שתף קטע נבחר

זירת הקניות

כולם רוצים להיות השר להגנת הסביבה

בפאנל שערכה עמותת "אדם טבע ודין" עם נציגי המפלגות השונות לקראת הבחירות, הביעו חלקם רצון מפורש לקבל את תיק הגנת הסביבה בממשלה הבאה, למרות שהסכימו שמעמד המשרד ותקציבו הם בגדר "בדיחה"

נדמה שתיק הגנת הסביבה מעולם לא היה מחוזר יותר: בפאנל שקיימה היום (ה') עמותת "אדם טבע ודין" בתל אביב לקראת הבחירות, בו התארחו נציגי המפלגות השונות, הביעו חלק מהמשתתפים עניין בקבלת תיק הגנת הסביבה בממשלה הבאה. ולמרות זאת, כל המשתתפים הסכימו שהמעמד והיחס לו זוכה המשרד הוא "בדיחה", ותקציבו זעום באופן שהופך אותו לחסר אונים כמעט.

 

את תגובתו של השר עצמו לדברים אלה לא ניתן היה לקבל משום שבחר שלא להשתתף בפאנל. מנכ"ל העמותה, עו"ד ציפי איסר-איציק הביעה את מורת רוחה מכך. היא הצרה על שבין העמותה והשר קיימת לא רק מחלוקת כי אם קרע כדבריה, ואמרה כי השר לא השכיל לתרגם את המודעות הגואה לחקיקה ממשלתית מוצקה או לצעדים אופרטיבים משמעותיים.

 

פואד רוצה לשמור על הסביבה

בין הדוברים הראשונים היה שר התשתיות, בנימין בן אליעזר, שסקר בפני המשתתפים את פועלו הסביבתי, וסיפר על כוונתו להמשיך ולהוביל את משק האנרגיה לניצול גז טבעי במקום פחם, ולשימוש באנרגיות מתחדשות כמו אנרגיה סולארית.

 

כשנשאל בן אליעזר בתום דבריו האם ירצה בתיק הגנת הסביבה בממשלה הבאה השיב בחיוב. מאוחר יותר, בשיחה עם ynet, אמר פואד כי הדבר הראשון שהיה עושה לו התיק היה באחריותו היה להגביר את המודעות לנושא בקרב הציבור ומוסדות הממשלה. עוד הוא אמר כי היה פועל להביא את ישראל לעמידה בסטנדרטים הסביבתיים של מדינות ה-OECD.

 

גם ויסנר רוצה

לאחר מכן, גם פינס אמר כי במו"מ הקואליציוני שמפלגתו תנהל היא תדרוש את תיק ההגנה על הסביבה לעצמה, אך נמנע מלומר מפורשות שיבקש את התיק לעצמו. פינס, שחוזר על ידי המפלגות שרצות כיום תחת הדגל "הירוק", אמר כי מפלגת העבודה אולי פחות "ירוקה" מהן, אך היא לעומתן תהיה בכנסת הבאה. כוונתו הייתה לעובדה ששתי המפלגות - "הירוקים" ו"התנועה הירוקה" לא הצליחו לגשר על הפערים ביניהם ולהתאחד טרם הבחירות, וההתמודדות המקבילה שלהן מפצלת את קולות שוחרי הסביבה, ומקטינה בכך את הסיכוי שלהן לעבור את אחוז החסימה.

 

גם פאר ויסנר, יושב ראש מפלגת "הירוקים" אמר כי הוא מתמודד במטרה ברורה לדרוש במשא ומתן קואליציוני את תיק הגנת הסביבה. 

 

עוד השתתפו בדיון ח"כ דב חנין (חד"ש), ח"כ משה גפני (אגודת ישראל), רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), ח"כ מיכאל מלכיאור (התנועה הירוקה-מימד), ח"כ לשעבר ד"ר לאה נס (הליכוד), פאר ויסנר (הירוקים), ניצן הורוביץ (מרצ), וד"ר דורון אביטל (קדימה).

 

אביטל התבקש להגיב על תפקודה של קדימה כמחזיקת תיק הגנת הסביבה אך אמר כי הוא "יומיים בקדימה" ואין ביכולתו לעשות זאת.

