שתף קטע נבחר

ולרשטיין חושף עמדות: אצביע לבית היהודי

מנכ"ל מועצת יש"ע, שהקפיד עד כה על נייטרליות, מודיע כי לא יוכל לתמוך באיחוד הלאומי, בשל חבירתה לגורמים קיצוניים הכופרים בסמכות המדינה. לדבריו, יפעל לאחר הבחירות לאיחוד בין המפלגות, אך גם הוא מתקשה להאמין שהיוזמה תצליח. יו"ר מועצת יש"ע: דבריו משקפים את דעותיו בלבד

קרע מעמיק בהנהגת המתיישבים ביהודה ושומרון ערב הבחירות, על רקע המחלוקות המעמיקות בין תומכי הבית היהודי והאיחוד הלאומי. מנכ"ל מועצת יש"ע, פנחס ולרשטיין, מצהיר בשיחה עם ynet כי יצביע לבית היהודי, ותוקף את האיחוד הלאומי על העדפתה לחבור לגורמים מהימין הקיצוני, על פני הציבור המתון יותר שמיוצג על ידי הבית היהודי. לדברי ולרשטיין, הוא יפעל לאחר הבחירות לאיחוד שתי המפלגות, אולם מוסיף כי אינו יכול להבטיח שיוזמת האיחוד תצליח.

 

 

עד לאחרונה הקפידה הנהגת יש"ע להימנע מצידוד גלוי במפלגה מסוימת, וראשיה העבירו לציבור

המתנחלים את המסר - "לא משנה עבור מי תצביעו, העיקר שיהיה זה למפלגה מהמחנה הלאומי". ראשי יש"ע אף פתחו בחודש שעבר במבצע לוגיסטי להאיץ במתנחלים להצביע - לא משנה לאיזו מפלגה - על רקע חששות ש"מאוכזבי ההתנתקות" מקרב המתנחלים יימנעו מהליכה לקלפי מתוך תחושת ייאוש וחוסר אמון במערכת הפוליטית.

 

אולם כעת, שובר ולרשטיין את הסטטוס-קוו ותוקף בגלוי את האיחוד הלאומי, על רקע צירופם למפלגה של גורמים כגון סיעת "ארץ ישראל שלנו" וראשיה - ברוך מרזל, נועם פדרמן ובייחוד הרב שלום וולפא - איש חב"ד וראש "המטה העולמי להצלת העם והארץ", המציג דעות קיצוניות ואף כופר בגלוי בסמכותה של מדינת ישראל. ולרשטיין תוהה "כיצד אפשר לעשות הסדר עם הרב וולפא ולא עם אדם כמו אורי אורבך - זה אומר דרשני". מדבריו ניתן להבין כי החבירה לרב וולפא הכריעה את הכף מבחינתו: "מי שמחביא את עמדתו לגבי חזון הציונות, לא אוכל להצביע עבורו - ולכן אצביע עבור הבית היהודי".

 

"מדברים על עם, ארץ ותורה, ולא מדינה"

מאז יישום תוכנית ההתנתקות שורר קרע בקרב הנהגת יש"ע, בקרב ציבור המתנחלים וגם בין חברי ההנהגה, שעיקרה סובב סביב הלגיטימיות של מוסדות המדינה,

האחראית ל"גירוש". בתקופה האחרונה העמיק הקרע על רקע הפירוד בין שתי המפלגות, האיחוד הלאומי והבית היהודי.

 

לדברי ולרשטיין, "יש מפלגה אחת שרואה במדינת ישראל ראשית צמיחת גאולתנו, והיא הבית היהודי". הוא סבור כי גם אורי אריאל, איש האיחוד הלאומי, מאמין במדינת ישראל - אך יחד עם זאת, "פוזל וקורץ לרב וולפא. הם מדברים על עם ישראל וארץ ישראל ולא על מדינת ישראל".

 

אמנם, לדבריו, "ברור שצריך לתקן דברים מהיסוד במדינה, אך מדינת ישראל זה דבר מובן מאליו בחברה שלנו, זה כמו שהשמש זורחת בבוקר ופתאום על הדבר הכי מהותי בחיים, הדבר שיש לו הכי גאווה כלפיו. אנשים שקרובים אליי מחביאים את זה ולא רוצים לדבר על זה בצורה ברורה. הם מעדיפים לדבר על עם, ארץ ותורה, ולא מדינה".

 

על רקע מחלוקת זו, לדבריו, נוצר הקרע: "חלק ניכר מהרבנים ומההנהגה לא תומכים באיחוד הלאומי". ולרשטיין סבור כי המחלוקת הזו קיימת

גם בתוך האיחוד הלאומי עצמו: "אני משוכנע שבאיחוד הלאומי חושבים מה שאני חושב, אבל משום מה הם מסתירים את זה על מנת לרצות את השותפים שלהם".

 

ולרשטיין העריך כי כבר לאחר הבחירות, יעלה על סדר היום מחדש נושא פינוי מאחזים והבנייה בהתנחלויות. שליחו של נשיא ארה"ב, ג'ורג' מיטשל, כבר ביקר בארץ ויצא נגד המאחזים וההתנחלויות, ובהנהגת יש"ע מבינים שמאבק קשה צפוי להן. על רקע זה ולנוכח הקרע בהנהגה, אומר ולרשטיין: "אני מקווה מאוד שאחרי הבחירות נוכל לאחד את הכוחות. אבל להבטיח שזה יצליח - אני לא מבטיח".

 

יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, מסר בתגובה לדברים: "דבריו של פנחס ולרשטיין משקפים את דעתו האישית בלבד, ולא את עמדתה של מועצת יש"ע שהיא גוף בלתי מפלגתי". עוד אמר דיין: "אני מעריך שאם היו מציבים קלפי במועצת יש"ע, היו נספרים קולות לחמש או שש מפלגות שונות. כולנו אנשי ציבור ובתור שכאלה, לכל אחד מאיתנו יש עמדות פוליטיות לא בהכרח זהות".

 

הרב שלום דב וולפא מסר בתגובה: "האיחוד הלאומי כולל את כל התנועות שמאמינות בארץ ישראל, דתיים וחילוניים, ללא הבדל השקפות. ולרשטיין לחוץ כי הוא רואה שהבית היהודי לא עוברת בסקרים. כשלונו במאבק על גוש קטיף הוא בשיתוף הפעולה עם השלטונות. היחידים שדואגים לעקורי גוש קטיף הם נציגי האיחוד הלאומי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פנחס ולרשטיין
צילום: גיל יוחנן
הרב שלום וולפא
צילום: גבי מנשה
אורי אורבך
צילום: גבי מנשה
צילום: גיל יוחנן
אורי אריאל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים