב חברי הוועדה היו כה זרים ובלתי ענייניים", נכתב בערעור, "עד שחלקם ציינו מפורשות שהם מצביעים בעד הפסילה, למרות שהם מודעים לכך שאין ראיות המבססות את פסילתם".

 

עוד נטען בערעור כי חלק גדול מחברי הוועדה התייחסו להשתתפותן של הרשימות הערביות "כאל חסד או פריבילגיה המוענקת להם, ולא כאל זכות יסוד חוקתית".

לדברי המערערות, חברי הוועדה מיקדו את הדיון בדרישתם "הבלתי סבירה באופן קיצוני", כי על נציגי הרשימות להפגין נאמנות לציונות.

 

בערעור נכתב עוד כי כי רבים מחברי הוועדה שהצביעו בעד הפסילה הם "אנשים בדרך כלל עניינים ורציונאליים, אך ברגעי ההחלטה גברו עליהם שיקולים לא ענייניים שמקורם בשיקולי בחירות ובמצב של מלחמה".

 

העותרות טוענות כי תוצאת ההחלטה הינה בלתי סבירה, שכן "בעוד שמבקשי הפסילות, חבר הכנסת ליברמן ורשימות 'ישראל ביתנו' ו'האיחוד הלאומי', שמצעם קורא לשלול זכויות יסוד של המיעוט הערבי בישראל יזכו לייצוג בפרלמנט, בעוד שהדוגלות בשוויון מלא, אזרחי ולאומי, ימצאו עצמן מודרים מהפרלמנט".

 

"אי אפשר לדרוש מהם להתנתק מבשארה"

ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) תקף גם הוא הבוקר את החלטת ועדת הבחירות, ואף העניק גיבוי מלא לח"כ לשעבר עזמי בשארה, מייסד בל"ד שנמלט לפני כשנתיים לסוריה, ששמו עלה במהלך הדיון בוועדה. "הטענה של איתן כבל כי פסל את בל"ד בגלל שהם בקשר עם בשארה היא טענה מנותקת מן המציאות", אמר טיבי. "בוודאי שהם יהיו בקשר עמו. הוא מייסד התנועה ואין זה אנושי לדרוש מהם להתנתק ממנו. הפרשה כנגד בשארה נופחה סולפה ונתפרה כדי להכפיש אותו את מפלגתו ואת שאר המפלגות הערביות. כאשר הימין מתנפל על בשארה שלא בצדק, חובתי המוסרית להגן עליו מה עוד שבאמצעות הפרשה המנופחת מבקשים לפגוע גם בו וגם בנו".

 

יו"ר סיעת בל"ד ג'אמל זחלקה אומר הבוקר כי מי שיפסוק בעניין הוא בג"ץ, ש"יצטרך להחליט האם ליברמן ואנשיו הם שקובעים במדינת ישראל את גבולות השיח הדמוקרטי. העניין מונח לפתחו של בית המשפט העליון והוא זה שיאמר את דברו, האם לפסול רשימה בשל מצעה הקורא לשוויון מלא במדינה דמוקרטית לכלל האזרחים, האם שוויון לציבור הערבי הוא דרישה לגיטימית או מחוץ לחוק, האם הדרישה לדמוקרטיה היא מחוץ לחוק, והאם גם הוא נותן לפאשיסט ליברמן לקבוע את גבולות השיח הדמוקרטי הלגיטימי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) וג'מאל זחאלקה (בל"ד)
צילום: דודי ועקנין
מומלצים