שתף קטע נבחר

האם זה הזמן לצאת מהקרנות הכספיות?

מה טומנת בחובה השקעה בקרן כספית? הריבית ירדה, דמי הניהול עלו וגם הבנקים לוקחים את הנתח שלהם - כל הסיבות מדוע הקרנות הכספיות צפויות להעניק תשואה אפסית ב-2009

השקעתם בקרן כספית? ייתכן כי זה הזמן לשקול מחדש את המשך ההשקעה בתנאים הנוכחיים. הקרנות הכספיות היו להיט ההשקעות הגדול של שנת ,2008 שכן במהלך השנה הקודמת תנאי השוק הנוחים ודמי הניהול האפסיים יצרו קרקע פורייה לצמיחת שוק הקרנות הכספיות.

 

במשך 2008 גייסו הקרנות הכספיות סכום עתק של 35 מיליארד שקל, והחליפו עבור רבים את ההשקעה בפיקדונות בבנקים. הקרנות הכספיות איפשרו, לראשונה, חלופה ראויה ובטוחה לכספים, וסיפקו לציבור עמדת מיקוח טובה מול הפקידים בבנק, שאיפשרה לקבל ריבית קצת יותר גבוהה עבור הפיקדונות.

אלא, שהורדת הריבית על ידי בנק ישראל ותחילת גביית דמי ניהול על ידי מנהלי הקרנות, בצירוף דמי ניהול חשבון ניירות ערך בבנקים נוגסים בכדאיות ההשקעה בקרנות אלו.

 

קרן כספית היא קרן נאמנות המיועדת להשקעות קצרות עם טווח פדיון קצר, ולכן מבחינת הסיכון והתשואה היא מהווה תחליף ראוי לפיקדונות בנקאיים. הקרנות הכספיות הוכיחו את עצמן כהשקעה סולידית והניבו רווח של יותר מ-4% לשנה. אולם, רווחים אלו לא צפויים לחזור על עצמם, שכן הקרנות הכספיות משקיעות במלווה קצר מועד (מק"מ) של בנק ישראל. כעת, כאשר ריבית בנק עומדת על 1%, הרווח שצפויות הקרנות הכספיות להעניק למשקיעים שואף לאפס.

 

גם הבנק משתתף לך ב"רווחים"

עם השקת הקרנות הכספיות, בתחילת 2008 נוצרה תחרות בין בתי ההשקעות שניהלו אותן. תחרות זו הביאה חלק ממנהלי הקרנות להכריז כי לא ייגבו דמי ניהול על הקרנות. זאת במטרה להפוך את המוצר לכדאי. אלא שבמהלך החודשים האחרונים יותר ויותר מנהלי קרנות הודיעו כי יתחילו לגבות דמי ניהול, והחל מהיום כמעט כל מנהלי הקרנות המובילות גובים דמי ניהול, בשיעור של עד 0.25%. בנוסף לירידת הריבית וגביית דמי הניהול, גם דמי הניהול שגובים הבנקים נוגסים ברווח המצומק של הקרנות הכספיות.

 

למרות שמי שמנהל את הקרנות הכספיות הם בתי ההשקעות, רוב הציבור קונה את הקרנות דרך הבנקים. מכיוון שקרנות כספיות נחשבות כנייר ערך, גובים הבנקים עמלה בשם "דמי ניהול פיקדון ניירות ערך." מדובר על עמלה שנגבית מתיק ההשקעות פעם ברבעון, בשיעור שנתי שבין 0.5% ל-0.6 ויש לקוחות שמשלמים אף יותר.

 

כדאי באמצעות ברוקר

חשוב להדגיש כי הבנק גובה אותה, מכיוון שתיק ניירות הערך נמצא אצלו. מי שמבצע את פעולות הקנייה דרך ברוקר שאינו בנק, לרוב לא משלם את העמלה הזו. חישוב פשוט מראה שדמי הניהול שלוקח הבנק, דמי הניהול שגובים מנהלי הקרנות והרווח הנמוך שהקרנות צפויות לתת – לא מותירים כמעט רווח בקרנות.

 

"אני מניח שלמנהלי הקרנות הכספיות יהיה מאוד קשה להשיג עבור המשקיעים תשואה שתעבור את רף 1% תשואה שנתית. מה שאומר במילים אחרות, שבשורה התחתונה הרווח של הלקוחות בקרנות שואף לאפס אחוז," אמר גורם בשוק ההון. "לקוח ממוצע, שמשלם לבנקים דמי משמרת של 0.6% לשנה ומעתה יצטרך גם לשלם למנהלי הקרנות – מביא לכך שהעלויות ללקוח הן מעל 0.9% וזה הופך את אפיק ההשקעה לבעייתי," הוסיף הגורם.

 

סמי בבקוב, מנכ"ל הראל פיא, אמר כי עדיין כדאי להשקיע בקרנות כספיות, אך השאלה החשובה היא מה המשקיע מחפש: "צריך לזכור למי הקרן הכספית פונה ולמה משווים אותה. הקרן הכספית מיועדת למי שרוצה להשקיע ללא סיכון בכלל ועדיף לו להשקיע בקרן כספית שמשיגה תשואות טובות יותר מפק"מ בבנק. ככל שהריבית יורדת, הקרן הכספית משיגה תשואות נמוכות יותר, אבל היא עדיין תהיה טובה יותר מהרוב המכריע של הפיקדונות.

 

הכתבה המלאה מתפרסמת במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרווח שואף ל-0%. קרן כספית
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים