שתף קטע נבחר
צילום: Gettyimages Imagebank

האם גליליאו "ראה עקום"?

מדענים רוצים להוציא את עצמותיו של אבי האסטרונומיה המודרנית מקברו, ולערוך בדיקות דנ"א במטרה לגלות, מאילו בעיות ראייה סבל גליליאו, שהיה עיוור בסוף חייו. סבורים כי ההסבר לטעויות מדעיות שעשה, מצוי בליקויי ראייה

מדענים איטלקים ובריטים מבקשים להוציא את גופתו של גליליאו גליליי מן הקבר, ולערוך בדיקות דנ"א לאסטרונום בן המאה ה-16. בכוונתם לקבוע אם ליקוי הראייה החמור ממנו סבל גליליי, השפיע על תוצאות תצפיותיו בכוכבים. המדענים מקווים כי בדיקות הדנ"א יסייעו לפתור כמה תעלומות, הנוגעות למצבו הבריאותי של האיש, אותו הוקיעה הכנסייה מפני שטען כי כדור הארץ סובב סביב השמש. "אם נדע מה היה בדיוק ליקוי הראייה ממנו סבל, נוכל לשחזר את התמונה שנשקפה לעיניו מבעד לעדשה הטלסקופ" אמר פאולו גלוצי, מנהל המוזיאון למדע והיסטוריה בפירנצה, העיר בה נקבר גליליי.

 

ידוע כי גליליי, שחי בין השנים 1642-1564, סבל מבעיות ראייה קשות, והיה עיוור בשנתיים האחרונות לחייו. "היו לו תקופות בהן הוא ראה היטב, ותקופות בהן הוא ראה פחות טוב" אמר ד"ר פיטר ווטסון, נשיא האקדמיה לאופטלמולוגיה בקיימברידג', שחקר את כתביו של גליליי. ווטסון סבור שגליליי סבל מאוביאיטיס (Uveitis), דלקת קשה בחלק הפנימי של העין, או מגלוקומה, מחלה המתאפיינת בלחץ תוך-עיני מוגבר. ווטסון שולל את ההשערה שתצפיותיו של גליליאו בשמש גרמו למחלות העיניים שלו, ומשייך אותן למחלות אחרות בהן לקה האסטרונום כשהיה ילד, המתועדות בכתביו.

 


גליליאו גליליי. מה הוא באמת ראה? (צילום: גטי אימאג'בנק)

 

האם ליקויי הראייה של גליליאו יכולים להסביר כמה מן ה"טעויות" שלו? פאולו גלוצי סבור שניתן לקשר בין ליקויי הראייה לבין התיאור הלא מדויק של גליליי את מבנהו של כוכב הלכת שבתאי. בשנת 1610 צפה גליליי בשבתאי וטען כי הוא שונה משאר כוכבי הלכת במערכת השמש, מכיוון שצורתו אינה עגולה והוא נראה כמו כדור שצדדיו מנופחים. רק ב-1656 הראה כריסטיאן הייגנץ, כי מדובר במערכת של טבעות, המקיפה את כוכב הלכת.

 

"ככל הנראה מדובר במכלול של גורמים שהביעו לטעות" אמר גלוצי. "גליליאו לא ציפה כנראה למצוא טבעות ולכן הגיע למסקנות אליהן הגיע, מפני שראה את שבתאי בטשטוש. בדיקות הדנ"א יעזרו לנו לקבוע עד כמה ליקויי הראייה הטעו אותו. בכלל, יהיה מדהים לראות את הדברים כמו שהוא ראה אותם, כרגע כל מה שיש לנו זה תרשימים שהוא הותיר אחרי מותו".

 

גליליאו גליליי נקבר בבזיליקת סנטה קרוצה שבפירנצה, 100 שנים לאחר מותו. קבורתו התעכבה בשל איסור שהטילה הכנסייה על קבורתו של מי שהואשם בכפירה. עצמותיו של גליליאו הונחו בקבר אחד יחד עם עצמותיו של תלמידו האהוב וינצ'נזו ויויאני ועצמותיה של אישה נוספת. הבדיקות יסייעו גם להכריע בנוגע לזהותה של האישה, שחוקרים רבים סבורים כי היא הנזירה מריה סלסט, בתו הלא חוקית של גליליאו שהפכה ב-1999 לגיבורה של רב המכר ההיסטורי "בתו של גליליאו".

 

שנת 2009 הוכרזה על ידי ארגון אונסק"ו של האו"ם כשנת האסטרונומיה הבינלאומית, לציון 400 שנה לשימוש הראשון של גליליאו בטלסקופ. זמן קצר לפני שנפתחו אירועי שנת האסטרונומיה, פרס האפיפיור בנדיקט את חסותו על האירועים, וציין את תרומתו הגדולה של גליליי למדע. הצהרתו של האפיפיור הייתה צעד נוסף בפיוס ההיסטורי בין הותיקן למדען, שרק ב-1992 (350 שנה אחרי מותו) זוכה מאשמת כפירה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
שבתאי. נראה לגליליאו כמו כדור מנופח בצדדיו
צילום: נאס"א
מומלצים