שתף קטע נבחר

15 חודשי מאסר למטפלת שהתעללה בחוסים

השופט קבע כי מעשיה של רוזה דוידוב, שהיכתה חוסים חסרי ישע במעון ליד חדרה, "איומים וראויים לכל גינוי", אך בה בעת העביר את גזר הדין לידי רשויות הסעד, משום שחקירת המקרה העלתה חשד שענישה גופנית היתה נוהל מקובל במוסד

בית המשפט המחוזי בחיפה גזר היום (א') 15 חודשי מאסר בפועל ו-15 חודשי מאסר על תנאי על רוזה דוידוב, בת 44 מפרדס חנה, שהתעללה בחוסים במעון למפגרים "אתגר", באחד הקיבוצים באזור חדרה, שבו עבדה כמטפלת. דוידוב הורשעה במספר סעיפים של התעללות בחסר ישע ותקיפת חסרי ישע.

 

השופט אילן שיף קבע בגזר הדין כי מדובר במעשים חמורים במיוחד. "מעשיה של הנאשמת איומים וראויים לכל גינוי", כתב בהכרעת הדין. "היא תקפה והתעללה בחוסים חסרי ישע, בעלי פיגור, חלקם קטינים, שלא יכלו להתלונן ולדווח כיאות על מעשיה החמורים". עם זאת, ציין גם שורה של נסיבות מקלות שהשפיעו על גזר הדין, ובהן היותה אם לילדים קטנים.

 

מעשי הנאשמת, שנחשפו לראשונה בתוכנית התחקירים של אמנון לוי בערוץ 10, החלו כבר בחודש נובמבר 2007, ונמשכו עד יוני 2008. "הנאשמת הכתה את החוסים, צעקה, קיללה ואיימה עליהם - והכל כהתנהלות קבועה...", נכתב בכתב האישום. "כמו כן נקטה באלימות תוך כדי טיפול בחוסים, בכך שלמשל, משכה אותם בכוח למיטותיהם, על מנת שהללו ילכו לישון".

 

בנוסף, פורטו בכתב האישום מקרים שבהם היכתה מטופלים במגב מסיבות שונות, למשל, כדי להעניש מטופל שיצא מהביתן שבו התגורר במעון. במקרה אחר הכניסה בכוח את אחד המטופלים לחדרו, כשהוא בוכה וצועק, ונעלה אחריו את הדלת - בניגוד חמור לנהלים. במקרים נוספים היכתה את אחד החוסים עד שנפל ונחבל בפניו, היכתה חוסה נוספת בפלג גופה העליון בבקבוק פלסטיק, ועוד.

 

"תרבות של אמצעים גופניים"

עו"ד שי לוי, שייצג את הנאשמת, טען כי חלק מהאשמה נופל על משרד הרווחה - המפקח על המעון. הוא הציג את טופס קבלתה לעבודה של הנאשמת, בו התברר כי למעט שמה, היה הכרטיס ריק. כמו כן טען כי לא קיבלה הדרכה נאותה לגבי העבודה.

 

השופט התייחס בגזר הדין בהרחבה לאחריות משרד הרווחה והנהלת המוסד בפרשה, וציין כי העובדה שהמעשים בוצעו במשך תקופה כה ארוכה ואיש מעובדי המעון לא דיווח עליהם, מעוררת פליאה. "ראוי היה שכל הרואה או שומע על מעשים נוראיים שכאלה, יזעק ויזעיק למען מנוע הישנותם", ציין. הוא הביע גם פליאה לנוכח חוסר הפיקוח בנושא מילוי שאלון הקבלה לעבודה - בעיקר חוסר הפרטים המעידים על הכשרתה של הנאשמת לעבודה - וקבע כי הדבר "מעלה תהיות באשר להקפדה על קבלת עובדים לעבודה כה קשה".

 

השופט העיר עוד כי שמע מפי אחד העדים כי עובדים רבים העלו חשש בנוגע לעתידם בעקבות חשיפת הפרשה, ובעניין זה כתב: "אפשר (איני קובע קביעות בנדון), שחששם של העובדים נובע מתרבות של נקיטת אמצעים גופניים כלפי החוסים". בשל נסיבות אלה, קבע השופט, יועבר עותק מגזר הדין לפקיד הסעד הראשי.

 

"עונש מתון והגיוני"

בעלה של דוידוב אמר לפני מתן גזר הדין כי אשתו מביעה צער על המקרה, אולם האשים את מעסיקיה, "שנותנים לאישה אחת לשמור על 16 אנשים במקום על

שבעה".

 

עו"ד לוי הוסיף כי "לנוכח המעשים הקשים, העונש הוא מתון והגיוני. אני מקווה שמרשתי תוכל בתום תקופת המאסר להשתקם ולשקם את משפחתה".

 

עו"ד יעל ויסהוף, התובעת בתיק מטעם פרקליטות מחוז חיפה, אמרה כי גזר הדין תואם את הפסיקה, על אף שעד היום לא נדון מקרה זהה בבתי המשפט. "מדובר פה במקרה של התעללות ממושכת בחוסה במוסד, וזה דבר שעוד לא הגיע לבית המשפט. אי אפשר להתייחס לענישה הזו במושגים של 'קל וקשה', אבל את הפסיקה שהיתה עד כה במקרים אחרים - כמו של תקיפה בידי בני משפחה - זה תואם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוזה דוירוב. ארכיון
באדיבות ערוץ 10
מומלצים