 

הכנס נערך יומיים לאחר שהעמותה פרסמה את דו"ח העוני הסביבתי לשנת 2008, שטען כי העדר חקיקה סביבתית עדכנית ומקיפה, העדר תקנים ואכיפה הדוקה מאפשרים למפעלים ורשויות המזהמות את הסביבה להתמיד במעשיהם באין מפריע כמעט, תוך סיכון בריאות הציבור ומבלי לתת את הדין. ח"כ חנין ופינס חיזקו את ממצאי הדו"ח וטענו כי הממשלה נכנעה כניעה מוחלטת לאינטרסים כלכליים על חשבון אינטרסים סביבתיים. ימים ספורים לפני הבחירות, הדיון גלש לא פעם לזירה הפוליטית, כמו למשל כשפינס תקף בנושא זה את לאה נס ואמר שהליכוד ישמר מגמה זו.

 

התשובות לשאלות גולשי ynet

בשלב השאלות השיבו המשתתפים לשאלות שונות, ובין היתר לשאלות גולשי ynet.

 

  • באשר לתחנה הפחמית השיב השר בן אליעזר כי לא יהיה מנוס מהקמתה, חרף גילוי שדה הגז מול חיפה. עמיתו למפלגה ח"כ אופיר פינס, אמר כי אין ביניהם תמימות דעים בנושא, וכי הוא סבור שהתחנה הפחמית לא תקום בגלל מחוייבות ישראל להפחית פליטת גזי חממה מכוח אמנת קופנהאגן, שצפויה להחתם בדצמבר.

 

  • באשר לחוק הפיקדון נמתחה ביקורת על חברי ועדת הכלכלה מהליכוד גלעד ארדן ומשה כחלון, ונטען כי עיכבו את הרחבת חוק הפיקדון גם לבקבוקים משפחתיים (ליטר וחצי) ואת החלת האחריות על המיחזור ישירות על היצרנים. נציגת הליכוד, ח"כ לשעבר נס, הגנה על עמדתם ואמרה כי בכנסת הבאה תתמוך מפלגתה בכל הצעה שתרחיב את חוק הפיקדון גם לבקבוקים הגדולים.

 

  • הח"כים נשאלו כיצד רואה מפלגתם את החיבור בין צדק סביבתי לצדק חברתי? הורוביץ אמר כי לא ניתן להפריד בין הסוגיה הסביבתית לסוגיה החברתית. "ברור שכולנו מתנגדים למפעל שפולט עשן וזיהום. מהבחינה הזו יש קונצנזוס. ההבדל בין המפלגות הוא שיש בינינו כאלה ששואלים גם האם המפעל משלם שכר הוגן לעובדיו? אי אפשר להפריד בין צדק חברתי לצדק סביבתי". הורוביץ הסביר שאי אפשר להרים רק את הדגל הירוק ונתן את עצמו כדוגמא: "אני גם ירוק, וגם אדום, וגם ורוד וגם כחול-לבן...."

 

  • חנין, כמייצג של מפלגה יהודית-ערבית, נדרש לאותה סוגיה כשנשאל מדוע ביישובים הערביים אין שמירה על הסביבה. הוא הסביר כי האזרחים הערבים בישראל סובלים מאפליה והעדר תקציבים, וכפועל יוצא מחוסר הצדק החברתי הזה הם נפגעים מאוד ממפגעים סביבתיים. גם חנין סבור שסוגיות הסביבה אינן טריטוריה נפרדת ויש להן נגיעה לכל תחומי החיים הציבוריים, ולכן הוא סבור כי יש להקים רשות סביבה שנציגיה יהיו פעילים וישפיעו על קבלת ההחלטות בכל משרדי הממשלה.

 

  • נציגי המפלגות "הירוקות" נשאלו מדוע אינם מאחדים כוחות ומפלגים את הקולות. תשובתם הייתה דומה וכל אחד מהדוברים - ויסנר ומלכיאור - אמר כי הניסיונות לאיחוד נכשלו משום שהמפלגה האחרת אינה דמוקרטית. מלכיאור טען שויסנר שולט במפלגתו ביד רמה ומחליט "על הכל". ויסנר אמר כי כשהתנועה הירוקה חברה למימד היא "הצניחה" כדבריו את מלכיאור לראשות הרשימה באופן לא דמוקרטי.

 

  • לבסוף נשאלו המשתתפים האם יתמכו בקידום תחנות כוח גרעיניות בישראל, כחלק מהמאמץ להפחית את פליטת גזי החממה. הורוביץ, חנין ופאר ויסנר אמרו שהדבר לחלוטין אינו מקובל עליהם. חנין הוסיף וציין כי הדבר גם אינו מעשי כל עוד ישראל לא חתומה על האמנה לאי הפצת נשק גרעיני.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרע עם השר. איסר-איציק
צילום: ירון ברנר
מי ישמור על האינטרסים? פינס ולאה נס
צילום: ירון ברנר
מומלצים